Bine ai venit pe site-ul Emigrant în Germania

Aici găsești informații utile care îți pot face o viață mai ușoară în Germania.

Dacă ai sugestii, reclamații, întrebări, propuneri de colaborare sau dorești mai multe informații legate de un anumit domeniu contactează-ne la adresa romde.eu@gmail.com, înscrie-te în grupul nostru pe Facebook sau folosește formularul de contact. Vom încerca să răspundem tuturor solicitărilor în cel mai scurt timp posibill.

Ultimele articole


9.2 Institutii utile in Germania

Institutii in GermaniaRomânii noi veniți în Germania (dar și cei mai vechi!) întâmpină foarte multe dificultăți când au de rezolvat o problemă sau dacă vor să obțină un drept care li se cuvine neștiind cărei instituții să se adreseze. Legislația germană este foarte complexă și există foarte multe instituții, birouri, oficii, etc. care se ocupă de administrarea acesteia. De aceea pentru cei care au nevoie de ajutor am făcut o mică selecție a celor mai importante instituții de care poți avea nevoie în...

> citește mai departe


5.2 Concediul medical in Germania

Concediul medical in GermaniaDin punctul meu de vedere e preferabil să fii sănătos chiar dacă asta înseamnă că trebuie să mergi zi de zi la serviciu. Sănătos fiind poți face și alte lucruri care îți plac (ca mine de exemplu când scriu acest articol!), dar și cel mai sănătos și puternic dintre noi se poate îmbolnăvi fie doar și de o banală răceală sau o gripă de sezon. De aceea astăzi vorbim despre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi...

> citește mai departe


4.32 Concedierea și demisia in Germania - Kündigung

Concediere in GermaniaUna din problemele des întâlnite cu care se confruntă românii care muncesc în Germania este rezilierea contractului de munca de către angajator - concedierea. În foarte multe cazuri aceasta poate fi nejustificată, eronată sau chiar abuzivă, iar persoana în cauză nu știe ce trebuie făcut în acest caz. De asemenea în cazul rezilierii contractului de muncă de către angajat – demisia apar de multe ori probleme fie legate de...

> citește mai departe


2.7 Cursul de integrare - Integrationkurs

IntegrationkursPrincipala condiție pentru a te putea integra în societatea germană este cunoașterea limbii germane cel puțin la nivel mediu. Ai nevoie de cunoștințe de limba germană în viața de zi cu zi, pentru a putea comunica cu autoritățile, cu centrele de consiliere, cu colegii, să negociezi cu angajatorul salariul și condițiile de muncă și pentru a te proteja de abuzuri și exploatare. Prin absolvirea unui curs întro școală germană autorizată participând la ...

> citește mai departe


Kinderzuschlag

În Germania familia este protejată și nu trebuie să devină un caz social doar din cauză că are copii. Alocația suplimentară pentru copii este gândită ca un ajutor pentru părinții care se pot întreține singuri dar nu au resurse suficiente și pentru întreținerea copiilor. Kinderzuschlag a fost introdus ca ajutor social în ianuarie 2005 ca completare la ajutorul social „Hartz IV“.Începând cu 1 ianuarie 2020 alocația suplimentară pentru copii - Kinderzuschlag are o valoare maximă de 185 de euro pentru fiecare copil și se plătește părintelui care primește alocația pentru copii - Kindergeld împreună cu aceasta.

Cine are dreptul la Kinderzuschlag?

Persoanele care au dreptul la alocația pentru copii - Kindergeld au dreptul și la alocația suplimentară – Kinderzuschlag pentru copiii cu vârsta de până la 25 de ani dacă:
  » copiii locuiesc împreună cu părinții și nu sunt căsătoriți.
  » copiii primesc alocația pentru copii – Kindergeld.
  » veniturile lunare ale părinților sunt mai mari sau egale decât venitul minim cerut de lege de 900 de euro pentru familiile în care copilul se află în îngrijirea ambilor părinți sau de 600 de euro în cazul în care copilul se află în îngrijirea unui singur părinte (Alleinerzieher).
  » veniturile părinților nu depășesc venitul maxim prevăzut de lege.
  » nevoile familiei sunt acoperite prin plata alocației suplimentare (eventual dacă există,și prin plata alocației pentru locuință – Wohngeld) iar familia nu are dreptul la ajutor social (Arbeitslosengeld II/Sozialgeld).
Ca regulă de bază, părinții cu copii care au venituri doar din ajutoarele sociale au dreptul doar la alocația pentru copii - Kindergeld neavând dreptul și la alocația suplimentară - Kinderzuschlag
Venitul maxim pentru care se poate plăti Kinderzuschlag se calculează în funcție de nevoile pentru asigurarea unui nivel de trai minim, după regulile ajutorului de șomaj II – Arbeitslosengeld II (409 euro pentru părinții singuri și 736 euro pentru perechi) la care se adaugă un procent din costurile pentru chirie și căldură (între 40,45% și 83,16% în funcție de numărul de copii) și valoarea totală a alocației suplimentare. Calculul venitului maxim este destul de complicat, dar îl poate face pentru tine orice funcționar de la Familienkasse.

Exemplu: dreptul la Kinderzuschlag pentru o familie care plătește o chirie de 600 de euro pe lună. Daca familia are un copil, venitul trebuie sa fie de minim 900 euro și de maxim 1404,96 euro, pentru doi copii venitul trebuie să fie între 900 și 1503,02 euro, iar pentru trei copii venitul trebuie să fie între 900 și 1619,2 euro.

Documente necesare pentru Kinderzuschlag

Cererea pentru Kinderzuschlag se depune la Oficiul Local de Asistență Socială și Protecția Copilului – Familienkasse. Principalele documente necesare sunt disponibile în format tipărit la Familienkasse sau online la următoarele adrese:

» Cerere pentru alocația suplimentară pentru copii - Antrag auf Kinderzuschlag
   https://www.arbeitsagentur.de/pdf/1463059422762
» Dovada venitului de la angajator - Verdienstbescheinigung des Arbeitgebers
  https://www.arbeitsagentur.de/pdf/1463059423450
» Declarație privind veniturile - Erklärung zum Vermögen
  https://www.arbeitsagentur.de/pdf/1463059423616
» Declarație privind costurile locuinței - Erklärung über die Unterkunftskosten
  https://www.arbeitsagentur.de/pdf/1463059423086

În funcție de situația personală este posibil să fie necesare și alte documente.

Sper ca acest articol să îi ajute pe cei care au nevoie de alocația suplimentară pentru copii în Germania.