Bine ai venit pe site-ul Emigrant în Germania

Aici găsești informații utile care îți pot face o viață mai ușoară în Germania.

Dacă ai sugestii, reclamații, întrebări, propuneri de colaborare sau dorești mai multe informații legate de un anumit domeniu contactează-ne la adresa romde.eu@gmail.com, înscrie-te în grupul nostru pe Facebook sau folosește formularul de contact. Vom încerca să răspundem tuturor solicitărilor în cel mai scurt timp posibill.

Ultimele articole


9.2 Institutii utile in Germania

Institutii in GermaniaRomânii noi veniți în Germania (dar și cei mai vechi!) întâmpină foarte multe dificultăți când au de rezolvat o problemă sau dacă vor să obțină un drept care li se cuvine neștiind cărei instituții să se adreseze. Legislația germană este foarte complexă și există foarte multe instituții, birouri, oficii, etc. care se ocupă de administrarea acesteia. De aceea pentru cei care au nevoie de ajutor am făcut o mică selecție a celor mai importante instituții de care poți avea nevoie în...

> citește mai departe


5.2 Concediul medical in Germania

Concediul medical in GermaniaDin punctul meu de vedere e preferabil să fii sănătos chiar dacă asta înseamnă că trebuie să mergi zi de zi la serviciu. Sănătos fiind poți face și alte lucruri care îți plac (ca mine de exemplu când scriu acest articol!), dar și cel mai sănătos și puternic dintre noi se poate îmbolnăvi fie doar și de o banală răceală sau o gripă de sezon. De aceea astăzi vorbim despre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi...

> citește mai departe


4.32 Concedierea și demisia in Germania - Kündigung

Concediere in GermaniaUna din problemele des întâlnite cu care se confruntă românii care muncesc în Germania este rezilierea contractului de munca de către angajator - concedierea. În foarte multe cazuri aceasta poate fi nejustificată, eronată sau chiar abuzivă, iar persoana în cauză nu știe ce trebuie făcut în acest caz. De asemenea în cazul rezilierii contractului de muncă de către angajat – demisia apar de multe ori probleme fie legate de...

> citește mai departe


2.7 Cursul de integrare - Integrationkurs

IntegrationkursPrincipala condiție pentru a te putea integra în societatea germană este cunoașterea limbii germane cel puțin la nivel mediu. Ai nevoie de cunoștințe de limba germană în viața de zi cu zi, pentru a putea comunica cu autoritățile, cu centrele de consiliere, cu colegii, să negociezi cu angajatorul salariul și condițiile de muncă și pentru a te proteja de abuzuri și exploatare. Prin absolvirea unui curs întro școală germană autorizată participând la ...

> citește mai departe


"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

Primaria - Rathaus - Servicii pentru cetățeni

Primăriile germane au o structură foarte bine organizată, și o activitate orientată către membrii comunității oferindu-le acestora diferite servicii gratuite sau în unele cazuri plătite. Funcționarii care lucrează în birourile care au contact cu publicul sunt în general amabili și încearcă să rezolve problemele care apar.

Bürgerbüro – Oficiul pentru cetățeni

Bürgerbüro – Oficiul pentru cetățeni în afară de înregistrarea domiciliului oferă multe alte servicii printre care: eliberarea cazierului judiciar Führungszeugnis sau eliberarea unui nou certificat de înmatriculare auto – Fahrzeugschein la schimbarea adresei.

Infotipp

Dacă ai nevoie, la Bürgerbüro poți face copii legalizate după documente originale la prețuri modice. Nu e nevoie să mergi la un notar, care e foarte scump.

 

Standesamt  - Oficiul Stării Civile

La Standesamt  - Oficiul Stării Civile se face înregistrarea nașterilor și se eliberează certificatele de naștere. Tot aici se oficiază căsătoria și se eliberează certificatul de căsătorie. Înregistrarea deceselor se face tot la Standesamt care eliberează certificatul de deces.

Alte servicii oferite de primărie

De asemenea la primărie poți găsi formularele pentru declarația de impozit sau cererea pentru alocația pentru copii și poți solicita autorizații pentru locuri de parcare, de pescuit sau pentru animale de companie.


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermania 

Primaria - Rathaus - Servicii pentru cetateni