-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

Șofer în Germania - Punctele de penalizare

Dacă ai reședința în Germania (Anmeldung) atunci permisul de conducere românesc se supune acelorași reguli cu permisul german și poate fi suspendat sau retras de către autoritățile germane. De aceea, astăzi vorbim despre punctele de penalizare în Germania.
Pentru abaterile de la regulile de circulație există un registru central de contorizare a punctelor de penalizare care se aplică pentru fiecare abatere în funcție de gravitatea acesteia. Registrul este administrat de Autoritatea Federală pentru Traficul Rutier - Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) cu sediul în Flensburg (de aici vine și denumirea populară a punctelor de penalizare - Punkte in Flensburg!). In funcție de gravitatea abaterii se pot primi 1, 2 sau 3 puncte de penalizare.

Penalizările de 1 punct

Penalizările de 1 punct se șterg din registru după 2 ani și jumătate și se aplică pentru încălcări ale regulilor de circulație care pun în pericol securitatea traficului rutier. În acest caz nu se suspendă permisul de conducere iar ca exemple de abateri avem… (vezi în clip)

Penalizările de 2 puncte

Penalizările de 2 puncte se șterg din registru după 5 ani și se aplică pentru încălcări grave ale regulilor de circulație. In acest caz e posibilă pe lângă amendă și suspendarea permisului de la o lună la 3 luni. Exemple de abateri: depășirea limitei de viteză cu mai mult de 31 km/h in localitate… (vezi în clip)

 

Penalizările de 3 puncte

Penalizările de 3 puncte se șterg din registru după 10 ani și se aplică pentru încălcări foarte grave ale regulilor de circulație care în multe cazuri sunt considerate fapte penale. În acest caz de cele ai multe ori amenda este însoțită și de retragerea permisului. Exemple de abateri: rănire sau omor prin imprudență, conducere… (vezi în clip)

Acumularea punctelor de penalizare

La acumularea punctelor în registrul central există 4 nivele astfel:
Acumularea a  1 - 3 puncte - în acest caz punctele sunt doar înregistrate în registru (Vormerkung) fără alte măsuri suplimentare din partea KBA.
La acumularea a 4 - 5 puncte șoferul va primi o atenționare scrisă (schriftliche Ermahnung) din partea autorității. Șoferul este sfătuit să ia parte la un seminar de circulație pentru reducerea punctelor. Participarea la un astfel de seminar - organizat de școlile de șoferi - costă în jur de 400 de euro și scade un punct din totalul punctelor acumulate.
Acumularea a 6 - 7 puncte - în acest caz șoferul va primi… (vezi în clip)
Acumularea a 8 puncte de penalizare duce la retragerea permisului pentru minim 6 luni. Șoferul poate primi permisul… (vezi în clip)

Infotipp

Dacă vrei să știi câte puncte de penalizare ai acumulat, poți face acest lucru gratuit prin trimiterea prin poștă a unei cereri scrise însoțită de o copie a cărții de identitate sau a pașaportului la Autoritatea Federală pentru Traficul Rutier la următoarea adresă:
Kraftfahrt-Bundesamt
24932 Flensburg
Formularul pentru cerere îl poți descărca și tipări de pe site-ul KBA:
https://www.kba.de


Îți urez drum bun pe șoselele din Germania fără puncte de penalizare!


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermaniaPentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

Șofer în Germania - Punctele de penalizare