-

În fiecare an apar modificări mai mici sau mai mari în legislația germană. Ca de obicei la început de an v-am pregătit o selecție a principalelor modificări legislative care intră în vigoare în anul 2020. Selecția modificărilor cuprinde teme și domenii de interes pentru românii care locuiesc în Germania legate de salarii și impozite, ajutoare sociale, declarația de impozit pe venit, asigurarile obligatorii și altele. De asemenea la aproape fiecare domeniu găsiți și link-uri către articole care oferă informații amănunțite despre acesta.

Salarii și impozite – Lohn und Steuer

» De la 1 ianuarie 2020 salariul minim pe economie -  Mindestlohn crește de la 9,19 euro pe oră la 9,35 euro pe oră.
» În unele domenii salariul minim este chiar mai mare cum ar fi în îngrijire (Pflegemindestlohn) acesta crește de la 1 ianuarie 2020 la 11,35 €/oră în vest și la 10,85 €/oră în est, pentru electricieni salariul minim crește la 11,90 €/oră, iar salariul minim în curățenie interioare (Innen- und Unterhaltsreinigung Mindestlohn) crește de la 1 ianuarie la 10,80 €/oră în vest și la 10,55 €/oră în est.
» Începând cu 2020 va intra în vigoare și salariul minim din primul an al celor care fac un curs de formare profesională – Ausbildung. Acesta va fi de 515 euro pe lună și va crește până în 2023 la 620 de euro pe lună. Salariile minime pentru următorii ani de formare nu sunt încă reglementate.
» Conform noilor tranșe de impozitare pentru anul 2020 veniturile pâna la 9.408 €/an (784 €/lună) pentru un angajat celibatar si 18.816 €/an (1568 €/lună) pentru o familie sunt scutite de impozite (Grundfreibetrag). În plus persoanele care au copii au o scutire suplimentară de impozit de 7.812 €/an (Kinderfreibetrag).
Mai multe despre impozitul pe salariu poți citi aici:
8.1 Impozitul pe salariu in Germania - Lohnsteuer

 

-

Ajutoare sociale

Ajutorul social - Hartz 4
» În 2020 ajutorul social va crește la 432 € pentru o singură persoană la 389 € pentru fiecare persoană în întreținere. Ajutorul se acordă șomerilor, atât germani, cât și străini (dacă sunt de cel puțin 5 ani în Germania), cu domiciliul permanent în Germania, au încheiat perioada de somaj sau nu au dreptul la somaj, au mai puțin de 65 de ani și nu se pot întreține singuri.
» Ajutorul pentru copii cu vârsta până la 6 ani va crește în 2020 la 250 de euro, pentru cei cu vârste între 3 și 13 ani va crește la 308 € iar pentru cei cu vârste între 14 și 17 ani va crește  la 328 €.
Ajutorul social pentru locuință – Wohngeld
Tinând cont de creșterea continuă a chiriilor guvernul german a decis că va crește și acest ajutor pentru chirie de exemplu pentru familiile de 2 persoane de la 145 la 190 de euro.
Mai multe despre Wohngeld poți citi aici:
3.7 Ajutorul social pentru locuință în Germania - Wohngeld
Alocația suplimentară pentru copii - Kinderzuschlag
Începând cu 1 ianuarie 2020 alocația suplimentară pentru copii - Kinderzuschlag crește la 185 de euro pentru fiecare copil și se plătește părintelui care primește alocația pentru copii - Kindergeld împreună cu aceasta.
Mai multe despre Kinderzuschlag poți citi aici:
3.8 Alocația suplimentară pentru copii în Germania - Kinderzuschlag

Asigurari

Asigurarea de sănătate - Krankenversicherung
» Valoarea contribuției la asigurarea de sănătate - Krankenversicherung rămâne de 14,6% din venitul brut dar contribuția suplimentară medie crește la 1,1%.
» Începând cu 1 ianuarie 2020 angajații cu salarii brute mai mici de 5.212,50 € pe lună (62.550 €/an) au obligația să se asigure în sistemul de asigurări legal-obligatoriu. Doar cei cu  venituri mai mari se poate înscrie în sistemul privat de asigurare.
Mai multe despre asigurarea de sănătate poți citi aici:
7.1 Asigurarea medicală în Germania - Krankenversicherung
Asigurarea pentru șomaj - Arbeitslosenversicherung
Contribuția la asigurarea pentru șomaj – Arbeitslosenversicherung scade de la 1 ianuarie 2020 de la 2,5% la 2,4%. Măsura este valabilă până la 31.12.2022.
Mai multe despre șomajul în Germania poți citi aici:
4.6 Ajutorul de șomaj în Germania - Arbeitslosengeld

Declarația de impozit pe venit în Germania – Einkommensteuererklärung

» Termenul pentru cei care au obligația să depună declarația de impozit (Steuererklärungspflicht) pentru anul 2019 este 31 iulie 2020, iar cine depune declarația cu ajutorul unui contabil autorizat - Steuerberater, trebuie să o depună până la 29 februarie 2021.
» Declarația de impozit depusă voluntar - freiwillige Steuererklärung, pentru anul 2019 are ca termen de depunere data de 31.12.2023.
Mai multe despre declarația de impozit poți citi aici:
8.4 Declarația de impozit pe venit în Germania – Einkommensteuererklärung

Alte schimbări în 2020

» Începând cu 1 ianuarie 2020 se introduce obligativitatea eliberării bonului de casă (Kassenbon-Pflicht) ca o măsură suplimentară pentru reducerea evaziunii fiscale în comerțul cu amănuntul. Clientul nu este obligat să primească bonul.
» În 2020 se modifică taxa pe valoarea adăugată (Mehrwertsteuer) pentru călătoriile cu trenul de la 19% la 7%. Acest lucru va duce la o reducere cu până la 10% a biletelor de tren. De asemenea, se vor reduce prețurile pentru serviciile suplimentare, cum ar fi transportul bicicletelor.
» Ca urmare a unei petiții semnate de peste 120.000 de oameni, produsele pentru igiena personală cum ar fi tampoanele nu vor mai fi considerate produse de lux, și vor beneficia de o reducere a TVA-ului la 7%. Se așteaptă și aici o scădere a prețului.
» Pentru cei care vor să exercite o activitate ca persoană fizică independentă (Gewerbe) se reintroduce pentru unele meserii obligativitatea deținerii unui certificat de calificare recunoscut. De exemplu în construcții pentru faianțari, parchetari, turnători de șape sau în amenajări interioare.


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: