-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

5 lucruri despre ajutorul social pentru locuință în Germania - Wohngeld

Statul german recunoaște dreptul de a avea o locuință ca o nevoie de bază a oricărei persoane. Din acest motiv sprijină costurile unei locuințe pentru cetățenii care au venituri mici și nu reușesc să-și plătească chiria și/sau cheltuielile de întreținere prin ajutorul social pentru locuință în Germania – Wohngeld.

1. Cine are dreptul la Wohngeld?

Acest ajutor nu preia în totalitate costurile locuinței ci este doar o subvenție care preia parțial aceste costuri. Dreptul la Wohngeld nu este legat de cetățenia germană, ci conform legii (Wohngeldgesetz - WoGG) orice persoană care locuiește în Germania poate cere acest ajutor. Conform legii liberei circulații, cetățenii din Uniunea Europeană – deci și cei români – au dreptul legal de a locui în Germania și singura condiție necesară în acest sens este deținerea unui act de identitate valabil.

2. Cum se calculează dreptul la Wohngeld?

În principiu orice cetățean cu venituri mici are dreptul la acest ajutor indiferent că locuiește cu chirie sau în locuința proprietate personală. De aceea avem două tipuri de ajutoare: subvenția pentru chiriași – Mietzuschuss (la care ne vom referi în acest clip) și cea pentru proprietari – Lastenzuschuss.
Dreptul la Wohngeld se calculează în funcție de trei factori...vezi in videoclip!

Infotipp1

Condițiile exacte de aplicare a legii sunt destul de greu de explicat iar dreptul la Wohngeld diferă de la caz la caz. Din această cauză, chiar dacă nu ești sigur că ai dreptul la Wohngeld este bine să depui o cerere la autoritatea competentă.

 

3. Cererea pentru Wohngeld

Wohngeld se acordă doar la cerere. Cererea se depune personal la autoritatea locală competentă, care poate avea mai multe denumiri: Wohngeldbehörde, Wohngeldamt sau Wohngeldstelle și care se află de obicei în cadrul primăriei locale. Aici găsești cererea pentru Wohngeld împreună cu celelalte formulare necesare. La depunerea cererii funcționarul responsabil are...vezi in videoclip!

Infotipp2

Important: Wohngeld se plătește începând cu luna în care a fost depusă cererea împreună cu toate documentele și dovezile necesare. Așadar grăbește-te!

4. Documente necesare

Următoarele documente sunt necesare pentru obținerea Wohngeld pentru familiile care locuiesc cu chirie (majoritatea românilor!):
»  Carte de identitate sau Pașaport
»  Mietbescheinigung - adeverință de la proprietar
»  Mietvertrag - contract de închiriere
»  Meldebestätigung – confirmare a domiciliului de la primărie
»  Verdienstbescheinigung – adeverință de salariu.
»  Einkommensnachweise – dovezi ale venitului (contract de muncă, fluturași de salariu)
În funcție de situație este posibil să mai fie necesare și alte documente cum ar fi: adeverințe de Kindergeld sau Elterngeld, adeverințe de studii, adeverințe pentru persoanele cu dizabilități, adeverință de pensie, etc.

5. Plata Wohngeld

Plata Wohngeld se face de regulă pentru o perioadă de 12 luni începând cu luna în care a fost depusă cererea și nu se poate face pentru o perioadă anterioară depunerii cererii.
În cazul în care în această perioadă apar...vezi in videoclip!

Infotipp3

Pentru prelungirea perioadei de plată Wongeld cu încă 12 luni este necesară depunerea unei noi cereri. De aceea, pentru a nu avea întreruperi, cererea trebuie depusă cu 2 luni înainte de expirarea perioadei de plată.


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermaniaPentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

Wohngeld