-

Institutii in Germania

Românii noi veniți în Germania (dar și cei mai vechi!) întâmpină foarte multe dificultăți când au de rezolvat o problemă sau dacă vor să obțină un drept care li se cuvine neștiind cărei instituții să se adreseze. Legislația germană este foarte complexă și există foarte multe instituții, birouri, oficii, etc. care se ocupă de administrarea acesteia. De aceea pentru cei care au nevoie de ajutor am făcut o mică selecție a celor mai importante instituții de care poți avea nevoie în viața de zi cu zi. Pentru inceput vreau sa precizez că pentru problemele care necesită o intervenție imediată (accidente de circulație, incendii, probleme de sănatate grave, etc) numerele de urgență din Germania sunt 110 pentru poliție (Polizei) și 112 pentru servicii de salvare – pompieri (Feuerwehr) și ambulanță (Rettungsdienst).

Arbeitsamt/Agentur für Arbeit

Arbeitsamt/Agentur für Arbeit -  este reprezentanța în teritoriu a Agenţiei Federale pentru Ocuparea Forţei de Muncă – Bundesagentur für Arbeit. Aici te poți înregistra ca șomer -  Arbeitslos și ca persoană în căutarea unui loc de muncă – Arbeitssuchend, poți cere și primi (dacă îndeplinești condițiile legale) ajutorul de șomaj – Arbeitslosengeld și/sau poți cere transferul somajului în Romania. La Arbeitsamt poți cere și salariile restante pe ultimele 3 luni dacă firma la care ai lucrat a intrat în insolvență – Insolvenzgeld.
Poți vizita pagina oficială la adresa: www.arbeitsagentur.de
Mai multe informații despre șomaj poți citi în articolul următor:
4.6 Ajutorul de șomaj în Germania - Arbeitslosengeld
Despre Insolvenzgeld poți citi aici:
4.91 Recuperarea salariului neplătit de la angajator

 

-

Arbeitsgericht - Tribunalul pentru Litigii de Muncă

Arbeitsgericht - Tribunalul pentru Litigii de Muncă este responsabil pentru litigiile care pot apare între angajat – Arbeitnehmer și angajator – Arbeitgeber. Aici poți depune plângere în cazul în care ai fost concediat sau dacă angajatorul nu ti-a plătit drepturile salariale. Fiecare Arbeitsgericht are un oficiu pentru consiliere – Rechtsantragstelle care te poate ajuta gratuit, în cazul în care ai nevoie, să faci o plângere sau o cerere catre tribunal fără a apela la un avocat. Oficiul pentru consiliere nu face consiliere juridică propriu-zisă și nu pune la dispoziție traducători/interpreți. Se recomandă ca atunci când vrei să faci o plângere, să ai la tine copii după documente doveditoare cum ar fi: contract de muncă - Arbeitsvertrag, fluturaș de salariu - Lohnabrechnung, concediere/ demisise - Kündigungsschreiben, lista de ore suplimentare - Überstundenaufstellung, concediu medical – Krankengeldbescheid, etc.
Informatii suplimentare despre recuperarea drepturilor salariale găsești aici:
4.91 Recuperarea salariului neplătit de la angajator

Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (BAMF)

Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați este principala autoritate cu sarcini în domeniul migrației și a integrării in societatea germană. Cei care doresc să învețe limba germană și să urmeze un curs de integrare (Integrationkurs). Aprobarea înscrierii la un astfel de curs se poate obține prin depunerea unei cereri (Antrag auf Zulassung zu einem Integrationskurs) la unul din birourile regionale (Regionalstelle) ale BAMF.
Pagina oficială a Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați este www.bamf.de.
Un birou regional sau o școală la care poți face un curs de integrare poți găsi la adresa:
http://webgis.bamf.de/BAMF/control
Mai multe informații despre cursul de integrare poți citi aici:
2.7 Cursul de integrare - Integrationkurs

Bürgeramt

Bürgeramt – Oficiul pentru cetățeni (denumit și Bürgerbüro, Bürgerservice, Kundenzentrum, Servicepunkt, Bürgerladen, Bürgerdienste) aparține de primăria localității și oferă sevicii publice pentru locuitorii acesteia. Oficiul pentru evidența populației – Einwohnermeldeamt este de obicei integrat în Bürgeramt, aici putându-se face înregistrarea domiciliului  - Anmeldung sau scoaterea din evidență la plecarea din Germania – Abmeldung. Oficiul pentru cetățeni oferă multe alte servicii printre care: eliberarea cazierului judiciar Führungszeugnis, eliberarea unui nou certificat de înmatriculare – Fahrzeugschein odată cu schimbarea adresei, legalizarea copiilor după documente - amtliche Beglaubigungen, eliberează autorizații pentru locuri de parcare sau oferă gratuit saci pentru gunoi.
Mai multe informații despre înregistrarea domiciliului în Germania poți citi aici:
2.3 Înregistrarea domiciliului în Germania

Elterngeldstelle

La Biroul local pentru indemnizația de creștere a copiilor – Elterngeldstelle se depune cererea pentru Elterngeld. In general la fiecare primarie puteti gasi formularele necesare si informatii suplimentare privind actele necesare și locul unde trebuie depusă cererea. Instituțiile care administrează Elterngeld sunt diferite în fiecare Land. Poți găsi instituția responsabilă și biroul local de care aparții accesând linkul următor:
Căutare instituții reponsabile cu Elterngeld - Elterngeldstellen in Ihrer Nähe
Mai multe informații despre Elterngeld poți citi în articolul următor:
4.5 Indemnizația pentru creșterea copiilor în Germania – Elterngeld

Familienkasse

La Familienkasse - Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului poți depune cererea pentru alocația pentru copii  – Kindergeld și/sau pentru alocația suplimentară – Kinderzuschlag. Pe pagina oficială www.familienkasse.de găsești informații si documentele pentru cererile de alocație precum și biroul cel mai apropiat de zona în care locuiești.
Mai multe informații despre alocații poți afla în articolele următoare:
3.6 Alocația pentru copii în Germania – Kindergeld
3.8 Alocația suplimentară pentru copii în Germania - Kinderzuschlag

Finanzamt

Finanzamt -  Oficiul pentru Taxe și Impozite este echivalentul administrației finanțelor publice din România, este reprezentanța în teritoriu a Oficiului Federal Central pentru Taxe și Impozite - Das Bundeszentralamt für Steuern și se ocupă, după cum îi spune și numele cu administrarea taxelor și impozitelor. La Finanzamt se depune declararația de impozit anuală – Steuererklärung și se poate schimba clasa de impozitare - Steuerklasse în funcție de situația familială. De la Finanzamt primești (și poți cere dacă l-ai pierdut) după ce ți-ai înregistrat domiciliul în Germania, Identifikationsnummer – numărul de identificare (echivalentul codului numeric personal din România – CNP).Tot de la Finanzamt primești Steuernummer – codul fiscal în cazul în care ai solicitat o autorizație de persoană fizică independentă - Gewerbe.
Poți găsi Finanzamt-ul de care aparții pe site-ul  Oficiului Federal Central pentru Taxe și Impozite - www.bzst.de cu un click pe Finanzamtsuche.
Despre Steuererklärung poți afla mai multe în articolul:
8.4 Declarația de impozit pe venit în Germania - Einkommensteuererklärung
Despre clasele de impozitare și impozitul pe salariu poți afla mai multe în articolul:
8.1 Impozitul pe salariu in Germania – Lohnsteuer

Führerscheinstelle

Biroul permise auto – Führerscheinstelle (Fahrerlaubnisbehörde) eliberează permisele noi sau le schimbă pe cele expirate. Tot aici poți schimba (dacă vrei!) permisul românesc cu un permis german (Führerschein) și te poți informa despre valabilitatea permisului tău. Biroul se află de obicei în aceiași locație cu Oficiul pentru înmatriculări auto sau la primărie.
Mai multe informații în articolul următor:
6.5 Permisul de conducere românesc în Germania

Gewerbeamt

Biroul pentru înregistrarea activităților independente – Gewerbeamt se află de obicei în cadrul primăriei. Aici trebuie să mergi dacă vrei să-ți deschizi o activitate independentă ca mic intreprinzător (echivalentul persoanei fizice autorizate din Romania). Înregistrarea se numește Gewerbeanmeldung și costă între 30 și 60 de euro. După înregistrare vei primi de la Finanzamt un chestionar – Fragebogen care trebuie completat cu datele de contact, sediu, cont bancar, veniturile preconizate, etc. După completarea acestuia vei primi codul fiscal – Steuernummer și poți începe activitatea. Pentru unele meserii (în gastronomie, în domeniul medical) sunt necesare autorizații speciale sau certificate de calificare recunoscute.Tot aici se poate face închiderea activității – Gewerbeabmeldung sau mutarea sediului – Gewerbeummeldung.

