-

027 Integrationkurs 600

Principala condiție pentru a te putea integra în societatea germană este cunoașterea limbii germane cel puțin la nivel mediu. Ai nevoie de cunoștințe de limba germană în viața de zi cu zi, pentru a putea comunica cu autoritățile, cu centrele de consiliere, cu colegii, să negociezi cu angajatorul salariul și condițiile de muncă și pentru a te proteja de abuzuri și exploatare. Prin absolvirea unui curs întro școală germană autorizată participând la un curs de integrare iți poți crește substanțial șansele de a găsi un loc de muncă mai bun sau (pentru cei tineri) șansele de a fi acceptat într-un program de formare profesională - Ausbildung. Din păcate foarte puțini angajatori acceptă să angajeze persoane care nu știu limba germană și asta doar în joburi prost plătite care nu necesită calificare.

Ce este și cât costă un curs de integrare?
Cursul de integrare durează aproximativ 6 luni (9 luni la cursul de seară) și este compus dintr-un curs de limbă germană (de la nivelul A1 până la nivelul B1) cu 600 de ore de predare şi un curs de orientare - Orientierungskurs cu 60 de ore de predare. În cursul de limbă înveți gramatica, vocabularul de bază și forme de exprimare necesare în viața de zi cu zi. Cursul de germană este format din 6 module, (conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi - A1.1, A1.2, A2.1, A2.2, B1.1, B1.2) a câte 100 de ore de predare. Pe parcursul cursului după fiecare modul se susține un examen intern în cadrul școlii, iar la finalul cursului se susține un examen de absolvire în scris (test grilă cu durata de 150 de minute) și oral (15 minute + 20 de minute timp de pregătire). Dacă se obține punctajul necesar, absolvenții vor primi certificatul de absolvire: Zertifikat Deutsch / telc Deutsch B1. Cursul de orientare te informează despre viaţa în Germania, despre ordinea de drept, cultura şi istoria recentă a ţării. Majoritatea școlilor oferă pentru cei interesați cursuri de zi, iar unele școli oferă și cursuri de seară pentru cei care nu pot participa la cursurile de zi.
Cursul nu este gratuit, dar românii, în calitate de cetățeni europeni au dreptul să solicite reducerea taxei de participare. Taxa normală de participare la un asemenea curs este de 4-5 euro pe ora de curs, dar ca român va trebui să plătești doar 1,95 euro pe oră. Pentru aceasta trebuie să depui o cerere de aprobare a participării la un curs de integrare la Oficiul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF - Bundesamt für Migration und Flüchtlinge). Cursul de limba împreună cu cel de orientare costă cu reducere 1287 de euro, sumă pe care nu trebuie să o plătești deodată ci o poți plăti în rate de 195 de euro per modul de 100 de ore iar susținerea examenului final este gratuită. Dacă ai susținut cu succes examenul final de absolvire poți solicita rambursarea a jumătate din suma plătită la BAMF. Deci cursul costă la final 643,5 euro, o investiție în viitorul tău care merită făcută. Dacă primești ajutor social sau ai venituri foarte mici ai dreptul să faci acest curs gratuit.

Modele ale testului pentru exersare și pregătirea pentru examen găsești la următoarele adrese:
»  http://www.goethe.de/lrn/prj/pba/bes/gzb/mat/deindex.htm
»  https://www.telc.net/pruefungsteilnehmende/sprachpruefungen/pruefungen/detail/zertifikat-deutsch-telc-deutsch-b1.html#t=2
»  http://www.klett-sprachen.de/downloads/goethe-zertifikat-b1-neu-modelltest/c-936

 

-

Cum găsești o școală la care poți face un curs de integrare?
În toate orașele mari și în majoritatea celor mai mici găsești școli care oferă cursuri de integrare. O școală în apropierea locuinței tale la care poți face un curs de integrare poți găsi pe site-ul BAMF la adresa:
http://webgis.bamf.de/BAMF/control
Dă click pe ‘‘Schnellsuche‘‘, în pagina următoare introdu codul poștal (Postleitzahl) al localității în care locuiești sau adresa, selectează distanța maximă (Umkreis), bifează căsuța ‘‘Integrationskursorte‘‘ și click pe ‘‘Suche‘‘. În pagina următoare vei vedea o listă cu date de contact ale furnizorilor de cursuri de integrare din zona ta. Dacă nu vrei să dai telefoane, pentru mai multe informații despre o școală și la ce dată încep cursurile, fă o căutare în Google cu numele școlii.

Formularul pentru participarea la un curs și obținerea reducerii (pâna la 1,95 euro/oră) îl poți solicita de la școala la care te vei înscrie (care te va ajuta să-l completezi prin biroul social) sau îl poți descărca aici:
Antrag auf Zulassung zu einem Integrationskurs.pdf

De asemenea, prin acest formular persoanele care beneficiază de ajutor social (ALG II - Jobcenter) pot solicita participarea gratuită la un curs de integrare prin completarea ultimei secțiuni a formularului ''Ich beantrage die Befreiung vom Kostenbeitrag zum Integrationskurs'' și atașarea la cerere a unei adeverințe de la Jobcenter.


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: