-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

Ce trebuie să știi despre contractul de muncă în Germania

Legislația germană a muncii prevede drepturi și obligații egale pentru toți angajații unei firme indiferent de naționalitate, sex sau orientare sexuală. Contractul de muncă - Arbeitsvertrag este documentul care stă la baza relației dintre angajat – Arbeitnehmer și angajator – Arbeitgeber. Astăzi vorbim despre cele mai importante clauze pe care trebuie să le conțină contractul de muncă.

1.Ce trebuie să conțină contractul de muncă?

Încheierea contractului de muncă se face în două exemplare, iar angajatorul este obligat să înmâneze un exemplar angajatului. Contractul de muncă trebuie să conțină obligatoriu numele și adresa angajatorului și a angajatului și semnăturile acestora, data la care s-a încheiat contractul și data începerii activității… (vezi în clip)

Infotipp

Atenție! Înainte de semnarea unui contract de muncă, este obligatorie… (vezi în clip)

2. Perioada pentru care se încheie contractul

Contractul poate fi încheiat pe perioadă nedeterminată (unbefristet) sau pe o perioadă determinată (befristet). Contractele pe perioadă determinată pot fi prelungite până la… (vezi în clip)

3. Perioada de probă - Probezeit

Perioada de probă poate fi cuprinsă între 3 și 6 luni, dar majoritatea angajatorilor trec în contract o perioadă de probă de 6 luni. În această perioadă atât angajatorul cât și angajatul pot cere rezilierea contractului mai repede decât în… (vezi în clip)

 

4. Programul de lucru - Arbeitszeit

Timpul normal de lucru prevăzut de lege este de 8 ore pe zi, dar poate ajunge și la 10-12 ore pe zi. În funcție de numărul de ore lucrate contractele pot fi cu normă întreagă - Vollzeit sau cu normă parțială - Teilzeit. Contractele Vollzeit pot prevedea un timp de lucru de 36/40 de ore la săptămâna de 5 zile lucrătoare sau de maxim… (vezi în clip)

5. Concediul de odihnă - Urlaub

Concediul de odihnă este de minim 20 de zile lucrătoare pentru contractele de 5 zile pe săptămână și de 24 de zile lucrătoare pentru contractele de 6 zile pe săptămână și este plătit. În mod normal concediul pe anul curent trebuie luat până la data de… (vezi în clip)


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermaniaPentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

contractul de muncă în Germania