-

Kindergeld

Începând cu 1 ianuarie 2021 alocația pentru copii în Germania – Kindergeld crește cu 15 euro pentru fiecare copil astfel: 219 de euro pentru primul și al doilea copil, 225 de euro pentru al treilea copil , iar pentru fiecare copil începând cu al patrulea 250 de euro. Nu sunt prevăzute alte modificări legislative în ceea ce privește alocația pentru anul 2021.

Începând cu 1 ianuarie 2018 Kindergeld se plătește doar pentru 6 luni retroactiv de la data depunerii cererii.
Alocația pentru copii se plătește pentru copii indiferent de cetățenia acestora dacă aceștia au domiciliul sau reședința obișnuită în Germania. Același lucru este valabil și în cazul în care copii trăiesc într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European
În afară de domiciliul în Germania (Anmeldung), o a doua condiție este ca veniturile tale să fie impozitate nerestricționat în Germania ca salariat, pensionar sau ca persoana care desfășoară o activitate independentă (Gewerbe). Este de ajuns ca doar unul dintre părinți să lucreze cu forme legale în Germania, pentru ca toți copiii acestuia să beneficieze de alocatie. Kindergeld se plătește numai unei singure persoane. Dacă părinții sunt în divorț, alocația va fi primită de părintele cu care copilul locuiește permanent.

Pentru care copii se plătește alocație:

  • copiii proprii și copiii adoptați

  • copiii soțului/soției (copii  vitregi), copii partenerului de viață înregistrați și nepoții, pe care persoana solicitantă i-a preluat în gospodăria sa

  • copii aflați în plasament, dacă sunt îndeplinite condițiile legale. Printre aceste se numără în special faptul ca persoana solicitantă să fie legată de aceștia printr-o legătură îndelungată, similară unei legături familiale și să nu fi luat copiii în scop de venit. Un copil este luat în gospodărie  atunci când trăiește permanent în locuința comună a familiei persoanei solicitante și este îngrijit și crescut acolo.

  • Alocaţia se acordă necondiţionat până la împlinirea vârstei de 18 ani, după care aceasta poate fi platită în continuare până la împlinirea vârstei de 25 de ani dacă copilul urmează mai departe o formă de învățământ. Alocatia se plătește după împlinirea vârstei de 18 ani chiar dacă copilul are venituri dintr-un job, indiferent de mărimea veniturilor, cu condiția ca numărul mediu al orelor lucrate săptămânal să fie mai mic de 20.

  • Pentru copiii cu handicap, care nu se pot întreţine singuri, alocaţia se acordă pe termen nelimitat, cu conditia ca handicapul sa fi existat deja înainte de împlinirea vârstei de 25 de ani.

 

-

De la 1 ianuarie 2016, o condiție de bază pentru dreptul la alocație pentru copii este ca persoana în drept și copilul care locuiește în Germania să fie identificați prin numerele de identificare fiscală care le sunt alocate - Identifikationsnummer. Dacă te muți în Germania, primești automat de la Oficiul Federal Central pentru Taxe și Impozite (Finanzamt) numărul tău de identificare fiscală, prin poștă, după ce te-ai înregistrat la oficiul de evidență a populației (Anmeldung). Pentru copiii născuți în Germania numărul de identificare fiscală al copilului va fi transmis imediat după naștere la adresa la care acesta este înregistrat. Mai multe informații egate de numărul de identificare fiscală, ca și condiție pentru dreptul la alocație puteți obține la adresa www.bzst.de.

Alocația pentru copii în Germania se plătește din prima lună de viață, sau din acea lună, când a fost înregistrat copilul la reședința sa în Germania. Dacă din anumite motive nu ai reușit să ceri alocația pentru copii de la început, atunci în prima plată va fi inclusă toată suma restantă adunată.

Procedura de solicitare a alocației și documente necesare

Autoritatea competentă pentru alocațiile pentru copii este Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului – Familienkasse din cadrul Agenţiei Federale de Ocupare a Forţei de Muncă – Bundesagentur für Arbeit. Solicitarea alocației se face de regulă la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului regională de care aparții (în raza căruia locuiești). Alocația pentru copii trebuie solicitată în scris, iar cererea poate fi făcută și printr-un împuternicit. Pentru a afla de care Familienkasse aparții, intră pe site-ul direcției la adresa www.familienkasse.de și mergi în partea de jos a paginii la ‚‚Finden Sie Ihre Familienkasse‘‘ și introdu în câmpul de căutare codul poștal al localității în care locuiești ca în imaginea următoare și dă clic pe căutare ‚‚DIENSTSTELLE FINDEN‘‘:

Căutare Familienkasse 1

Familienkasse suchen

În pagina următoare dă clic pe Familienkassen și vei vedea oficiul de regional de care aparții cu adresa de corespondență (Postanschrift), număr de fax și adresa de e-mail. În cazul ales pentru Stuttgart oficiul competent pentru alocații este Familienkasse Baden-Württemberg-Ost – vezi imaginea.

Căutare Familienkasse 2

Familienkasse

Pentru a vedea care este adresa și programul de lucru cu publicul (Öffnungszeiten) a celui mai apropiat punct de lucru unde poți depune cererea pentru alocație dă clic pe ‚‚siehe Webseite der Dienststelle‘‘.

Căutare Familienkasse 3

Familienkasse

Cererea poate fi depusă la oricare din punctele de lucru afișate în listă. Pentru depunerea cererii nu ai nevoie de programare. Pentru a te înțelege cu funcționarii de la ghișeu, dacă nu știi bine limba germană, ia cu tine pe cineva care știe. O parte din funcționari vorbesc și limba engleză, dar nu sunt obligați să o facă.

Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului – Familienkasse oferă de asemenea și informații prin telefon de luni până vineri, de la orele 08:00 până la 18:00, la următorul număr de telefon: 0800 4 5555 30 (apel gratuit). Apelurile din străinătate sunt posibile la următorul număr de telefon: 0049 911 1203 1010 (apelul implică plata unei taxe). Informații cu privire la termenul de plată al alocației pentru copii și a alocației suplimentare de stat pentru copii obțineți non-stop la numărul de telefon: 0800 4 5555 33 (apel gratuit). Pentru solicitări telefonice trebuie să ai întotdeauna la îndemână numărul tău de alocație pentru copii!

După ce ai gasit Direcția Regională de Asistență Socială și Protecția Copilului și punctul de lucru unde poți să depui cererea pentru alocație, trebuie să-ți pregătești dosarul pentru cerere care poate cuprinde documente diferite în funcție de locul de naștere al copiiilor și domiciliul părinților și al copiilor. Documentele pot fi descărcate în secțiunea resurse web și documente de la finalul articolului. Cererile și anexele sunt disponbile și pot fi depuse și în limba română.

1. Alocația pentru copiii născuți în România (cazul cel mai frecvent)

1a. Copilul se află cu părinții în Germania
Dosarul trebuie să conțină următoarele documente:

  • Cerere alocaţie pentru copii -  Antrag auf Kindergeld (KG1) - Cererea este disponibilă în limba germană și în limba română, se obține de la Familienkasse, sau poate fi descărcată din secțiunea resurse web și documente de la finalul articolului.

  • Anexă pentru copil la cererea de alocaţie pentru copii - Anlage Kind zum Antrag auf Kindergeld - Anexa se completează pentru fiecare copil în parte, este disponibilă în limba germană și în limba română, se obține de la Familienkasse, sau poate fi descărcată din secțiunea resurse web și documente de la finalul articolului.

  • Adeverință de la angajator sau contract de muncă (copie doar pentru unul din părinți) - Bescheinigung des Arbeitgebers oder Arbeitsvertrag. Adeverința poate fi descărcată din secțiunea resurse web și documente de la finalul articolului, trebuie completată și semnată de angajator și depusă în original.

    sau Dovada unei autorizații de lucrător independent (copie) – Gewerbeanmeldung. În cazul în care nu ești angajat și lucrezi ca lucrător independent, trebuie să depui acest document însoțit de numărul fiscal de impozitare (Steuernummer) și de dovezi de confirmare a activității: contracte, facturi sau declarația de impozit pe anul anterior depunerii cererii. Contabilul tău autorizat (Steuerberater) îți poate de asemenea da o confirmare de desfășurare a activității.

  • Adeverință privind sistarea alocației în Romania – Se obține de la Agenţia Județeană pentru Prestaţii Sociale sub forma unei adeverințe care trebuie să conțina și valoarea alocației primite în Romania în perioada pe care se solicită alocația (dacă se solicită din urmă). Formularul european E 411 - Aufhebungsbescheid servește de asemenea ca adeverință. Oprirea alocației în Romania este obligatorie în acest caz.

  • Certificat de naștere copil – copie. Certifcatul trebuie să fie modelul nou în format A4, varianta recunoscută internațional.

  • Act de identitate copil – copie. Dacă copilul are deja carte de identitate sau pașaport

  • Acte identitate părinți – copii. Carțile de identitate sau pașapoartele.

  • Dovada înregistrării domiciliului în GermaniaAnmeldebestätigung (Meldebescheinigung). Se obține de la primăria locală (Rathaus) la biroul pentru cetățeni (Bürgerbüro) contra unei taxe de care variază între 5 și 10 euro în funcție de primăria de care aparții. În dovadă trebuie să apară ca înregistrați toți membrii familiei.

  • Contract de închiriereMietvertrag (copie). Contractul trebuie să fie semnat de proprietar și de chiriaș și în el trebuie să apară toți membrii familiei. În cazul în care locuiești undeva fără contract de închiriere, ai nevoie de o declarație din partea proprietarului care să confirme că solicitantul alocației locuiește la adresa respectivă împreună cu familia.

  • Numărul de identificare fiscalăIdentifikationsnummer (copie). Pentru titularul cererii și pentru copil.

  • Declarație privind perioada probabilă pentru care copilul va rămâne in Germania - Erklärung  für welche dauer sich Ihre Kinder voraussichtlich in Deutschland aufhalten werden. Se obține de la Familienkasse. Formularul nu este obligatoriu, dar e posibil să fie cerut ulterior ca și completare la dosar.

  • Dovezi privind forma de învățământ urmată -  Doar pentru copiii peste 18 ani care continuă să studieze în Germania.

Dosarul se depune la  Direcția Regională de Asistență Socială și Protecția Copilului - Familienkasse de care aparții, care se ocupă de rezolvarea acestuia. Aprobarea poate dura între una și trei luni.

1b. Copilul se află cu în România cu unul din părinți iar celălat părinte este în Germania (Alocația europeană)
Dosarul trebuie să conțină următoarele documente:

  • Cerere alocaţie pentru copii -  Antrag auf Kindergeld (KG1).Cererea este disponibilă în limba germană și în limba română, se obține de la Familienkasse, sau poate fi descărcată din secțiunea resurse web și documente de la finalul articolului.

  • Anexă pentru copil la cererea de alocaţie pentru copii - Anlage Kind zum Antrag auf Kindergeld. Anexa se completează pentru fiecare copil în parte, este disponibilă în limba germană și în limba română, se obține de la Familienkasse, sau poate fi descărcată din secțiunea resurse web și documente de la finalul articolului.

  • Anexă pentru străinătate pentru solicitarea alocaţiei germane pentru copii - Anlage Ausland zum Antrag auf deutsches Kindergeld (KG 51). Anexa se completează pentru fiecare copil în parte, este disponibilă în limba germană și în limba română, se obține de la Familienkasse, sau poate fi descărcată din secțiunea resurse web și documente de la finalul articolului.

  • Adeverință de la angajator sau contract de muncă (copie) - Bescheinigung des Arbeitgebers oder Arbeitsvertrag. Adeverința poate fi descărcată din secțiunea resurse web și documente de la finalul articolului, trebuie completată și semnată de angajator și depusă în original.

    sau Dovada unei autorizații de lucrător independent (copie) – Gewerbeanmeldung. În cazul în care nu ești angajat și lucrezi ca lucrător independent, trebuie să depui acest document însoțit de numărul fiscal de impozitare (Steuernummer) și de dovezi de confirmare a activității: contracte, facturi sau declarația de impozit pe anul anterior depunerii cererii. Contabilul tău autorizat (Steuerberater) îți poate de asemenea da o confirmare de desfășurare a activității.

  • Adeverință privind sistarea alocației în Romania – Se obține de la Agenţia Județeană pentru Prestaţii Sociale sub forma unei adeverințe care trebuie să conțina și valoarea alocației primite în Romania în perioada pe care se solicită alocația (dacă se solicită din urmă). Formularul european E 411 - Aufhebungsbescheid servește de asemenea ca adeverință. Oprirea alocației nu este obligatorie în acest caz. Se poate cere doar o adeverință cu valoarea alocației primite în Romania care se va scade din alocația germană.

  • Certificat de naștere copil – copie. Certifcatul trebuie să fie modelul nou în format A4, varianta recunoscută internațional.

  • Act de identitate copil – copie. Dacă copilul are deja carte de identitate sau pașaport

  • Acte identitate părinți – copii. Carțile de identitate sau pașapoartele.

  • Dovada înregistrării domiciliului în Germania – Anmeldebestätigung (Meldebescheinigung). Se obține de la primăria locală (Rathaus) la biroul pentru cetățeni (Bürgerbüro) contra unei taxe de care variază între 5 și 10 euro în funcție de primăria de care aparții. În dovadă trebuie să apară ca înregistrat părintele care solicită alocația.

  • Contract de închiriere – Mietvertrag (copie). Contractul trebuie să fie semnat de proprietar și de chiriaș. În cazul în care locuiești undeva fără contract de închiriere, ai nevoie de o declarație din partea proprietarului care să confirme că solicitantul alocației locuiește la adresa respectivă.

  • Numărul de identificare fiscală -  Identifikationsnummer (copie). Pentru solicitantul cererii.

  • Adeverință de la școala urmată în România -  Este obligatorie pentru copiii peste 18 ani care continuă să studieze. În unele cazuri este necesară și pentru copiii minori, de exemplu pentru cei care se află în îngrijirea bunicilor.

Dosarul se depune la  Familienkasse Bayern Nord cu sediul la Nürnberg. Aprobarea din cauza solicitărilor foarte numeroase poate dura în unele cazuri chiar mai mult de un an.
Date de contact Familienkasse Bayern Nord:
Adresa de corespondență este: Familienkasse Bayern Nord 90316 Nürnberg
Adresa la care se află instituția este: Solgerstraße 1, 90429 Nürnberg
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Fax: 0911/529-1331
Aici trebuie precizat că dacă copilul este în România, în îngrijirea bunicilor de exemplu, iar părinții sunt amândoi în Germania, se poate solicita alocație în Germania dacă copilul urmează o formă de învățământ în România.

2. Alocația pentru copii născuți în Germania

Dosarul trebuie să conțină următoarele documente:

  • Cerere alocaţie pentru copii -  Antrag auf Kindergeld (KG1) - Cererea este disponibilă în limba germană și în limba română, se obține de la Familienkasse, sau poate fi descărcată din secțiunea resurse web și documente de la finalul articolului.

  • Anexă pentru copil la cererea de alocaţie pentru copii - Anlage Kind zum Antrag auf Kindergeld - Anexa se completează pentru fiecare copil în parte, este disponibilă în limba germană și în limba română, se obține de la Familienkasse, sau poate fi descărcată din secțiunea resurse web și documente de la finalul articolului.

  • Adeverință de la angajator sau contract de muncă (copie doar pentru unul din părinți) - Bescheinigung des Arbeitgebers oder Arbeitsvertrag. Adeverința poate fi descărcată din secțiunea resurse web și documente de la finalul articolului, trebuie completată și semnată de angajator și depusă în original.

    sau Dovada unei autorizații de lucrător independent (copie) – Gewerbeanmeldung. În cazul în care nu ești angajat și lucrezi ca lucrător independent, trebuie să depui acest document însoțit de numărul fiscal de impozitare (Steuernummer) și de dovezi de confirmare a activității: contracte, facturi sau declarația de impozit pe anul anterior depunerii cererii. Contabilul tău autorizat (Steuerberater) îți poate de asemenea da o confirmare de desfășurare a activității.

  • Certificat de naștere copil – copie.

  • Acte identitate părinți – copii. Carțile de identitate sau pașapoartele.

  • Dovada înregistrării domiciliului în Germania – Anmeldebestätigung (Meldebescheinigung). Se obține de la primăria locală (Rathaus) la biroul pentru cetățeni (Bürgerbüro) contra unei taxe de care variază între 5 și 10 euro în funcție de primăria de care aparții. În dovadă trebuie să apară ca înregistrați toți membrii familiei.

  • Contract de închiriere – Mietvertrag (copie). Contractul trebuie să fie semnat de proprietar și de chiriaș și în el trebuie să apară toți membrii familiei. În cazul în care locuiești undeva fără contract de închiriere, ai nevoie de o declarație din partea proprietarului care să confirme că solicitantul alocației locuiește la adresa respectivă împreună cu familia.

  • Numărul de identificare fiscală -  Identifikationsnummer (copie). Pentru titularul cererii și pentru copil.

Dosarul se depune la  Direcția Regională de Asistență Socială și Protecția Copilului de care aparții, care se ocupă de rezolvarea acestuia. Aprobarea poate dura între una și trei luni.

În toate cazurile mai sus menționate, unii funcționari mai zeloși ar putea să-ți ceară acte suplimentare cum ar fi certificatul de căsătorie al părinților. De aceea e bine să-l ai pregatit pentru orice eventualitate.

La depunerea dosarului trebuie să aveți actele solicitate în original și copie, iar funcționarul verifică și certifică autenticitatea copiilor. Pentru a fi siguri că nu aveți probleme puteți să vă atentificați copiile (certificate de stare civilă, acte de identitate, etc.) la primăria locală pentru o taxă cuprinsă între 0,5 și 1 euro per document.

Resurse web și documente pentru descărcare

 Documente pentru descărcare:

Sper ca acest articol să îi ajute pe cei care vor să ceară alocația pentru copii în Germania. Succes!


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: