-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

Când poate majora chiria proprietarul în Germania

Deși ai semnat un contract de închiriere pe care l-ai citit cu atenție și nu există nici o clauză care se referă la majorarea chiriei, totuși după un an primești deja o cerere din partea proprietarului de majorare a chiriei - Mieterhöhung. Este aceasta corectă? Ce trebuie să faci? Răspunsuri în acest clip, vizionează-l până la capăt!

1. Creșterea chiriei în cazul modernizării locuinței

În cazul în care proprietarul aduce îmbunătățiri locuinței, de exemplu prin construirea unui balcon, montajul unui lift, sau prin izolarea termică, acesta poate majora chiria cu un procent maxim de 8% din investiția pe care a făcut-o în imobil. Oricum nu toate cheltuielile de renovare pot fi luate în calcul la mărirea chiriei. De exemplu schimbarea unei chiuvete sau a unei ferestre defecte cu una de același tip nu poate fi luată în calcul ca modernizare ci ca o cheltuială curentă de întreținere a locuinței. Ai pe tablă un exemplu de calcul simplu...(vezi in clip)

2. Majorarea chiriei la prețul mediu din zonă - Mietspiegel

Pentru a aduce chiria la nivelul mediu al chiriilor - Mietspiegel care se plătesc în zona în care se află locuința, proprietarul poate cere majorarea chiriei cu maxim 20% într-un interval de...(vezi in clip)

3. Când poate avea loc majorarea chiriei Proprietarul

îți poate cere cel mai devreme după un an de la încheierea contractului mărirea chiriei, iar majorarea efectivă poate avea loc după 15 luni de la încheierea contractului. Ai la dispoziție între 2 și...(vezi in clip)

 

4. Chiria cu creștere eșalonată - Staffelmiete

Acest tip de majorare anuală a chiriei este deja prevăzut în contractul de închiriere și poate avea o valoare fixă (de exemplu 25 euro) sau poate reprezenta un procent din valoarea chiriei (de exemplu 4-10%). Acest tip de majorare se poate face doar o dată pe an, iar în acest caz proprietarul nu mai poate face...(vezi in clip)

5. Unde poți cere ajutor?

Dacă ți se solicită o majorare a chiriei, și consideri că aceasta nu este justificată poți cere și primi ajutor gratuit la asociația chiriașilor în care ești membru sau, dacă nu ești membru întro asociație, online, tot gratuit, pe portalul pentru protecția chiriașilor wenigermiete.de

În concluzie, dacă trebuie să închiriezi o nouă locuință, citește cu atenție contractul și vezi ca imobilul să fie în stare bună și să nu necesite renovări în viitorul aprobat.

Vocabular german – roman

Ca bonus un mic vocabular german - roman legat de tema clipului de astazi
die Erhöhung - majorare, crestere
das Gebäude - cladire
die Kaltmiete - chirie fara intretinere
die Miete - chirie
der Mieter - chirias
der Mietvertrag - contract de inchiriere
die Nebenkosten – cheltuieli de intretinere
der Vermieter - proprietar
die Warmmiete - chirie cu intretinere
die Wohnung - locuinta


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermaniaPentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

majorare chirie