-

Concedierea și demisia in Germania

Una din problemele des întâlnite cu care se confruntă românii care muncesc în Germania este rezilierea contractului de munca de către angajator - concedierea. În foarte multe cazuri aceasta poate fi nejustificată, eronată sau chiar abuzivă, iar persoana în cauză nu știe ce trebuie făcut în acest caz. De asemenea în cazul rezilierii contractului de muncă de către angajat – demisia apar de multe ori probleme fie legate de nerespectarea termenelor legale de preaviz sau a modalității de depunere a demisiei. De aici a apărut ideea acestui articol în care voi explica pe larg ce prevede legislația germană în acest sens.

Informații generale

Atât angajatorul - prin concediere cât și angajatul - prin demisie au dreptul să ceară rezilierea contractului de muncă cu respectarea termenelor legale de preaviz. În cazuri de încălcare gravă a contractului (furt, violențe la adresa angajatorului sau a superiorilor) sau din partea angajatorului (neplata salariului pentru mai mult de 2 luni sau situații similare) contractul de muncă poate fi desfăcut pe loc fără respectarea acestor termene - fristlose Kündigung.
Un contract de muncă poate fi reziliat și prin înțelegerea ambelor părți – prin semnarea unui Aufhebungsvertrag. Astfel contractul poate înceta în orice moment decis împreună de către ambele părți contractuale. Un contract de muncă cu durată determinată – befristet încetează la data expirării fără a fi nevoie de concediere în prealabil.

Cum se face rezilierea contractului de muncă?

Rezilierea contractului de muncă, indiferent dacă e demisie sau concediere, poate fi făcută doar în scris. Demisia sau concedierea poate fi înmânată direct sau trimisă prin poștă (de preferat prin scrisoare recomandată). Orice altă modalitate de transmitere a rezilierii, verbal, prin email, WhatsApp sau fax nu este recunoscută de lege.
Dacă nu reziliezi contractul de muncă corect sau nu respecți termenul de preaviz poți primi de la angajator o penalizare - Vertragsstrafe care nu are voie să depășească salariul pe o lună. Aceasta trebuie să fie reglementată în contract și este posibil să nu ți se plătească ultimul salariu sau să ți se plătească doar parțial.
Atenție! Dacă rezilierea contractului s-a făcut corect, atunci ultimul salariu după încetarea contractului de muncă trebuie să îl primești la data la care se efectuează în mod normal plățile (de exemplu data de 15 a lunii următoare)! De multe ori angajatorii nu mai plătesc acest salariu sau îl plătesc doar parțial. De asemenea ai dreptul și la plata zilelor pentru concediul de odihna neefectuat.

 

-

Perioade de preaviz - Kündigungsfristen

Indiferent dacă ai fost concediat sau ți-ai dat demisia ai obligația ca în perioada de preaviz sa mergi la serviciu. Termenele de preaviz sunt de cele mai multe ori specificate în contractul de muncă. Dacă nu sunt specificate exact în contract sau nu se face o referire la contractul colectiv aplicabil atunci de aplică termenele din lege.
Atât în cazul demisiei cât și în cazul concedierii (în afara perioadei de probă), termenele de preaviz sunt de regula 4 săptămâni cu data de 15 sau la sfârșitul lunii. În cazul concedierii termenul de preaviz - Kündigungsfrist crește în funcție de vechimea de angajare în firmă și poate ajunge la 7 luni dacă persoana este de mai mult de 20 de ani în firmă.
Termene de preaviz la concediere – Kündigungsfristen
» 4 săptămâni pentru contractele de munca mai scurte de 2 ani
» 1 luna pentru contractele de muncă cu o durată de peste 2 ani
» 2 luni pentru contractele de muncă cu o durată de peste 5 ani
» 3 luni pentru contractele de muncă cu o durată de peste 8 ani
» 4 luni pentru contractele de muncă cu o durată de peste 10 ani
» 5 luni pentru contractele de muncă cu o durată de peste 12 ani
» 6 luni pentru contractele de muncă cu o durată de peste 15 ani
» 7 luni pentru contractele de muncă cu o durată de peste 20 ani

Rezilierea contractului în perioada de probă

Perioada de probă - Probezeit are un regim special și un termen de preaviz mai scurt. De regulă, contractul de muncă poate fi reziliat în perioada de probă cu un preaviz de 2 săptămâni de către oricare dintre părți fără a fi necesar vreun motiv.  Există însă și contracte în care este specificat un termen de preaviz mai scurt. Acest lucru poate fi prevăzut în contractul colectiv de muncă - Tarifvertrag sau în contractul de muncă. Și o mică completare, la încheierea perioadei de probă nu este obligatorie prelungirea contractului dacă una din părți nu dorește acest lucru.

Concedierea in timpul concediului medical

În Germania angajatorul poate face rezilierea contractului de muncă cu respectarea termenelor preaviz legale și în perioada în care angajatul se află în concediu medical. De regulă boala sau concediul medical nu poate fi motivul concedierii. Dacă acesta este cazul trebuie să depui cât mai repede o plângere la Tribunalul pentru Litigii de muncă - Arbeitsgericht.
Trebuie spus că în cazul femeilor însărcinate contractul de muncă nu poate fi reziliat de către angajator. Chiar și în cazul în care nu au anunțat încă sarcina, femeile însărcinate au la dispoziție 2 săptămâni pentru a aduce o adeverință în acest sens și concedierea se anulează.

Contestarea concedierii

Cine muncește de mai mult de șase luni într-o întreprindere în care lucrează mai mult de 10 angajați (cu normă întreagă) beneficiază de protecție împotriva concedierii - Kündigungsschutzgesetz. În acest caz angajatorul are nevoie de un motiv special pentru a te concedia. În cazul in care consideri că ai fost concediat pe nedrept și că rezilierea contractului de muncă nu respectă prevederile legale, ai o perioadă de 3 săptămâni - Kündigungsfristklage din momentul când ți-a fost comunicată desfacerea contractului de muncă în care beneficiciezi de protecție împotriva concedierii – Kündigungsschutz. În această perioadă poți depune o plângere împotriva concedierii abuzive - Kündigungsschutzklage la instanțele locale de dreptul muncii – Arbeitsgericht.

Rezilierea contractului și asigurarea de sănătate

După încetarea contractului de muncă beneficiezi în continuare timp de 30 de zile de asigurarea de sănătate. De asemenea beneficiezi de asigurarea de sănătate dacă primești ajutor de șomaj sau găsești un alt loc de muncă sau dacă ești căsătorit și soțul/soția sunt asigurați poți fi asigurat prin asigurarea de familie. În caz contrar trebuie să contactezi casa de asigurări, să te asiguri voluntar - freiwillig și să plătești singur contribuția.
Atenție! La plecarea din Germania trebuie să mergi la Oficiul pentru Evidența Populației pentru a te scoate din evidență - Abmeldung și să informezi casa de asigurări de sănătate. Dacă nu faci acest lucru, casa de asigurări poate cere sa achiți în continuare contribuția lunară.

Concedierea/demisia și ajutorul de șomaj

Pentru a primi ajutor de șomaj, ai obligația de a anunța Agenția locală pentru Ocuparea Forței de Muncă - Arbeitsamt în maxim 3 zile de la primirea concedierii sau din momentul  depunerii demisiei. Anunțarea rezilierii contractului de muncă se poate face personal, telefonic sau online la pe pagina de Internet a agenției www.arbeitsagentur.de. Cel târziu în prima zi de șomaj trebuie să te prezinți personal la agenția locală să te înregistrezi ca fiind în căutare de muncă și să depui cererea pentru indemnizația de șomaj - Arbeitslosengeld. Neanunțarea din timp a rezilierii contractului de muncă poate duce la suspendarea pentru o săptămână a indemnizației de șomaj.
Perioada pentru care se plătește indemnizația de șomaj depinde de durata plăților pentru asigurarea de șomaj și de vârstă și poate fi cuprinsă între 6 și 18 luni astfel:
» 6 luni pentru cei care au plătit asigurarea timp de 12 luni în ultimii 2 ani
» 12 luni pentru cei care au plătit asigurarea timp de 2 ani în ultimii 3 ani
» 18 luni pentru cei care au plătit asigurarea în ultimii 3 ani și au vârsta peste 55 de ani
Atenție! Dacă rezilierea contractului se face prin demisie proprie, concediere provocată sau prin înțelegerea ambelor părți se va aplica o perioadă de suspendare - Sperrzeit de 12 săptămâni. Astfel perioada de beneficiere se poate reduce cu până la 25%. Totuși în cazul unei demisii justificate, de exemplu, de neplata la timp a salariului, de hărțuire sexuală, de Mobbing etc. se poate beneficia de indemnizație de șomaj fără niciun fel de suspendare.

Recomandari finale

» Contestă concedierea în termenul legal de 3 săptămâni dacă crezi că aceasta este neîntemeiată sau abuzivă
» Dă-ți demisia întotdeauna în scris chiar dacă nu ai un contract de muncă în formă scrisă
» Respectă termenul de preaviz
» Ia în calcul timp suficient pentru comunicarea prin poștă (ca scrisoare recomandată) a demisiei.
» Nu semna un acord de încetare a contractului de muncă (Aufhebungsvertrag) decât doar dacă ești de acord și dacă ești sigur că nu pierzi drepturi.


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: