-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

Impozitul pe salariu și clasele de impozitare în Germania

Dacă ai reușit să găsești un job în Germania, atunci obligatoriu trebuie să platești impozite și contribuții sociale. In acest clip vorbim despre impozitul pe salariu și despre cum se calculează acesta.

1. Salariul brut - Brutto

În ofertele de angajare ți se oferă un salariu brut care este consemnat în contractul de muncă  - Arbeitsvertrag - semnat de cele două parți: angajator – Arbeitgeber - și angajat - Arbeitnehmer. Salariul brut prevăzut în contractul de muncă poate fi...vezi in clip!

2. Salariul net - Netto

Salariul net pe care îl vei primi diferă de la o persoană la alta și depinde de mărimea salariului brut în funcție de care se calculează contribuțiile pe care angajatul trebuie să le plătească la asigurările sociale obligatorii: sănătate, şomaj, pensie și îngrijire. Tot raportat direct la...vezi in clip!

3. Impozitul pe salariu

Impozitul pe salariu se calculează în Germania în funcție de clasa de impozitare la care ești încadrat și crește progresiv odată cu creșterea salariului brut. Clasele de impozitare, 6 la număr, nu depind de...vezi in clip!

 

4. Mărimea impozitului pe salariu

Conform tranșelor de impozitare valabile începând cu 1 ianuarie 2020 veniturile pâna la 9.408 €/an pentru un angajat celibatar si 18.816 €/an pentru o familie sunt scutite de impozite (Grundfreibetrag). În plus persoanele care au copii au o scutire suplimentară de impozit de 7812 €/an (Kinderfreibetrag). Începând cu aceste valori, impozitul pe salariu, care se calculează în raport cu venitul brut, crește progresiv de la 14% pâna la 45 %.

5. Clasele de impozitare

Steuerklasse 1 – clasa 1 de impozitare
Include toate persoanele care nu sunt căsătorite: celibatari, divorțati, văduvi, etc. La această clasă se plătesc impozitele normale fără nici un fel de reducere. De exemplu la un salariu brut de 2000 de euro, o persoană singură fără copii va primi un salariu net de 1393 de euro.
Steuerklasse 2 – clasa 2 de impozitare
Această clasă oferă avantaje pentru angajații necăsătoriți care cresc singuri unul sau mai mulți copii. Cel puțin unul dintre copii trebuie să locuiască cu părintele. De exemplu la un salariu brut de 2000 de euro, o persoană singură cu un copil va primi un salariu net de 1466 de euro.
Steuerklasse 3 – clasa 3 de impozitare
Încadrarea în clasa 3 de impozitare presupune ca angajatul să fie căsătorit, iar partenerul să fie de acord să fie încadrat în clasa 5. Angajatul încadrat în această clasă nu va plăti impozit. De exemplu la un salariu brut de 2000 de euro, o persoană dintr-o familie fără copii va primi un salariu net de 1607 de euro.
Steuerklasse 4 – clasa 4 de impozitare
Clasa aceasta este pentru angajații căsătoriți, cu salarii apropiate, soții având amândoi clasa 4. Se plătesc impozitele normale fără nici un fel de reducere. De exemplu la un salariu brut de 2000 de euro, o persoană dintr-o familie fără copii va primi un salariu net de 1393 de euro.
Steuerklasse 5 – clasa 5 de impozitare
Clasa 5 este posibilă doar în combinație cu clasa 3. Presupune ca angajatul să fie căsătorit și să ceară încadrarea în această clasă. Angajatul încadrat în această clasă va plăti impozite mai mari. De exemplu la un salariu brut de 2000 de euro, o persoană dintr-o familie fără copii va primi un salariu net de 1135 de euro.
Steuerklasse 6 – clasa 6 de impozitare
Pentru persoanele care au un al doilea sau al treilea salariu. Clasa 6 presupune un impozit pe salariu mai mare deoarece multe din deducerile care se pot face la alte clase nu se pot face aici. În acest caz la un salariu brut de 2000 de euro, salariul net va fi de 1100 de euro.

Infotipp

Atenție! Dacă alegi combinația de clase 3/5 care este potrivită pentru familiile în care unul dintre soți câștigă mult mai mult, va trebui să depui declarația anuală de impozit – Steuererklärung.

Vocabular german – roman

der Arbeitgeber - angajator
der Arbeitnehmer - angajat
der Arbeitsvertrag - contract de munca
das Gehalt - salariu
der Grundfreibetrag - scutire fiscala de baza
der Kinderfreibetrag - scutire fiscala pt. copii
die Lohnsteuer - impozit pe salariu
die Steuererklärung - declaratie fiscala
die Steuerklasse - clasa de impozitare
der Tarifvertrag - contract colectiv de munca


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermaniaPentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

Lohnsteuer