-

Pensia în Germania - Rente

63, 65, 67! Pentru mulți dintre noi, mai ales pentru cei tineri, pensia este este un lucru la care nu ne prea gândim. Atenția celor tineri și nu numai se îndreaptă către o carieră, un salariu mai bun, o casă, o mașină, un concediu reușit și poate la o familie și la copii. Salariile mult mai mari din Germania atrag din ce în ce mai mulți români care vin pentru o perioadă la muncă în Germania. Dacă locuiești și ai un contract de muncă în Germania, asta înseamnă că plătești în afară de impozitul pe salariu și asigurările obligatorii printre care și asigurarea de pensie (gesetzliche Rentenversicherung). Acest lucru îți dă dreptul ca în momentul în care ajungi la vârsta legală de pensionare să primești o pensie care depinde de salariul pe care l-ai avut, și de câți ani ai lucrat. Așa ajungem și la numerele de la începutul articolului. 63 de ani este vârsta la care te poți pensiona în Germania (cu pensia întreagă) dacă ai lucrat și ai contribuit la sistemul de pensii minim 45 de ani, 65 (și 10 luni) este vârsta la care poți ieși la pensie acum (2021), iar 67 este vârsta de pensionare la care se va ajunge progresiv până în anul 2029.

 

-

Câteva date statistice

în Germania speranța de viața de este de 78 de ani pentru bărbați și 83 de ani pentru femei și sunt peste 20 de milioane de pensionari. Aceștia au o pensie medie de 1176 euro în landurile din vest si de 1034 euro în landurile estice (fosta RDG). Pensia standard medie pentru o persoană care a muncit 45 de ani cu salariul mediu pe economie este 1441,35 euro în vest și de 1381,05 euro în est.
Contribuția lunară la asigurarea de pensie este 18,6% din salariul brut care se plătește în mod egal de către angajat și angajator (9,3%). Perioada minimă de contribuție pentru a primi pensia de vărstă este de 5 ani. Aceiași perioadă de 5 ani este valabilă și pentru pensia pentru incapacitate totală sau parțială de muncă (nu există o limită de vârstă pentru aceasta) sau pentru pensia de urmaș. Pensia de urmaș poate fi obținută de soț/soție și/sau de copiii orfani în caz de deces al titularului pensiei. În afară de perioada normală de contribuție se mai iau în calcul la stabilirea pensiei și perioadele de creștere a copiilor (până la 3 ani pentru un copil) și/sau perioada de studiu întro universitate sau cea în care s-a făcut un Ausbildung (școală de formare profesională).

Cum se calculează pensia

Calculul pensiei este destul de complicat și se face în funcție de numărul de puncte acumulate anual în perioada în care s-a plătit asigurarea de pensie și valoarea punctului din anul în care se iese la pensie. Valoarea unui punct de pensie în 2021 este de 34,33 € pentru estul Germaniei (noile landuri din fosta RDG) și de 35,07 € în vest.
Un punct pe an poti aduna dacă ai salariul brut egal cu salariul mediul pe economie din anul respectiv. De exemplu, salariul mediu anual pe economie în 2021 luat în calcul pentru calcularea pensiei este de 41.541 € pe an. Dacă ai salariul anual de 41.541 € egal cu salariul mediul pe economie atunci ai acumulat în 2021 un punct la pensie.
De exemplu, dacă ieși la pensie în 2021 în vest, ai lucrat 20 de ani și ai adunat 16 puncte (0,8 puncte pe an) vei avea o pensie de  35,07 € X 16p = 561,12 €/lună.

Pensia comunitară europeană

Deoarece România este membră a Uniunii Europene, cetățenii români care au lucrat în Germania și la data pensionării au domiciliul în România, au dreptul să ceară ca drepturile de pensie (pensia comunitară) pentru perioada lucrată să fie plătite în Romania. Nu se poate cere returnarea sumelor care s-au plătit la asigurarea de pensie, însă se poate cere recunoașterea perioadei lucrate ca vechime la pensia din România. Perioada minimă de contribuție în Germania care este recunoscută și care poate fi preluată ca vechime la pensia din România este de 1 an.
Instituția de asigurări sociale din statul de domiciliu (România în cazul acesta) va transmite în celelalte state documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie. Comunicarea între instituții este asigurată prin intermediul formularelor europene de legatură. Astfel, persoanele care locuiesc în România pot depune cererea - împreună cu actele doveditoare - la casa teritorială de pensii din raza domiciliului, iar aceasta se va ocupa apoi de stabilirea drepturilor la pensie pentru toate perioadele lucrate in statele din UE si/sau SEE. Oficiul German de Pensii - Deutsche Rentenversicherung este instituția la care poate fi solicitată o situație a contribuției la pensie din Germania (Versicherungsverlauf) care împreună cu  numărul de asigurare socială din Germania pot grăbi rezolvarea dosarului de pensie din România.

Pe pagina de internet a Oficiului German de Pensii poți găsi poți găsi birouri locale aflate în apropierea locuinței tale, și poți face o programare pentru întâlnirea cu un consilier și clarificarea contribuției tale la pensie: www.deutsche-rentenversicherung.de

Persoanele cu domiciliul în Germania, care au lucrat și au plătit asigurarea de pensie minim 5 ani, pot cere la vârsta de pensionare plata pensiei în această țară și preluarea drepturilor de pensie în Germania pentru perioadele lucrate în România. Pentru aceasta trebuie completată o cerere pentru clarificarea contului de pensie - Formular V0100: Antrag auf Kontenklärung.

Atenție! Solicitarea pensiei germane, indiferent că te afli în România sau în Germania nu poate fi făcută înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare în Germania.

Gata și acest articol, de acum pot aștepta liniștit pensia. Sper să o prind!


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: