-

Concediul medical in Germania

Din punctul meu de vedere e preferabil să fii sănătos chiar dacă asta înseamnă că trebuie să mergi zi de zi la serviciu. Sănătos fiind poți face și alte lucruri care îți plac (ca mine de exemplu când scriu acest articol!), dar și cel mai sănătos și puternic dintre noi se poate îmbolnăvi fie doar și de o banală răceală sau o gripă de sezon. De aceea astăzi vorbim despre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre concediul medical în Germania.

Certificatul medical

Certificatul medical (Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung, Krankenschein, Krankmeldung) îl primești de obicei de la medicul de familie și poate fi eliberat retroactiv cu maxim 3 zile în urmă. Certificatul are 3 exemplare, unul pentru angajat, unul pentru angajator și unul pentru casa de asigurări. În exemplarul pentru angajator nu este scrisă boala de care suferi și nici nu ai obligația să-i spui angajatorului ce boală ai.
Eliberarea retroactivă nu este valabilă în cazul prelungirii concediului medical. Dacă de exemplu concediul se termină joi trebuie să mergi neapărat vineri la medic pentru prelungire iar dacă se termină vineri trebuie să mergi luni (dacă sâmbătă și duminică nu trebuie să lucrezi!).

Informarea angajatorului că ești bolnav

Există 2 etape diferite în informarea angajatorului că ești bolnav. În prima fază - trebuie să îl anunți imediat despre incapacitatea de a lucra - Arbeitsunfähigkeit și durata aproximativă a acesteia. Acest lucru se poate face telefonic, prin e-mail sau îl poate face altcineva în locul tău. Dacă ești sigur că angajatorul știe deja, de exemplu în cazul unui accident de muncă, nu mai trebuie anunțat.
În a doua fază certificatul medical trebuie să fie trimis angajatorului în original (de obicei prin poștă) în maxim 3 zile de la ziua în care a fost eliberat. Netrimiterea în timp util poate duce la desfacerea contractului de muncă pe motiv de absențe nemotivate.
Atenție! Nu uita să trimiți casei de asigurare certificatul medical în termen de o săptămână de la emitere, asta dacă nu îl trimite medicul de familie. Dacă nu faci acest lucru, riști să pierzi dreptul la plata concediului medical.

Plata concediului medical

În primele 6 săptămâni de concediu medical, salariul este plătit integral (100%) de către angajator. Începând cu săptămâna a șaptea, plata salariului compensatoriu pentru boală - Krankengeld va fi preluată de către casa de asigurări de sănătate, care va plăti 70% din salariul brut dar nu mai mult de 90% din salariul net. La calculul plății concediului medical se ia în calcul salariul brut prevăzut în contract. Pentru aceiași boală, concediul medical poate fi primit și plătit pe o perioadă maximă de un an și jumătate (78 de săptămâni) pe parcursul a 3 ani.

În cazul în care te îmbolnăvești în primele 28 de zile de la angajare, angajatorul nu are obligația să plătească concediul medical. Plata acestuia va fi preluat direct de către casa de asigurări de sănătate care trebuie informată imediat. După cele 28 de zile, dacă perioada de concediu medical se prelungește, se aplică regulile de mai sus iar angajatorul va plăti salariul pentru 6 săptămâni și asigurarea mai departe.

 

-

Bolnav in timpul concediului de odihna

Dacă ești în concediu de odihnă și te îmbolnăvești poți primi concediu medical. Și în acest caz angajatorul trebuie informat imediat iar certificatul medical trebuie trimis acestuia încă din prima zi. Concediul de odihnă nu poate fi și nu se prelungește cu zilele de medical dar zilele de concediu pierdute vor putea fi luate altă dată. Dacă te îmbolnăvești și nu ești în Germania trebuie să informezi în plus și casa de asigurări iar certificatele medicale emise de medicii din altă țări (România de exemplu) sunt recunoscute.

Restricții în timpul concediului medical

Chiar dacă ești în concediu medical nu este obligatoriu să stai la pat sau numai în casă. În unele cazuri sunt chiar recomandate plimbări sau gimnastică de recuperare. De asemenea mersul pentru a face cumpărăturile strict necesare este permis. Probleme pot apare, de exemplu, dacă mergi la petreceri sau faci un tur de noapte prin cluburi și ești văzut de colegi și reclamat.

Alte informații utile despre concediul medical

» În Germania este legală concedierea în timpul concediului medical. Dacă crezi că ai fost concediat pe nedrept poți ataca concedierea în maxim 3 săptămâni la Tribunalul pentru Litigii de muncă local - Arbeitsgericht.
» În cazul în care te duci bolnav la serviciu, sau boala începe să se manifeste în timp ce ești la serviciu, șeful are dreptul și obligația chiar să te trimită acasă.
» Dacă copilul este bolnav și trebuie să ai grijă de el atunci poți rămâne acasă. Condițiile sunt ca nimeni altcineva să poată face acest lucru și copilul să aibă certificat medical. În acest caz angajatorul poate plăti mai departe salariul, iar dacă nu plătește atunci va plăti casa de asigurări de sănătate salariu compensatoriu pentru pentru copilul bolnav – Kinderkrankengeld. Condiția este ca și copilul să fie asigurat legal.
» Perioada de concediu medical pe care o acordă medicul este doar o prognoză. Cine se reface mai repede poate merge (dacă vrea!) la serviciu înainte de a se termina concediul medical. Atenție însă, în acest caz pot apare probleme cu asigurarea de accidente – Unfallversicherung dacă ai un accident în timpul drumului la/de la serviciu. Cine este plătit deja de asigurare trebuie să anunțe și casa de asigurări.
Sănatate!


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: