-

Greșeli pe care nu trebuie să le faci în Germania

Ajuns întro țară nouă cu legislație și obiceiuri diferite, unii dintre noi fără cunoștințe suficiente de germană, este aproape inevitabil să nu faci greșeli. Din experiența proprie (am făcut și eu la început destule greșeli care m-au costat bani și timp) și din discuțiile pe care le-am avut cu membri ai comunității de români am încercat să sintetizez o listă cu cele mai importante greșeli care nu trebuie făcute în Germania. ’’A greși este omenește’’ știm cu toții acest lucru. Important este să nu repetăm greșelile și să încercăm să învățăm din experiența proprie si a celor din jur.

» Semnarea unor contracte fără a le citi

Prin orice contract pe care îl semnezi te obligi să respecți clauzele acestuia. Vorbim aici de contractul de muncă, de contractul de închiriere sau de diferite contracte pentru bunuri și servicii (telefonie, internet, curent electric, etc). Nu semna fără să citești sau să înțelegi un contract, aceasta nu este o scuză pentru nerespectarea clauzelor și nu trebuie să te bazezi pe buna credință a celeilalte părți.
Soluție:
Dacă știi suficient de bine limba germană citește cu atenție orice contract înainte de a semna. Dacă nu știi limba apelează la un prieten sau o rudă care știe sau chiar la un traducător. Chiar dacă pe moment acest lucru poate costa timp sau bani, ai siguranța că știi ce ai semnat și eviți problemele care pot apărea ulterior.

 

-

»  Nerespectarea contractelor și a termenelor de plată

Semnarea unor contracte de livrare servicii sau bunuri presupune plata regulată a unor facturi sau rate. De obicei, în Germania furnizorii se asigură că vei face plata la timp cerându-ți să semnezi așa numitul ‘‘SEPA-Lastschriftmandat‘‘ care este o împuternicire prin care permiți furnizorului să ia bani regulat din contul tău pentru plata facturilor. De asemenea dacă faci un credit la o bancă sau o asigurare privată, plata ratelor sau sau costul poliței de asigurare se face prin aceeiași metodă. În contracte este prevăzută data la care se va face plata. Dacă nu ai bani în cont la data respectivă și creditorul nu poate să retragă banii din contul tău pot apare probleme. Dacă situația se repetă de mai multe ori creditorul poate opri livrarea serviciilor, și apela la o firmă de recuperare – Inkasso. De asemenea poate cere executarea silită și blocarea contului bancar pâna la plata datoriei și a penalizărilor care apar. Toate acestea duc la scăderea bonității în SCHUFA (Asociația pentru protecția și siguranța creditelor din Germania) cu consecințe grave pe termen lung. Nu vei mai putea face credite, abonamente, cumpărături în rate și va fi foarte greu să închiriezi o locuință.
Soluție:
Asigură-te că ai bani în cont la data când trebuie făcute plățile. Poți solicita schimbarea zilei de plată dacă e nevoie. Dacă ai probleme financiare, solicită creditorului o reeșalonare a plăților sau a ratelor. Orice creditor preferă să ofere facilități la plată, știind astfel că își va recupera datoria, decât să apeleze la măsuri extreme care te pot duce la faliment și nu va mai avea de unde să își ia banii.
Informații suplimentare despre SCHUFA găsești in articolul următor:
3.3 Certificatul de bonitate SCHUFA

»  Neplata datoriilor către stat

Indiferent dacă e vorba de impozite, de taxe locale, de taxa radio-tv sau de amenzi, autoritățile germane nu acceptă neplata acestora. Neplata acestora la timp, atrage penalizari și duce la creșterea datoriilor. Instituțiile vor toate masurile necesare pentru recuperarea datoriilor pe cale juridică, prin executare silită și/sau blocarea conturilor până la recuperarea totală. Sunt cazuri cu persoane care au plecat în România și au fost executați silit și acolo. Mai devreme sau mai târziu va trebui să plătești și atenție unele datorii se pot transforma în zile de închisoare contravențională (Ersatzfreiheitsstrafe). Cunosc români care s-au întors fără griji după o perioadă în Germania, și la primul control al poliției au fost reținuți și duși direct la închisoare deoarece nu au avut la ei banii necesari pentru plata amenzii pe care o aveau de la precedenta vizită în Germania.  
Soluție:
Plata la timp a datoriilor și amenzilor este cea mai bună soluție, dar dacă totuși ai o situație financiară mai dificilă poți cere amânarea plății sau să faci plata în rate. Orice autoritate oferă aceste posibilități dacă cererea este justificată.
Tot aici vreau să insist pe taxa radio-tv (Rundfunkbeitrag) care provoacă probleme multor români. Aceasta este obligatorie, si se plătește per locuință. Mai multe amănunte poți citi aici:
8.5 Taxa radio-tv în Germania – Rundfunkbeitrag

»  Ignorarea corespondenței și a solicitărilor de la autorități

Instituțiile germane folosesc corespondența pe cale poștală pentru diverse solicitări, clarificări, înștiințări de impozite, taxe sau amenzi care trebuie plătite. Dacă nu răspunzi în timp util, de exemplu atunci când se cer clarificări sau documente justificative, în cazul dosarelor pentru alocații și indemnizații (Kindergeld, Elterngeld, etc.) sau ale celor care presupun ajutoare sociale (șomaj, Wohngeld, Hartz IV, etc) consecințele pot fi foarte dure până la sistarea acestora. De asemenea ignorarea corespondenței în cazul amenzilor, a impozitelor sau a taxelor poate duce la majorări și/ sau penalizări sau chiar la executări silite.
Soluție:
Verifică data până la care trebuie să răspunzi. Dacă nu reușești să dai un răspuns în timp util solicită o amânare a termenului. Necunoașterea limbii germane nu este o scuză, apelează la un traducător sau la un birou specializat care te poate ajuta.

» Înregistrarea ca persoană fizică autorizată - Gewerbe

Există o metodă, legală de altfel, care este folosită de unii angajatori în raport cu angajații români (din construcții de exemplu). În loc de încheierea unui contract de muncă, se deschide la primărie o autorizație de persoană fizică autorizată, așa numita Gewerbe. Asta înseamnă că ‘‘angajatul‘‘ va trebui să emită facturi iar din așa-zisul salariu (asta nu i se spune) va trebui să plătească impozite, asigurări, contabil și chiar TVA dacă depășește un anumit venit anual.
Soluție:
Așadar, nu trebuie în nici un caz să mergi pe ideea de încredere că angajatorul este de bună credință. Verifică și citește ceea ce ce semnezi ca să fii sigur că este un contract de muncă. Dacă nu înțelegi apelează la un traducător.

» Plecarea din Germania fără rezolvarea problemelor

Indiferent de motivul pentru care vrei să pleci din Germania nu uita să-ți rezolvi toate lucrurile care mai târziu ți-ar putea crea probleme.
Solutii:
Abmeldung - Scoaterea din evidență de la oficiul de evidență a populației din cadrul primăriei. Abmeldung-ul este obligatoriu și se face foarte ușor, la primăria locală (Burgerbüro) prin completarea unui formular.
Asigurarea de sănătate - După Abmeldung, deoarece primăria nu anunță, trebuie să informezi casa de asigurări de sănătate că nu mai lucrezi și nu mai locuiești în Germania.
Rezilierea din timp a contractului de închiriere și predarea locuinței cu un proces verbal de primire-predare.
Rezilierea contractului de muncă cu respectarea termenului de preaviz legal.
Închiderea contului bancar, care se poate face foarte ușor prin depunerea unei cereri la o filială a băncii de care aparții.
În cazul în care primești alocații, îndemnizații sau ajutoare sociale anunță instituția responsabilă că părăsești Germania.
Citește mai mult în articolul următor:
2.6 Înainte de plecarea din Germania

»  Neglijarea asigurărilor de protecție

În multe cazuri un accident provocat involuntar de tine sau de un membru al familiei te poate costa enorm de mult și te poate aduce, fără exagerare, la faliment. De asemenea un litigiu juridic (cu angajatorul, cu proprietarul locuinței, cu furnizori de servicii, etc) care ajunge la o instanță de judecată poate avea costuri foarte mari.
Soluție:
Dacă trăiești în Germania este aproape obligatoriu să-ți faci asigurarea privată de răspundere civilă -  Privathaftpflichtversicherung care nu este foarte scumpă și te protejează foarte bine în foarte multe cazuri. Asigurarea privată de răspundere civilă poate fi făcută pe persoană sau pe familie și are costuri lunare cuprinse între 10 și 20 de euro și depinde de valoarea sumei asigurate, de costurile pe care le acoperă și dacă este personală sau de familie.
De asemenea, asigurarea de protecție juridică (asigurarea de avocat în limbaj popular) – Rechtsschutzversicherung poate acoperi costurile avocatului, cheltuielile de judecată și alte costuri în funcție de ce prevede contractul de asigurare. Rechtsschutzversicherung poate avea costuri lunare începând de la 15 euro pe lună
Despre asigurarea privată de răspundere civilă poți citi mai mult aici:
7.2 Asigurarea privată de răspundere civilă în Germania – Privathaftpflichtversicherung

Lista poate fi completată cu multe alte greșeli - mai mici sau mai mari - pe care poți să le faci în Germania. Dar încearcă să nu le faci măcar pe cele prezentate în acest articol și vei putea dormi liniștit!


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: