-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

5 Greșeli importante care nu trebuie făcute în Germania

Ajuns întro țară nouă cu legislație și obiceiuri diferite, unii dintre noi fără cunoștințe suficiente de germană, este aproape inevitabil să nu faci greșeli. Vorbim în acest video despre 5 greșeli frecvente pe care le fac românii în Germania și soluții posibile.

Din experiența proprie (am făcut și eu la început destule greșeli care m-au costat bani și timp) și din discuțiile cu alți români au reieșit cele mai importante greșeli care nu trebuie făcute în Germania. ’’A greși este omenește’’ știm cu toții acest lucru. Important este să nu repetăm greșelile și să încercăm să învățăm din experiența proprie si a celor din jur.

1. Semnarea unor contracte fara a le citi

Prin orice contract pe care îl semnezi te obligi să respecți clauzele acestuia indiferent că e vorba de contractul de muncă, de cel de închiriere sau de alte contracte pentru bunuri și servicii. Nu semna fără să înțelegi, aceasta nu este o scuză pentru nerespectarea clauzelor și nu trebuie să te bazezi pe buna credință a celeilalte părți.
Soluție:
Dacă știi limba germană, citește cu atenție orice contract. Dacă nu știi limba apelează la un prieten sau o rudă care știe sau chiar la un traducător.

2. Neplata datoriilor către stat

Indiferent dacă e vorba de impozite, de taxe locale sau de amenzi, autoritățile germane nu acceptă neplata acestora. Neplata la timp, atrage penalizări și duce la creșterea datoriilor, iar recuperarea acestora se va face prin executare silită și blocarea conturilor. Până la urmă va trebui să plătești și atenție unele amenzi se pot transforma în zile de închisoare.
Soluție:
Plata la timp este cea mai bună soluție, dar dacă totuși ai o situație financiară mai dificilă poți cere amânarea plății sau să faci plata în rate.

 

3. Ignorarea corespondenței de la autorități

Poți primi prin poștă de la diferite instituții solicitări de documente, înștiințări de taxe sau chiar amenzi. Dacă nu răspunzi la timp, în cazul dosarelor pentru alocații (Kindergeld, Elterngeld, etc.) sau ale celor pentru ajutoare sociale (șomaj, Wohngeld, etc) consecințele pot fi foarte dure până la sistarea acestora. De asemenea în cazul amenzilor,  sau impozitelor se poate ajunge la majorări și la executări silite.

Soluție:
Verifică data până la care trebuie să răspunzi. Dacă nu reușești să dai un răspuns în timp util solicită o amânare a termenului.

4. Neglijarea asigurărilor de protecție

În multe cazuri un accident provocat involuntar de tine sau de un membru al familiei te poate costa enorm de mult și te poate aduce, fără exagerare, la faliment, iar un litigiu juridic (cu angajatorul, cu proprietarul locuinței, sau cu diversi furnizori de servicii, etc) care ajunge în tribunal sau necesită consultarea unui avocat pot avea costuri foarte mari.
Soluție:
Pentru o protecție minimă ai nevoie de asigurarea privată de răspundere civilă -  Privathaftpflichtversicherung și de asigurarea de protecție juridică - Rechtsschutzversicherung.

5. Plecarea din Germania fără rezolvarea problemelor

Indiferent de motivul pentru care vrei să pleci din Germania nu uita să-ți rezolvi toate lucrurile care mai târziu ți-ar putea crea probleme.
Soluție:
In primul rând scoaterea din evidență de la primărie – Abmeldung. După aceea închide asigurarea de sănătate și celelalte asigurări pe care le ai, reziliază contractul de muncă, cel de închiriere, contractele de servicii și închide contul bancar.


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermaniaPentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

5 Greșeli importante care nu trebuie făcute în Germania