-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

Rezilierea contractului de muncă în Germania - Demisie - Concediere

Foarte multe din întrebările pe care le primesc sunt legate de rezilierea contractului de muncă în Germania - Kündigung. O am invitată astăzi pe doamna Nicoleta Bădulescu care va răspunde competent întrebărilor voastre legate de această temă. Doamna Nicoleta Bădulescu este consilieră  la Minor - Projektkontor für Bildung und Forschung gemeinnützige GmbH în cadrul proiectului Consiliere de migraţie 4.0 care face consiliere proactivă pe tema dreptului muncii în rețelele sociale și digitale.

Informații generale privind rezilierea

Bine v-am găsit!
Înainte de a răspunde la întrebări, câteva informații generale despre încetarea contractului de muncă în Germania. Atât angajatorul - prin concediere cât și angajatul - prin demisie au dreptul să ceară rezilierea contractului de muncă cu respectarea termenelor legale de preaviz. În cazuri de încălcare gravă a contractului (furt, violențe la adresa angajatorului sau a superiorilor sau din partea angajatorului: neplata salariului pentru mai mult de 2 luni sau etc) contractul de muncă poate fi desfăcut pe loc fără respectarea acestor termene - fristlose Kündigung.
În plus trebuie spus că un contract de muncă poate fi încetat și prin înțelegerea ambelor părți – prin semnarea unui Aufhebungsvertrag. Astfel contractul poate înceta în orice moment decis împreună de către ambele părți contractuale. Un contract de muncă cu durată determinată – befristet încetează la data expirării fără a fi nevoie de concediere în prealabil.
Și acum să vedem întrebările!

1. Ce formă poate avea rezilierea contractului?

M-am hotărât să-mi schimb locul de munca și am trimis demisia prin Email angajatorului însă acesta nu vrea să o ia în considerație. Ce e de făcut în acest caz?
Angajatorul are dreptate în acest caz. Rezilierea contractului de muncă, indiferent dacă e demisie sau concediere, poate fi făcută doar în scris. Demisia sau concedierea poate fi înmânată direct sau trimisă prin poștă (de preferat prin recomandare). Orice altă modalitate de transmitere a rezilierii, verbal, prin email, WhatsApp sau fax nu este recunoscută de lege.

2. Perioade de preaviz în Germania - Kündigungsfristen

Sunt obligat să lucrez în preaviz după ce am fost concediat? Cât timp trebuie să lucrez?
Da, aveți obligația ca în perioada de preaviz sa mergeți la serviciu. Termenele de preaviz sunt de cele mai multe ori specificate în contractul de muncă. Dacă nu sunt specificate exact în contract sau nu se face o referire la contractul colectiv aplicabil atunci de aplică termenele din lege.
În afara perioadei de proba, termenele de preaviz sunt de regula... vezi in clip!

3. Rezilierea contractului în perioada de probă

Sunt în perioada de probă și am fost concediat, dar nu este respectat termenul de preaviz de 28 de zile. Este corect?
Este corect. Perioada de probă - Probezeit are un regim special și un termen de preaviz mai scurt. De regulă contractul de muncă poate fi reziliat în perioada de probă cu un preaviz de 2 săptămâni de către oricare dintre părți fără a fi necesar vreun motiv.  Există însă și contracte în care este specificat un termen de preaviz mai scurt. Cel mai bine este... vezi in clip!

 

4. Concedierea in timpul concediului medical

Sunt în concediu medical de 2 săptămâni și astăzi am primit prin poștă concedierea. Cum se poate așa ceva, eu fiind bolnav?
Din păcate în Germania acest lucru este legal. Angajatorul poate face rezilierea contractului de muncă cu respectarea termenelor preaviz legale și în perioada în care angajatul se află în concediu medical. De regulă concediul medical nu poate fi motivul concedierii. Dacă acesta este cazul vă recomand să... vezi in clip!

5. Concedierea și ajutorul de șomaj

Am primit astăzi de la patron hârtia de concediere. Lucrez la el de mai mult de un an și mi-a spus că pot primi șomaj dar nu mi-a spus ce trebuie să fac. Puteți să mă ajutați?
Pentru a primi ajutor de șomaj, aveți obligația de a anunța Agenția locală pentru Ocuparea Forței de Muncă - Arbeitsamt în maxim 3 zile de la primirea concedierii sau din momentul  depunerii demisiei. Anunțarea rezilierii contractului de muncă se poate face personal, telefonic sau online la arbeitsagentur.de. Cel târziu în prima zi de șomaj trebuie să... vezi in clip!

6. Demisia și indemnizația de șomaj

Lucrez deja de mai mult de 2 ani în Germania dar vreau să-mi dau demisia și să intru în șomaj, deoarece nu sunt mulțumit de actualul loc de muncă. Cât timp voi primi șomaj?
Perioada pentru care se plătește indemnizația de șomaj depinde de durata plăților pentru asigurarea de șomaj și de vârstă și poate fi cuprinsă între 6 și 18 luni după cum puteți vedea în tabelul alăturat... vezi in clip!

7. Contestarea concedierii

Deși mi-am dat tot interesul să-mi fac treaba bine, eu am fost concediat pe nedrept iar alții care nu fac nimic au rămas în firmă. Unde aș putea să fac o plângere?
În cazul in care considerați că ați fost concediat pe nedrept și că rezilierea contractului de munca nu respectă prevederile legale, aveți o perioadă de 3 săptămâni din momentul când vi s-a comunicat desfacerea contractului de muncă în care beneficiați d... vezi in clip!


Mulțumesc doamnei Bădulescu pentru participare și pentru răspunsurile cuprinzătoare oferite. Datorită acestora, știi acum mult mai multe despre drepturile și obligațiile pe care le ai în cazul unei concedieri sau a unei demisii.

Vocabular german - roman

das Arbeitsgericht - instanta de dreptul muncii
das Arbeitslosengeld - ajutor de somaj
befristet - limitat
die Kündigung - demisie, concediere
die Kündigungsfrist - perioada de preaviz
der Kündigungsschutz - protectie la concediere
die Klage - plangere (in instanta)
die Probezeit - perioada de proba
die Sperrzeit - perioada de suspendare
unbefristet - nelimitat


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermaniaPentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

Demisie - Concediere