-

Îlegislatia germana 2018n fiecare an apar modificări în legislația germană. Am făcut în acest articol o selecție și o sinteză a principalelor modificări legislative care intră în vigoare în anul 2018. Selecția modificărilor cuprinde teme și domenii de interes pentru românii care locuiesc în Germania cum ar fi alocația pentru copii, salarii și impozite, ajutorul social, declarația de impozit pe venit, asigurarea de sănatate, pensia în Germania și schimbări in sistemul financiar bancar. De asemenea la aproape fiecare domeniu găsiți și link-uri către articole care oferă informații extinse despre acesta.

Alocația pentru copii – Kindergeld

» Începând cu 1 ianuarie 2018 alocația pentru copii în Germania - Kindergeld a crescut și este de 194 € pentru primul și al doilea copil, de 200 € pentru al treilea copil, iar pentru fiecare copil începând cu al patrulea alocația este de 225 € de euro.
» De la aceiași dată alocația se va acorda doar pentru 6 luni retroactiv.
Mai multe informatii despre alocație, procedură și documente necesare poți citi aici:
3.6 Alocația pentru copii în Germania – Kindergeld

Salarii și impozite – Lohn und Steuer

» De la 1 ianuarie 2018 salariul minim pe economie -  Mindestlohn de 8,84 €/oră este obligatoriu pentru toate ramurile de activitate și nu mai sunt admise exceptii de la acesta.
» Deoarece mulți români lucrează în domeniu, menționăm că salariul minim in îngrijire (Pflegemindestlohn) crește de la 1 ianuarie la 10,55 €/oră în vest și la 10,05 €/oră în est.
» Conform noilor tranșe de impozitare pentru anul 2018 veniturile pâna la 9.000 €/an (750 €/lună) pentru un angajat celibatar si 18.000 €/an (1500 €/lună) pentru o familie sunt scutite de impozite (Grundfreibetrag). În plus persoanele care au copii au o scutire suplimentară de impozit de 4.788 €/an (Kinderfreibetrag).
Mai multe informații  poți citi în articolul următor:
8.1 Impozitul pe salariu in Germania - Lohnsteuer

 

-

Ajutorul social / Ajutorul de șomaj II - Arbeitslosengeld II (Hartz 4)

» În 2018 ajutorul social va crește de la 409 € la 416 € pentru o singură persoană și de la 368 € la 374 € pentru fiecare persoană în întreținere. Ajutorul se acordă șomerilor, atât germani, cât și străini (dacă sunt de cel puțin 5 ani în Germania), cu domiciliul permanent este în Germania, au încheiat perioada de somaj I - Arbeitslosengeld I sau nu au dreptul la somaj I (au lucrat mai putin de 12 luni in ultimii doi ani,) au mai puțin de 65 de ani și nu se pot întreține singuri.
» Ajutorul pentru copii cu vârste între 14 și 18 ani este de 316 €.

Declarația de impozit pe venit în Germania – Einkommensteuererklärung

» Termenul pentru depunerea declarației de impozit se prelungeste pentru anul 2018 până pe 31 iulie. Acest termen se referă la persoanele care au obligația de a depune declarația - Steuererklärungspflicht. Termenul se poate prelungi pâna la data de 30 septembrie prin depunerea unei cereri la Finanzamt.
» Cine depune declaratia cu ajutorul unui Steuerberater, poate depune pana la sfarsitul anului urmator.
» Declarația de impozit depusă voluntar - freiwillige Steuererklärung, poate fi depusă pentru anul 2017 pana 31.12.2021.
» Începând cu 2018 nu mai este necesară depunerea de documente doveditoare (extrase de cont, facturi, etc.) odată cu declarația. Acestea trebuie însă păstrate deoarece pot fi cerute mai târziu de Finanzamt pentru verificare.
Mai multe despre declarația de impozit poți citi aici:
8.4 Declarația de impozit pe venit în Germania – Einkommensteuererklärung

Asigurarea de sănatate - Krankenversicherung

» Valoarea contribuției la asigurarea de sănătate rămâne de 14, 6% din venitul brut dar contribuția suplimentară scade la 1%.
» Granița pentru asigurarea obligatorie de sănatate crește în 2018 la 59.400 de euro (de la 57.650 euro în 2017). Cine are venituri mai mari se poate înscrie în sistemul privat de asigurare.
» Pentru lucrătorii sezonieri (agricultură, gastronomie, etc.) obligația de a plati asigurarea de sănătate încetează odată cu terminarea activității de sezon. Asigurararea poate continua doar dacă lucrătorul sezonier cere acest lucru în maxim trei luni de la terminarea activității și plătește voluntar asigurarea.
Mai multe despre asigurarea de sănătate poți citi aici:
7.1 Asigurarea medicală în Germania – Krankenversicherung

Pensia în Germania - Rente

» Începând cu 2012 vârsta legală de pensionare crește în fiecare an. Persoanele născute în 1953 se pot pensiona în 2018 la vârsta de 65 de ani și 7 luni.
» Contribuția la asigurarea pentru pensie scade în 2018 de la 18,7% la 18,6% din venitul brut.
» Contribuția minimă la asigurarea de pensie pentru persoanele asigurate voluntar este în 2018 de 83,70 euro lunar.
Mai multe informații în articolul următor:
4.7 Pensia în Germania – Rente

Schimbări in sistemul financiar bancar

» În cazul furtului sau a pierderii cardului bancar, banca nu mai poate cere ca despăgubire pentru înlocuirea acestuia decât maxim 50 de euro.
» Începând cu 13 ianuarie 2018 intră în vigoare noi norme europene privind plățile bancare. Astfel se interzice comercianților (staționari sau online) aplicarea unor taxe speciale suplimentare pentru plățile normale cu cardul, prin virament sau prin mandat.
Bessere Beratung für Bankkunden
» Tot de la 13 ianuarie 2018 consilierii bancari să ofere informații exacte și amănunțite despre produsele pe care le oferă prin pliante de prezentare, iar convorbirile telefonice sau online prin care se oferă consiliere pentru titluri financiare trebuie înregistrate.
» Bancnota de 500 de euro nu va mai fi tipărită incepand cu anul 2018, iar la sfârsitul anului va fi scoasă din circulație. Totuși bancnota își păstrează valoarea și va putea fi schimbată pe perioadă nelimitată la băncile naționale din sistemul euro.
Mai multe informații despre bancile germane aici:
3.1 Bănci și bani în Germania - Contul curent personal


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: