"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.
Ce trebuie să știi despre contractul de muncă în Germania |
Legislația germană a muncii prevede drepturi și obligații egale pentru toți angajații unei firme indiferent de naționalitate, sex sau orientare sexuală. Contractul de muncă - Arbeitsvertrag este documentul care stă la baza relației dintre angajat – Arbeitnehmer și angajator – Arbeitgeber. Astăzi vorbim despre cele mai importante clauze pe care trebuie să le conțină contractul de muncă. 1.Ce trebuie să conțină contractul de muncă?Încheierea contractului de muncă se face în două exemplare, iar angajatorul este obligat să înmâneze un exemplar angajatului. Contractul de muncă trebuie să conțină obligatoriu numele și adresa angajatorului și a angajatului și semnăturile acestora, data la care s-a încheiat contractul și data începerii activității… (vezi în clip) InfotippAtenție! Înainte de semnarea unui contract de muncă, este obligatorie… (vezi în clip) 2. Perioada pentru care se încheie contractulContractul poate fi încheiat pe perioadă nedeterminată (unbefristet) sau pe o perioadă determinată (befristet). Contractele pe perioadă determinată pot fi prelungite până la… (vezi în clip) 3. Perioada de probă - ProbezeitPerioada de probă poate fi cuprinsă între 3 și 6 luni, dar majoritatea angajatorilor trec în contract o perioadă de probă de 6 luni. În această perioadă atât angajatorul cât și angajatul pot cere rezilierea contractului mai repede decât în… (vezi în clip) |
4. Programul de lucru - ArbeitszeitTimpul normal de lucru prevăzut de lege este de 8 ore pe zi, dar poate ajunge și la 10-12 ore pe zi. În funcție de numărul de ore lucrate contractele pot fi cu normă întreagă - Vollzeit sau cu normă parțială - Teilzeit. Contractele Vollzeit pot prevedea un timp de lucru de 36/40 de ore la săptămâna de 5 zile lucrătoare sau de maxim… (vezi în clip) 5. Concediul de odihnă - UrlaubConcediul de odihnă este de minim 20 de zile lucrătoare pentru contractele de 5 zile pe săptămână și de 24 de zile lucrătoare pentru contractele de 6 zile pe săptămână și este plătit. În mod normal concediul pe anul curent trebuie luat până la data de… (vezi în clip) |
Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa: » https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermania |
Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:
-
– o lista cu peste 1100 de medici vorbitori de limba romana. Lista este realizată și completată cu sprijinul prietenilor de pe Facebook.
-
3.6 Alocația pentru copii în Germania – Kindergeld
– Articolul prezinta procedura și documentele necesare pentru obținerea alocației germane pentru românii care locuiesc și muncesc în Germania.
-
4.3 Contractul de muncă în Germania – Arbeitsvertrag
- Prevederile principale pe care trebuie să le conțină un contract de muncă în Germania cu amănunte despre salariu, programul de lucru, orele suplimentare, sporuri, concediul de odihnă și cel medical și nu în ultimul rând despre rezilierea contractului de muncă (demisie, concediere, perioade de preaviz).
-
6.5 Permisul de conducere românesc în Germania
- aici sunt prezentate date despre valabilitatea permisului românesc în Germania și despre preschimbarea acestuia cu un permis german.
-
3.7 Ajutorul social pentru locuință în Germania – Wohngeld
- Familiile cu venituri mici pot cere și obține ajutorul social pentru locuință în Germania. Condițiile, procedura si documentele necesare pot fi găsite în articol.