-

Lebenslauf

O etapă importantă în procesul de căutare a unui loc de muncă în Germania este pregătirea aplicației de prezentare – Bewerbung în care descrii calificările şi experienţa ta și care va fi trimis potențialilor angajatori pe care i-ai găsit. Un Bewerbung clasic în Germania este format din 4 părți: Deckblatt  - pagina de prezentare (prima pagină - opțională), Anschreiben - scrisoarea de intenție, Lebenslauf - CV-ul propriu-zis și la final o secțiune cu diplome, certificate și referințe. Despre Deckblatt - pagina de prezentare și despre Anschreiben - scrisoarea de intenție am scris deja în articolul 4.8 Scrierea unui CV in Germania – Bewerbung (partea 1). În acest articol vă vom prezenta cum se scrie un Lebenslauf - CV-ul propriu-zis, modalități de trimitere a aplicației de prezentare și câteva sfaturi practice.

Lebenslauf – CV (Curriculum Vitae)

Un CV trebuie să fie făcut pentru a fi citit rapid. De regulă, evaluatorii acordă doar câteva minute pentru citirea acestuia. Concentrează-te pe informaţiile importante, care aduc valoare sporită aplicaţiei tale. Prezintă-ți calificările, aptitudinile şi competenţele în mod clar şi logic, astfel încât atributele personale să fie puse în valoare. Mulţi oameni sunt mândri de realizarile lor şi cred că un CV ar trebui să conţină toate detaliile carierei lor. Totuşi, un CV trebuie să conțină doar informaţiile necesare pentru a obţine un interviu, experienţa de muncă sau cursurile de pregătire vechi sau nerelevante pot fi omise.  De obicei, două pagini sunt suficiente pentru o prezentare relevantă. Un CV de trei pagini poate fi considerat prea lung, chiar dacă experienţa ta profesională este remarcabilă. Fii clar şi concis, folosește propoziţii scurte și elimină orice rubrică care nu aduce plusvaloare aplicației tale.
Un Lebenslauf nu trebuie făcut pentru a câștiga un premiu de creativitate, el trebuie să fie tabelar și clar structurat pe rubrici. Principalele rubrici pe care trebuie să le conțină acesta sunt: Date personale - Persönliche Daten, Experiența profesională – Berufserfahrung/Berufliche Praxis, Educaţie şi formare profesională - Schul- und Berufsbildung, Aptitudini și competențe personale - Persönliche Fähigkeiten und Kompetenzen. Cv-ul mai poate conține opțional o rubrică cu perioadele de practică (pentru cei aflați la început de carieră) – Praktika, o rubrică cu pasiuni – Hobbys și o secțiune cu eventuale voluntariate – Ehrenämter dacă sunt relevante pentru jobul la care aplici.

 

-

Persönliche Daten – rubrica trebuie să conțină următoarele date personale: numele (Name), adresa (Anschrift), numărul de telefon (Telefon/Handy) şi adresa de e-mail (E-Mail). Opțional poate conține data și locul nașterii (Geburtsdatum - ort) și starea civilă (Familienstand).
Berufserfahrung/Berufliche Praxis – Experienţa profesională reprezintă cea mai importantă parte a CV-ului pentru angajatori. Se va începe cu ultimul loc de muncă şi se vor indica cele mai importante atribuţii şi informaţii cu privire la firma în care ai lucrat. Este foarte util ca aceasta să menţioneze şi proiectele majore la care a luat parte şi mai ales cele de al căror succes a fost responsabilă. Tinerii absolvenţi pot menţiona aici şi perioadele de training sau de practică ce ar putea fi considerate experienţe profesionale. Perioadele lucrate se vor indica cu menționarea lunii și a anului, de exemplu: 05.2012 – 09.2015
Schul- und Berufsbildung - Educaţia şi formarea profesională – aici sunt prezentate formele de învățământ absolvite începând cu cele mai recente cursuri astfel: Studium – studii universitare, Schulbildung -  învățământ școlar preuniversitar și Weiterbildung – cursuri, seminarii, traininguri relevante pentru jobul la care se aplică.  Se vor preciza perioada și diploma, titlul, specializarea sau certificatul obținute.
Persönliche Fähigkeiten und Kompetenzen - la această rubrică trebuie prezentate aptitudinile relevante pentru post: capacitatea de utilizare a calculatorului (IT&C-Kenntnisse), aptitudini tehnice (Technik) sau cunoştinţele lingvistice (Sprachkenntnisse) cu precizarea nivelului de cunoaștere (Grundkenntnisse, Erweiterte Kenntnisse, fließend in Wort und Schrift, etc). În această rubrică poți prezenta punctele tale forte - Persönliche Stärken, cum ar fi: Teamfähigkeit – capacitatea de a lucra în echipa, Belastbarkeit – rezistență la solicitări, Kommunikationsfähigkeit – capacitate de comunicare, Selbstständigkeit - capacitatea de a rezolva singur sarcinile de serviciu, Kundenorientierung – capacitatea de a răspunde la cererile clienților, Lernbereitschaft – disponibilitatea de a învața, Flexibilität – flexibilitate, Zuverlässigkeit – credibilitate, etc. Tot aici, dacă angajatorul cere, poți menționa dacă ești în posesia unui carnet de conducere – Führerschein.
Hobbys – Această rubrică este opțională și te sfătuim să o adaugi doar dacă ai pasiuni care pot fi utile sau sunt legate de jobul pentru care aplici.
Nu uita! La finalul CV-ului se scrie localitatea, data și se semnează.

Cum se trimite aplicația de prezentare - Bewerbung

Aplicația de prezentare poate fi trimisă în scris prin poștă sau prin depunerea direct la sediul angajatorului, prin email sau prin aplicarea online. De obicei angajatorul precizează în anunțul de recrutare sub ce formă doreşte să primească această aplicație.
1. Aplicarea directă pe site-urile web ale companiilor care oferă locuri de muncă prin completarea formularelor online. În acest caz trebuie să completezi formularele online și să să încarci aplicația de prezentare, diplomele și/sau certificatele, ca și documente pdf pe site-ul angajatorului.
2. Aplicarea prin intermediul email-ului presupune crearea unei mape de prezentare online (online Bewerbungsmappe) care cuprinde toate informațiile necesare. E recomandabil ca documentele sa fie trimise ca atașament în format pdf, Bewerbung-ul (Deckblatt, Anschreiben, Lebenslauf) să fie un singur document și să trimiți diplomele și certificatele în documente separate. Un model de text care trebuie scris in e-mail găsești aici:
Model e-mail pentru trimitere Bewerbung
3. Aplicarea în scris - trimiterea prin poștă sau prin depunerea direct la sediul angajatorului se va face doar în cazul în care angajatorul cere în mod explicit acest lucru. Pentru prezentarea aplicației se va folosi o mapă (Bewerbungsmappe – se găsește în comerț) în care vor fi introduse documentele componente în ordinea următoare: Deckblatt, Anschreiben, Lebenslauf, diplome și certificate (cele mai noi deasupra). Nu uita în acest caz să semnezi scrisoarea de intenție și CV-ul.

Tipps un Tricks

»  Acordă atenţie sporită fiecărui detaliu relevant, atât ca fond cât şi ca formă. Folosește același font în toată aplicația (de exemplu Arial/Times News Roman - 11/12) și atenție mare la greşelile de ortografie şi de punctuaţie.
»  Dacă experienţa ta profesională este încă limitată (pentru că tocmai ai absolvit şcoala sau facultatea), inversează ordinea rubricilor şi începe cu descrierea studiilor şi a pregătirii. Scoate în evidenţă stagiile de practică profesională efectuate în timpul studiilor.
»  Adaptează CV-ul în funcţie de postul pentru care candidezi pentru a corespunde profilului cerut. Pune în evidenţă calităţile în concordanţă cu cerinţele specifice angajatorului. Pentru aceasta, caută în Internet informaţii despre compania la care la care vrei să candidezi.
»  Nu scrie lucruri neadevărate în CV, riști să fii descoperit la interviu.
»  Diplomele şi documentele importante trebuie prezentate în limba germană, iar mulți angajatori preferă traducerile facute în Germania de către un traducător autorizat.
» În cazul în care în căutarile tale nu ai gasit un job corespunzător cerințelor tale, în Germania poți trimite o aplicații de prezentare la firme la care ai vrea să lucrezi chiar dacă acestea nu au anunțuri pentru locuri de muncă disponibile, așa numitul Initiativbewerbung.
» Majoritatea angajatorilor trimit un răspuns la aplicațiile trimise, dar e bine să știi că perioada în care angajatorul îți va răspunde la aplicație poate fi uneori mai mare de o lună.
» Secțiunea cu diplome, certificate și referințe (Diplome, Zeugnise, Arbeitszeugnise) trebuie să cuprindă doar pe cele care au legătură cu postul solicitat. Acestea trebuie anexate la Bewerbung în ordinea inversă a obținerii lor (cel mai nou deasupra).
» Pentru a converti documentele in format pdf – formatul care se cere la trimiterea unui Bewerbung – îți recomandăm să folosești programul PDFCreator. Acest program este foarte ușor de folosit, funcționând ca imprimantă virtuală, tipărind documentele în format pdf. Documentele obținute cu acest program sunt de calitate și au o mărime mică, putând astfel fi trimise prin email. Programul poate fi descărcat aici:
PDFCreator
» Pentru a uni mai multe documente pdf într-unul singur (de ex. Deckblatt, Anschreiben și Lebenslauf) îți recomandăm să folosești programul PDF Split and Merge. Programul poate fi descărcat aici:
PDF Split and Merge
» Un model de Lebenslauf în format word editabil, poate fi descărcat și folosit aici:
Model Lebenslauf

În cazul în care angajatorul consideră că te încadrezi în cerințele postului urmează unul sau mai multe interviuri de prezentare (Vorstellungsgespräch) și eventual o zi de probă (Probetag) pentru o cunoaștere reciprocă angajator-angajat. În cazul în care ai fost selectat în dauna celorlalți candidați și ai trecut cu succes de aceste etape, urmează angajarea și vei primi primi contractul de muncă, semnat deja de angajator. Citește-l cu atenție înainte de a-l semna, trimite-l înapoi la angajator, și gata, ai un loc de muncă în Germania. Totul pare simplu la prima vedere, dar este posibil să fie necesar să trimiți câteva zeci de aplicații până să primești prima invitație la un interviu.


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: