Bine ai venit pe site-ul Emigrant în Germania

Aici găsești informații utile care îți pot face o viață mai ușoară în Germania.

Dacă ai sugestii, reclamații, întrebări, propuneri de colaborare sau dorești mai multe informații legate de un anumit domeniu contactează-ne la adresa romde.eu@gmail.com, înscrie-te în grupul nostru pe Facebook sau folosește formularul de contact. Vom încerca să răspundem tuturor solicitărilor în cel mai scurt timp posibill.

Ultimele articole


9.2 Institutii utile in Germania

Institutii in GermaniaRomânii noi veniți în Germania (dar și cei mai vechi!) întâmpină foarte multe dificultăți când au de rezolvat o problemă sau dacă vor să obțină un drept care li se cuvine neștiind cărei instituții să se adreseze. Legislația germană este foarte complexă și există foarte multe instituții, birouri, oficii, etc. care se ocupă de administrarea acesteia. De aceea pentru cei care au nevoie de ajutor am făcut o mică selecție a celor mai importante instituții de care poți avea nevoie în...

> citește mai departe


5.2 Concediul medical in Germania

Concediul medical in GermaniaDin punctul meu de vedere e preferabil să fii sănătos chiar dacă asta înseamnă că trebuie să mergi zi de zi la serviciu. Sănătos fiind poți face și alte lucruri care îți plac (ca mine de exemplu când scriu acest articol!), dar și cel mai sănătos și puternic dintre noi se poate îmbolnăvi fie doar și de o banală răceală sau o gripă de sezon. De aceea astăzi vorbim despre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi...

> citește mai departe


4.32 Concedierea și demisia in Germania - Kündigung

Concediere in GermaniaUna din problemele des întâlnite cu care se confruntă românii care muncesc în Germania este rezilierea contractului de munca de către angajator - concedierea. În foarte multe cazuri aceasta poate fi nejustificată, eronată sau chiar abuzivă, iar persoana în cauză nu știe ce trebuie făcut în acest caz. De asemenea în cazul rezilierii contractului de muncă de către angajat – demisia apar de multe ori probleme fie legate de...

> citește mai departe


2.7 Cursul de integrare - Integrationkurs

IntegrationkursPrincipala condiție pentru a te putea integra în societatea germană este cunoașterea limbii germane cel puțin la nivel mediu. Ai nevoie de cunoștințe de limba germană în viața de zi cu zi, pentru a putea comunica cu autoritățile, cu centrele de consiliere, cu colegii, să negociezi cu angajatorul salariul și condițiile de muncă și pentru a te proteja de abuzuri și exploatare. Prin absolvirea unui curs întro școală germană autorizată participând la ...

> citește mai departe


"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

5 Greșeli importante care nu trebuie făcute în Germania

Ajuns întro țară nouă cu legislație și obiceiuri diferite, unii dintre noi fără cunoștințe suficiente de germană, este aproape inevitabil să nu faci greșeli. Vorbim în acest video despre 5 greșeli frecvente pe care le fac românii în Germania și soluții posibile.

Din experiența proprie (am făcut și eu la început destule greșeli care m-au costat bani și timp) și din discuțiile cu alți români au reieșit cele mai importante greșeli care nu trebuie făcute în Germania. ’’A greși este omenește’’ știm cu toții acest lucru. Important este să nu repetăm greșelile și să încercăm să învățăm din experiența proprie si a celor din jur.

1. Semnarea unor contracte fara a le citi

Prin orice contract pe care îl semnezi te obligi să respecți clauzele acestuia indiferent că e vorba de contractul de muncă, de cel de închiriere sau de alte contracte pentru bunuri și servicii. Nu semna fără să înțelegi, aceasta nu este o scuză pentru nerespectarea clauzelor și nu trebuie să te bazezi pe buna credință a celeilalte părți.
Soluție:
Dacă știi limba germană, citește cu atenție orice contract. Dacă nu știi limba apelează la un prieten sau o rudă care știe sau chiar la un traducător.

2. Neplata datoriilor către stat

Indiferent dacă e vorba de impozite, de taxe locale sau de amenzi, autoritățile germane nu acceptă neplata acestora. Neplata la timp, atrage penalizări și duce la creșterea datoriilor, iar recuperarea acestora se va face prin executare silită și blocarea conturilor. Până la urmă va trebui să plătești și atenție unele amenzi se pot transforma în zile de închisoare.
Soluție:
Plata la timp este cea mai bună soluție, dar dacă totuși ai o situație financiară mai dificilă poți cere amânarea plății sau să faci plata în rate.

 

3. Ignorarea corespondenței de la autorități

Poți primi prin poștă de la diferite instituții solicitări de documente, înștiințări de taxe sau chiar amenzi. Dacă nu răspunzi la timp, în cazul dosarelor pentru alocații (Kindergeld, Elterngeld, etc.) sau ale celor pentru ajutoare sociale (șomaj, Wohngeld, etc) consecințele pot fi foarte dure până la sistarea acestora. De asemenea în cazul amenzilor,  sau impozitelor se poate ajunge la majorări și la executări silite.

Soluție:
Verifică data până la care trebuie să răspunzi. Dacă nu reușești să dai un răspuns în timp util solicită o amânare a termenului.

4. Neglijarea asigurărilor de protecție

În multe cazuri un accident provocat involuntar de tine sau de un membru al familiei te poate costa enorm de mult și te poate aduce, fără exagerare, la faliment, iar un litigiu juridic (cu angajatorul, cu proprietarul locuinței, sau cu diversi furnizori de servicii, etc) care ajunge în tribunal sau necesită consultarea unui avocat pot avea costuri foarte mari.
Soluție:
Pentru o protecție minimă ai nevoie de asigurarea privată de răspundere civilă -  Privathaftpflichtversicherung și de asigurarea de protecție juridică - Rechtsschutzversicherung.

5. Plecarea din Germania fără rezolvarea problemelor

Indiferent de motivul pentru care vrei să pleci din Germania nu uita să-ți rezolvi toate lucrurile care mai târziu ți-ar putea crea probleme.
Soluție:
In primul rând scoaterea din evidență de la primărie – Abmeldung. După aceea închide asigurarea de sănătate și celelalte asigurări pe care le ai, reziliază contractul de muncă, cel de închiriere, contractele de servicii și închide contul bancar.


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermania 

5 Greșeli importante care nu trebuie făcute în Germania