-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

5 lucruri despre concediul medical in Germania

Sănătatea e mai bună decât toate chiar dacă trebuie să mergi zi de zi la serviciu. Dar și cel mai puternic dintre noi se poate îmbolnăvi fie doar și de o banală răceală. De aceea astăzi vorbim despre cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre concediul medical în Germania.

1. Certificatul medical - Krankenschein

Certificatul medical îl primești de obicei de la medicul de familie și poate fi eliberat retroactiv cu maxim 3 zile în urmă. Certificatul are 3 exemplare, unul pentru angajator, unul pentru angajat și unul pentru casa de asigurări. În exemplarul pentru angajator nu este scrisă boala de care suferi și nici nu ai obligația să-i spui angajatorului ce boală ai.


2. Informarea angajatorului că ești bolnav

Există 2 etape diferite în informarea angajatorului. În prima fază trebuie să îl anunți imediat despre incapacitatea de a lucra și durata aproximativă a acesteia. Acest lucru se poate face telefonic, prin e-mail sau îl poate face altcineva în locul tău. În a doua fază certificatul medical trebuie să fie comunicat angajatorului în original (de obicei prin poștă) în maxim 3 zile de la ziua în care a fost eliberat. Necomunicarea în timp util poate duce la desfacerea contractului de muncă pe motiv de absențe nemotivate.

InfoTipp

Atenție! Nu uita să trimiți casei de asigurare certificatul medical în termen de o săptămână de la emitere. Dacă nu faci acest lucru, riști să pierzi dreptul la plata concediului medical.

 

3. Plata concediului medical

În primele 6 săptămâni de concediu medical, salariul este plătit integral de către angajator. Începând cu săptămâna a șaptea, plata - Krankengeld - va fi preluată de către casa de asigurări de sănătate, care va plăti 70% din salariul brut prevăzut în contract. Pentru aceiași boală, concediul medical poate fi plătit pe o perioadă maximă de un an și jumătate (78 de săptămâni) pe parcursul a 3 ani.

4. Bolnav in timpul concediului de odihna

Dacă ești în concediu de odihnă și te îmbolnăvești poți primi concediu medical. Și în acest caz angajatorul trebuie informat imediat iar certificatul medical trebuie trimis acestuia încă din prima zi. Concediul de odihnă nu poate fi prelungit cu zilele de medical dar zilele de concediu pierdute vor putea fi luate altă dată. Dacă te îmbolnăvești și nu ești în Germania trebuie să informezi în plus și casa de asigurări iar certificatele medicale emise de medici din altă țară sunt recunoscute.

5. Restricții în timpul concediului medical

Chiar dacă ești în concediu medical nu este obligatoriu să stai la pat sau numai în casă. În unele cazuri sunt chiar recomandate plimbări sau gimnastică de recuperare. De asemenea mersul pentru a face cumpărăturile strict necesare este permis. Probleme pot apare, de exemplu, dacă mergi la petreceri sau faci un tur de noapte prin cluburi.


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermaniaPentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

5 lucruri despre concediul medical in Germania