-

Anmeldung in Germania

Înregistrarea domiciliului – Anmeldung Wohnsitz

Dacă ți-ai găsit o locuință în Germania, primul pas obligatoriu pe care trebuie să-l faci este să te înregistrezi la oficiul local de evidența populației din localitatea unde ai domiciliul (Einwohnermeldeamt).
Înregistrarea trebuie făcută în termen de 2 săptămâni (în unele landuri 7 zile) de la mutarea la noua adresă prin completarea și semnarea unui formular de înregistrare  - Anmeldeformular și depunerea acestuia la biroul de înregistrare. Înregistrarea noului domiciliu este în general gratuită cu unele mici excepții, de exemplu în Hamburg aceasta costă 11 euro.

Cum afli unde trebuie să te înregistrezi

Fiecare oficiu local (Bürgeramt, Bürgerbüro) îți pune la dispoziție formularul de înregistrare la sediu, iar unele oficii oferă acest formular și online pentru completare și tipărire. Pentru a afla adresa oficiului de înregistrări de care aparții, caută pe Google:  "Bürgeramt / Bürgerbüro" + "localitatea ta / cod poștal", de exemplu "Bürgeramt Stuttgart" sau "Bürgeramt 70174".  Apoi poți alege biroul care este cel mai aproape de noua ta adresă, poți vedea care este programul cu publicul (Öffnungszeiten) și dacă ai nevoie de o programare pentru depunerea actelor.

Documente necesare la înregistrare

Documentele necesare la înregistrarea domicilliului în Germania sunt:
» formularul de înregistrare - Anmeldeformular. Poate fi găsit la oficiul local sau online.
» acte de identitate - pașapoartele sau cărțile de identitate ale persoanelor care se înregistrează. Certificatul de naștere pentru copiii care încă nu au un act de identitate
»  formularul de confirmare de la proprietar – Wohnungsgeberbestätigung. De la 1 noiembrie 2015 este obligatorie depunerea acestui formular, semnat și datat de proprietar
»  contractul de închiriere a locuinţei – Mietvertrag. În unele cazuri, oficiile de înregistrare pot solicita și contractul de închiriere.

La final vei primi un document de confirmare a înregistrării (Meldebestätigung, Anmeldebescheinigung) care atestă domiciliul tău în Germania, de care ai nevoie în foarte multe cazuri, de exemplu pentru a deschide un  cont bancar, pentru a încheia abonamente la Internet și telefonie sau înscrierea copiilor la grădiniţă sau la şcoală.

 

-

Formulare

Formularul de înregistrare - Anmeldeformular, prin care comunici autorității locale datele tale personale și adresa la care te-ai mutat, poate fi diferit ca aspect de la o localitate la alta, dar conține aceleași date de bază care trebuie completate.

Am tradus și completat pentru voi un model de formular de înregistrare:
Model formular Anmeldung supratradus și completat (pdf – 30 Kb)

Formularul de confirmare de la proprietar – Wohnungsgeberbestätigung trebuie să conțină următoarele date: noua adresa, numele persoanelor care se mută, numele și adresa proprietarului și data la care te vei muta. Formularul trebuie semnat și datat de către proprietar.

Un model al formularului de confirmare de la proprietar, valabil în toată Germania, care poate fi descărcat și tipărit găsești aici:
Model formular Wohnungsgeberbestätigung (pdf – 210 Kb)

Anunțarea plecării dintr-o locuință - Abmeldung Wohnsitz

Cine se mută în altă locuință pe teritoriul Germaniei trebuie ca în termenul legal să se înregistreze la oficiul local de evidența populației din localitatea în care s-a mutat urmând pașii explicați la înregistrarea domiciliului (Anmeldung Wohnsitz). În formularul de înregistrare se completează în plus adresa la care ai locuit anterior. Nu este necesară anunțarea autorităților din localitatea unde ai locuit.

În cazul în care te muți în altă țară, trebuie să completezi și să depui formularul de anunțare a plecării (Abmeldung) la oficiul local de evidența populației din localitatea în care ai locuit.

Un model al acestui formular găsiți aici:
Model formular Abmeldung (pdf – 197 Kb)


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: