Ai ajuns în Germania și dorești sau trebuie să rămâi pentru mai mult de trei luni? Găsești în acest articol câteva sfaturi utile pentru noul tău loc de reședință din Germania: înregistrarea domiciliului - Anmeldung, deschiderea un cont bancar - Girokonto, asigurarea medicală de sănătate - Krankenversicherung, deplasarea cu mijloacele de transport în comun, conexiunea la Internet, traducerea documentelor în Germania sau facilitățile din zona în care locuiești.
1. Înregistrarea domiciliului în Germania
Conform legii germane ești obligat, ca în termen de două săptămâni de la mutare, să te înregistrezi la un oficiu local de evidența populației. Înregistrarea se face prin completarea unui formular – Anmeldung și depunerea acestuia la oficiul local de evidența populației.
Dacă ai venit la muncă prin detașare sau cu un contract de muncă cu o firmă germană, de obicei, angajatorul se ocupă de cazarea propriilor angajați și oferă sprijin pentru înregistrare.
Amănunte în articolul:
2.3 Înregistrarea domiciliului în Germania
-
2. Deschiderea un cont bancar în Germania
Deschiderea unui cont curent (Girokonto) este absolut necesară pentru viața de zi cu zi în Germania. Majoritatea plăților se fac astăzi electronic. Fără un cont curent nu poți face plati precum chiria, energia electrică, telefon, Internet, etc. De asemenea pentru plata salariului, angajatorul are nevoie de contul tău bancar.
Informații detaliate în articolul:
3.1 Bănci și bani în Germania - Contul curent personal
3. Asigurarea medicală de sănătate - Krankenversicherung
Toate persoanele care locuiesc în Germania au dreptul și totodată obligația să aibă o asigurare medicală de sănătate. Dacă ți-ai găsit un job, angajatorul îți va cere înainte de prima zi de muncă dovada că ai o asigurare de sănătate pentru a putea plăti contribuțiile sociale pe care le datorează. Asigurarea începe cel mai târziu în prima zi a contractului de muncă. Poți alege între o asigurare publică sau una privată la cele peste 100 de case de asigurări din Germania.
Mai multe informații despre asigurarea de sănătate în articolul:
7.1 Asigurarea medicală de sănătate - Krankenversicherung
4. Deplasarea la serviciu
Pentru deplasarea zilnică la serviciu sau la școală ai nevoie de o mașină sau poți folosi mijlocele de transport în comun. Dacă vei folosi transportul în comun, caută cele mai apropiate stații de locuința ta – eventual poți întreba proprietarul – și vezi ce legături ai, orele de plecare și prețul biletelor. Poți face aceasta și online pe site-ul operatorilor de transport în comun.
În orașele mari este, în general, mai avantajos să mergi la seviciu folosind mijloacele de transport în comun decât cu mașina. Acestea circulă regulat și îți oferă siguranța că ajungi întotdeauna la timp. În plus eviți blocajele din trafic și problemele cu găsirea unui loc de parcare.
Operatorii mijloacelor de transport în comun oferă posibilitatea de a cumpăra bilete și diverse tipuri de abonamente la automate care se află de obicei în stații, la centrele de relații cu clienții sau online. Majoritatea operatorilor oferă și abonamente anuale - cu posibilitatea de plată lunară - care au prețuri mult mai mici decât biletele pentru o singură călătorie sau abonamentele săptămânale și lunare.
O listă cu operatorii de transport în comun din Germania în articolul:
6.2 Firme de transport în comun în Germania
5. Conexiune Internet și telefon
În ziua de azi, este aproape obligatoriu să ai o conexiune la Internet și un telefon. Ai nevoie de o conexiune la Internet pentru informare și pentru comunicare cu prietenii și rudele din țară sau cu autoritățile. O poți face gratuit prin email, Skype, WhatsApp, Viber, etc. Pentru telefonia mobilă poți folosi servicii postpaid (cu abonament) sau prepaid cu reîncărcare.
Citește mai mult în articolul:
2.4 Internet, telefon și TV în Germania
6. Traducerea documentelor personale
În foarte multe situații o să ai nevoie de traduceri legalizate în Germania a actelor de identitate, a certificatelor de stare civilă sau a diplomelor de studiu. Ai nevoie de traduceri legalizate a diplomelor în cazul în care vrei să obții o recunoaștere a lor în Germania, pentru un nou loc de muncă sau pentru înscrierea la o școală. Pentru obținerea alocației pentru copii (Kindergeld) ai nevoie de asemenea de traduceri ale certificatelor de stare civilă. Copii legalizate ale traducerilor poți face la orice primărie locală contra unei taxe modice de 1-2 euro pe document.
O listă cu traducători autorizați în Germania găsești în articolul:
9.2 Traducători autorizați română ↔ germană
7. Descoperă zona în care locuiești
Imediat după ce te-ai mutat întro locuință nouă este bine să vezi unde este cea mai apropiată farnacie, cea mai apropiată stație de autobuz și/sau de tramvai sau cel mai apropiat chioșc de ziare - de unde poți cumpăra, dacă ești fumător, tigări la prețuri un pic mai mici decât la automate.
Caută cel mai apropiat supermarket (Lidl, Aldi, Netto, etc.) și verifică programul de funcționare. De regulă magazinele mari sunt închise duminica, așa că fă-ți cumpărăturile în cursul săptămânii pentru a evita cumpărăturile de la magazinele mai mici de cartier care pot avea prețuri și cu 50% mai mari. Pentru timpul liber caută, de exemplu, cel mai apropiat parc de joacă pentru copii, cel mai apropiat bazin de înot sau teren de sport.
În speranța că sfaturile noastre te pot ajuta, îți urăm succes în noua ta viață în Germania!
Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:
-
– o lista cu peste 1100 de medici vorbitori de limba romana. Lista este realizată și completată cu sprijinul prietenilor de pe Facebook.
-
3.6 Alocația pentru copii în Germania – Kindergeld
– Articolul prezinta procedura și documentele necesare pentru obținerea alocației germane pentru românii care locuiesc și muncesc în Germania.
-
4.3 Contractul de muncă în Germania – Arbeitsvertrag
- Prevederile principale pe care trebuie să le conțină un contract de muncă în Germania cu amănunte despre salariu, programul de lucru, orele suplimentare, sporuri, concediul de odihnă și cel medical și nu în ultimul rând despre rezilierea contractului de muncă (demisie, concediere, perioade de preaviz).
-
6.5 Permisul de conducere românesc în Germania
- aici sunt prezentate date despre valabilitatea permisului românesc în Germania și despre preschimbarea acestuia cu un permis german.
-
3.7 Ajutorul social pentru locuință în Germania – Wohngeld
- Familiile cu venituri mici pot cere și obține ajutorul social pentru locuință în Germania. Condițiile, procedura si documentele necesare pot fi găsite în articol.