"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.
Ce trebuie să faci înainte de plecarea din Germania Disponibil din 11.12.2019 - 17:00 |
Foarte mulți dintre românii care muncesc în Germania se întorc din diverse motive după o perioadă acasă. Dacă te afli printre aceștia, și vrei să pleci din Germania nu uita să-ți rezolvi toate lucrurile care mai târziu ți-ar putea crea probleme sau pe cele care te pot ajuta să-ți transferi drepturile câștigate în România. 1. AbmeldungPrimul lucru pe care trebuie să îl faci este radierea domiciliului - Abmeldung – aceasta este obligatorie și se face foarte ușor, la oficiul de evidență a populației din cadrul primăriei locală - Bürgerbüro - prin completarea unui formular cu datele personale, adresa din România și data la care vei pleca. Nu costă nimic și poți depune… (vezi în clip) 2. Asigurarea de sănătateDupă Abmeldung, deoarece primăria nu anunță, e bine să informezi casa de asigurări de sănătate că nu mai lucrezi și nu mai locuiești în Germania. Preferabil e să mergi personal la una din filialele casei de asigurări la care ești înscris cu o copie după Abmeldung. La AOK (cea mai folosită casă de către români) de exemplu, toată procedura… (vezi în clip) 3. Rezilierea contractului de închirierePentru a recupera garanția - Kaution pe care ai plătit-o la început, rezilierea contractului - Kündigung trebuie făcută în scris cu cel puțin 3 luni înainte de plecare și la predarea locuinței aceasta trebuie să fie în aceeiași stare cu cea în care ai luat-o. În caz contrar, proprietarul îți poate cere să remediezi defectele constatate și uneori… (vezi în clip) InfotippAtenție! Pentru a evita problemele care pot apare la predarea locuinței trebuie să faci cu proprietarul un proces verbal de primire-predare -Übergabeprotokoll în care să fie… (vezi în clip) |
4. Rezilierea contractului de muncăCu cel puțin o lună înainte informează-ți angajatorul despre intenția ta de a de a pleca în România și că vrei să-ți reziliezi contractul de muncă. Propune-i o reziliere amiabilă a contractului cu acordul părților, dacă nu este… (vezi în clip) 5. Reglarea drepturilor la șomajDacă ai lucrat cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani în Germania, atunci ai dreptul să primești ajutor de șomaj și poți transfera acest drept în România. Cei care se află deja în șomaj pot cere mai departe plata acestuia în România unde vor avea nevoie de formularul portabil U2. Pentru cei care au încheiat perioada… (vezi în clip) 6. Reglarea drepturilor la pensieDacă ai lucrat cel puțin un an în Germania ai dreptul la pensia europeană, care va fi adăugată la pensia din România, iar dacă ai lucrat cel puțin 5 ani ai dreptul la pensia germană. Păstrează cu grijă numărul de asigurare socială din Germania pâna la pensie, iar ca să fii sigur… (vezi în clip) 7. Închiderea contului bancarDacă nu mai ai nevoie de un cont bancar în Germania, închiderea acestuia se poate face foarte ușor. Trebuie să mergi întro filială a băncii de care aparții și să ceri închiderea la ghișeu sau la un consilier. Înainte de aceasta retrage banii pe care îi mai ai în cont sau virează-i într-un cont din România, totuși… (vezi în clip) 8. Rezilierea altor contracteÎn funcție de situația specifică a fiecăruia e posibil să trebuiască să reziliezi și alte contracte sau abonamente cum ar fi cele de telefonie, curent, gaz, asigurarea auto și alte asigurări private, transport în comun, etc. De asemenea dacă primești alocații sau ajutoare sociale trebuie să anunți autoritățile responsabile și foarte important plătește-ți amenzile pe care le ai. |
Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa: » https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermania |
Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:
-
– o lista cu peste 1100 de medici vorbitori de limba romana. Lista este realizată și completată cu sprijinul prietenilor de pe Facebook.
-
3.6 Alocația pentru copii în Germania – Kindergeld
– Articolul prezinta procedura și documentele necesare pentru obținerea alocației germane pentru românii care locuiesc și muncesc în Germania.
-
4.3 Contractul de muncă în Germania – Arbeitsvertrag
- Prevederile principale pe care trebuie să le conțină un contract de muncă în Germania cu amănunte despre salariu, programul de lucru, orele suplimentare, sporuri, concediul de odihnă și cel medical și nu în ultimul rând despre rezilierea contractului de muncă (demisie, concediere, perioade de preaviz).
-
6.5 Permisul de conducere românesc în Germania
- aici sunt prezentate date despre valabilitatea permisului românesc în Germania și despre preschimbarea acestuia cu un permis german.
-
3.7 Ajutorul social pentru locuință în Germania – Wohngeld
- Familiile cu venituri mici pot cere și obține ajutorul social pentru locuință în Germania. Condițiile, procedura si documentele necesare pot fi găsite în articol.