Jobcenter

Numele de Jobcenter poate duce în eroare. Mulți dintre noii veniți în Germania cred că acesta se ocupă cu găsirea unui loc de muncă. În realitate, Jobcenter se ocupă cu administrarea și acordarea indemnizației de șomaj II / ajutor social - Arbeitslosengeld II (ALG II sau Hartz IV în limbaj popular) pentru persoanele apte de muncă care se află în cautarea unui loc de muncă. Ajutorul este oferit persoanelor și familiilor care din veniturile obținute nu își pot asigura singuri o protecție de bază (Grundsicherung) pentru nivelul minim de trai. Începând cu anul 2017 acordarea ajutorului social pentru cetățenii din Uniunea Europeană (inclusiv România) se acordă doar celor care au de cel puțin 5 ani reședința în Germania. Totuși, pentru cei care nu adreptul la ALG II, există un ajutor de urgență (Überbrückungsgeld) care se acordă o singură dată pe o perioadă de 4 săptămâni.
Mai multe informații în limba română poți citi aici:
Broșură informativă Indemnizație de șomaj II / ajutor social

SCHUFA

SCHUFA - Asociația pentru protecția și siguranța creditelor din Germania (Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung) este singura organizație din Germania, care are dreptul să evalueze solvabilitatea și bonitatea persoanelor fizice rezidente în Germania, și să emită un certificat de bonitate - Schufa Auskunft. Acest certificat este necesar dacă vrei să închiriezi o locuință, să contractezi un credit, să cumperi o mașină în leasing, să cumperi produse cu plata în rate, etc. Certificatul se poate solicita online pe pagina asociației sau se poate cere la una din filialele SCHUFA.
Pagina oficială SCHUFA este: https://www.meineschufa.de
Poți căuta o filială SCHUFA în apropierea ta aici:
Căutare filiale SCHUFA
Mai multe informații depre SCHUFA și cum poți obține un certificat  de bonitate gratuit aici:
3.3 Certificatul de bonitate SCHUFA

Staatliches Schulamt

Inspectoratul școlar de stat - Staatliches Schulamt este prezent ca instituție in majoritatea Landurilor (excepție Rheinland-Pfalz) și se ocupă cu administrarea școlilor pâna la nivel gimnazial și a personalului didactic dintr-o anumită zonă. Părinții pot cere aici consiliere pentru înscrierea copiilor în sistemul de învăţământ german sau pot reclama problemele pe care copiii le au la școala la care învață.
Mai multe despre învățământul german poți citi aici:
3.5 Sistemul de învăţământ din Germania

Standesamt

Oficiul Stării Civile – Standesamt se află în primărie. Aici se face înregistrarea nașterilor (Eintragung im Geburtenregister) și se eliberează certificatele de naștere (Geburtsurkunde) necesare pentru Kindergeld, Elterngeld și pentru obținerea certificatului de naștere românesc. La Standesamt se oficiază căsătoria (Eheschließung) și se eliberează certificatul de căsătorie (Eheurkunde). Înregistrarea unui deces (Todesfall) se face tot la Standesamt care eliberează certificatul de deces (Sterbeurkunde), oferă consiliere și contacte către firmele de pompe funebre (Bestattungsunternehmen)
O listă cu ofiiciile de stare civilă din Germania după codul poștal găsești aici:
Standesämter nach Postleitzahlen

Wohngeldstelle

Wohngeldstelle (Wohngeldbehörde, Wohngeldamt)  - Biroul pentru ajutorul social pentru locuință - Wohngeld se află de obicei în cadrul primăriei locale (Rathaus). Orice cetățean sau familie cu venituri mici are dreptul la acest ajutor indiferent că locuiește cu chirie sau în locuința proprietate personală. Exceptate sunt persoanele care primesc ajutorul de șomaj 2 - Arbeitslosengeld II (Hartz IV). Cererea pentru Wohngeld o gasiți la primărie iar condițiile exacte de acordare diferă de la localitate la localitate și depinde de venituri și de mărimea chiriei. Plata Wohngeld se face de regulă pentru o perioadă de 12 luni începând cu luna în care a fost depusă cererea.
Mai multe informații poți citi aici:
3.7 Ajutorul social pentru locuință în Germania – Wohngeld

Zollamt

Zollamt – Oficiul vamal are în atribuții pe langă supravegherea granițelor si colectarea taxelor vamale și lupta împotriva spălării de bani și împotiva muncii la negru. Tot Zollamt se ocupă cu executările silite pentru datorii neplătite la autorități și la persoane juridice de drept comun Aici poți face o reclamație împotiva angajatorului dacă acesta nu ți-a făcut contract de muncă, dacă te obligă să lucrezi ore suplimentare pe care nu le plătește sau le plătește fără acte.
Pagina oficială este www.zoll.de.
Pentru a găsi un oficiu de care aparține zona în care locuiești poți accesa:
www.zollamt.info

Zulassungsstelle

La Zulassungsstelle (Kfz-Zulassungsbehörde) – Oficiul pentru înmatriculări auto trebuie să mergi dacă ți-ai cumpărat o mașină nouă sau second hand pentru a o înscrie în circulație (Zulassung). Tot aici se pot înmatricula și mașinile aduse din străinătate. În general, toată procedura de înmatriculare durează maxim o oră (fără coada de la ghișeu!) și costă aproximativ 60 de euro. Poți găsi cel mai apropiat birou local pentru înmatriculări auto de domiciliul tău prin introducerea codului poștal sau a numelui localității la adresa următoare:
http://www.strassenverkehrsamt.de/kfz-zulassungsstelle
Mai multe informații poți citi aici:
6.4 Înmatricularea unei mașini în Germania – Zulassung

Pentru o mai ușoară găsire a instituției de care ai nevoie, am făcut și un tabel unde sunt prezentate fiecare problema în parte cu instituția căreia trebuie să te adresezi.

Problemă

Instituție

Notruf
numere de urgență

110/112

Anmeldung/ Abmeldung
înregistrare domiciliu

Bürgeramt/ Bürgerbüro/ Einwohnermeldeamt

Arbeitslos/ Arbeitslosengeld
ajutor de șomaj/ șomaj

Arbeitsamt/ Agentur für Arbeit

Arbeitslosengeld II
indemnizația de șomaj II/ ajutor social

Jobcenter

(amtliche) Beglaubigungen
legalizare documente

Bürgeramt/ Bürgerbüro

Eheschließung/ Eheurkunde
căsătorie/ certificat de căsătorie

Standesamt

Elterngeld
indemnizație creștere copii

Elterngeldstelle

Fahrzeugschein
certificat de înmatriculare

Bürgeramt/ Bürgerbüro

Führerschein
permis de conducere

Führerscheinstelle

Führungszeugnis
cazier judiciar

Bürgeramt/ Bürgerbüro

Geburtsurkunde
certificat de naștere

Standesamt

Gewerbeanmeldung
autorizație PFA

Gewerbeamt

Identifikationsnummer
numar de identificare

Finanzamt

Insolvenzgeld
indemnizație insolvență

Arbeitsamt/Agentur für Arbeit

Integrationkurs
curs de integrare

Bundesamt für Migration und Flüchtlinge

Kindergeld
alocatie pentru copii

Familienkasse

Kinderzuschlag
alocație suplimentară pentru copii

Familienkasse

Schufa Auskunft
certificat de bonitate

SCHUFA

Steuererklärung
declaratie de impozit

Finanzamt

Steuerklasse
clasa de impozitare

Finanzamt

Todesfall /Sterbeurkunde
deces / certificat de deces

Standesamt

Wohngeld
ajutor social pentru locuință

Wohngeldstelle

Zulassung
înmatriculare auto

Zulassungsstelle

Vă doresc succes în relația cu instituțiile germane!


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: