-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

5 lucruri importante despre taxa radio-tv în Germania

Viața în Germania presupune o mulțime de taxe, impozite și facturi care aproape că ne sufocă. Astăzi vă spun 5 lucruri despre o taxă care poate provoca foarte multe neplăceri celor care nu o plătesc, taxa radio-tv în Germania – Rundfunkbeitrag.

1. Cine trebuie să plătească taxa radio-tv

O locuință – o taxă (eine Wohnung – ein Beitrag), aceasta este regula de bază pentru plata taxei radio-tv în Germania. Taxa este obligatorie și are valoarea de 17,50 euro pe lună indiferent dacă ai sau nu radio sau televizor și acoperă și aparatele aflate în autovehiculele aflate în proprietate privată. În cazul în care în locuință locuiesc mai multe persoane este suficient ca o singură persoană să achite taxa.

2. Când începe obligația de plată a taxei radio-tv?

În cazul în care pentru noua locuință nu plătește nimeni deja taxa, vei primi prin poștă formularul pentru înregistrarea unei locuințe pentru taxa radio-tv (Neuanmeldung einer Wohnung), care trebuie completat și trimis pe adresa  autorității responsabile. Conform legii fiecare persoană are răspunderea să verifice dacă pentru locuința în care locuiește se plătește taxa, așa că - chiar dacă nu ai primit formularul de înregistrare – obligația de anunța noua locuință pentru taxa radio-tv rămâne.

InfoTipp

Atenție! Cei care amână sau refuză să plătească aceasta taxă vor primi cereri de plată din urmă și se pot confrunta cu penalizări și chiar cu executări silite.

 

3. Când nu ai obligația de plată a taxei radio-tv?

Nu ai obligația să plătești taxa dacă aceasta este deja plătită de o altă persoană care locuiește în aceiași locuință. În acest caz trebuie să informezi autoritatea în scris (prin formularul Abmeldung der Wohnung), online sau telefonic și ai nevoie de numărul de client al celui care plătește.

4. Există scutiri sau reduceri la taxa radio-tv?

Scutirea sau reducerea la taxa radio-tv poate fi acordată persoanelor care primesc ajutor social, elevilor care urmeaza o scoală de formare profesională cu sprijin de la stat și nu locuiesc cu părinții și/sau persoanelor cu handicap. Reducerea sau scutirea de plată are efect și asupra membrilor familiei (soț/soție sau copii până la 25 de ani) care locuiesc în aceiași locuință cu persoana scutită.

5. Cine administrează taxa radio-tv?

Autoritatea care se ocupă de taxa radio-tv este ARD ZDF Deutschlandradio care poate fi contactată telefonic, prin fax sau email. Acestea sunt datele de contact ale autorității pentru taxa radio-tv. Iar pe pagina de internet găsești toate formularele necesare.

ARD ZDF Deutschlandradio
Adresa poștală:
Beitragsservice
50656 Köln
Telefon: 01806 999 555 10* (de luni până vineri 7:00 – 19:00)
Fax: 01806 999 555 01*
Website: www.rundfunkbeitrag.de


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermaniaPentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

5 lucruri importante despre taxa radio-tv în Germania