"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.
5 lucruri despre concediul medical in Germania |
Sănătatea e mai bună decât toate chiar dacă trebuie să mergi zi de zi la serviciu. Dar și cel mai puternic dintre noi se poate îmbolnăvi fie doar și de o banală răceală. De aceea astăzi vorbim despre cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre concediul medical în Germania. 1. Certificatul medical - KrankenscheinCertificatul medical îl primești de obicei de la medicul de familie și poate fi eliberat retroactiv cu maxim 3 zile în urmă. Certificatul are 3 exemplare, unul pentru angajator, unul pentru angajat și unul pentru casa de asigurări. În exemplarul pentru angajator nu este scrisă boala de care suferi și nici nu ai obligația să-i spui angajatorului ce boală ai.
|
3. Plata concediului medicalÎn primele 6 săptămâni de concediu medical, salariul este plătit integral de către angajator. Începând cu săptămâna a șaptea, plata - Krankengeld - va fi preluată de către casa de asigurări de sănătate, care va plăti 70% din salariul brut prevăzut în contract. Pentru aceiași boală, concediul medical poate fi plătit pe o perioadă maximă de un an și jumătate (78 de săptămâni) pe parcursul a 3 ani. 4. Bolnav in timpul concediului de odihnaDacă ești în concediu de odihnă și te îmbolnăvești poți primi concediu medical. Și în acest caz angajatorul trebuie informat imediat iar certificatul medical trebuie trimis acestuia încă din prima zi. Concediul de odihnă nu poate fi prelungit cu zilele de medical dar zilele de concediu pierdute vor putea fi luate altă dată. Dacă te îmbolnăvești și nu ești în Germania trebuie să informezi în plus și casa de asigurări iar certificatele medicale emise de medici din altă țară sunt recunoscute. 5. Restricții în timpul concediului medicalChiar dacă ești în concediu medical nu este obligatoriu să stai la pat sau numai în casă. În unele cazuri sunt chiar recomandate plimbări sau gimnastică de recuperare. De asemenea mersul pentru a face cumpărăturile strict necesare este permis. Probleme pot apare, de exemplu, dacă mergi la petreceri sau faci un tur de noapte prin cluburi. |
Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa: » https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermania |
Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:
-
– o lista cu peste 1100 de medici vorbitori de limba romana. Lista este realizată și completată cu sprijinul prietenilor de pe Facebook.
-
3.6 Alocația pentru copii în Germania – Kindergeld
– Articolul prezinta procedura și documentele necesare pentru obținerea alocației germane pentru românii care locuiesc și muncesc în Germania.
-
4.3 Contractul de muncă în Germania – Arbeitsvertrag
- Prevederile principale pe care trebuie să le conțină un contract de muncă în Germania cu amănunte despre salariu, programul de lucru, orele suplimentare, sporuri, concediul de odihnă și cel medical și nu în ultimul rând despre rezilierea contractului de muncă (demisie, concediere, perioade de preaviz).
-
6.5 Permisul de conducere românesc în Germania
- aici sunt prezentate date despre valabilitatea permisului românesc în Germania și despre preschimbarea acestuia cu un permis german.
-
3.7 Ajutorul social pentru locuință în Germania – Wohngeld
- Familiile cu venituri mici pot cere și obține ajutorul social pentru locuință în Germania. Condițiile, procedura si documentele necesare pot fi găsite în articol.