"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.
5 Greșeli importante care nu trebuie făcute în Germania |
Ajuns întro țară nouă cu legislație și obiceiuri diferite, unii dintre noi fără cunoștințe suficiente de germană, este aproape inevitabil să nu faci greșeli. Vorbim în acest video despre 5 greșeli frecvente pe care le fac românii în Germania și soluții posibile. Din experiența proprie (am făcut și eu la început destule greșeli care m-au costat bani și timp) și din discuțiile cu alți români au reieșit cele mai importante greșeli care nu trebuie făcute în Germania. ’’A greși este omenește’’ știm cu toții acest lucru. Important este să nu repetăm greșelile și să încercăm să învățăm din experiența proprie si a celor din jur. 1. Semnarea unor contracte fara a le citiPrin orice contract pe care îl semnezi te obligi să respecți clauzele acestuia indiferent că e vorba de contractul de muncă, de cel de închiriere sau de alte contracte pentru bunuri și servicii. Nu semna fără să înțelegi, aceasta nu este o scuză pentru nerespectarea clauzelor și nu trebuie să te bazezi pe buna credință a celeilalte părți. 2. Neplata datoriilor către statIndiferent dacă e vorba de impozite, de taxe locale sau de amenzi, autoritățile germane nu acceptă neplata acestora. Neplata la timp, atrage penalizări și duce la creșterea datoriilor, iar recuperarea acestora se va face prin executare silită și blocarea conturilor. Până la urmă va trebui să plătești și atenție unele amenzi se pot transforma în zile de închisoare. |
3. Ignorarea corespondenței de la autoritățiPoți primi prin poștă de la diferite instituții solicitări de documente, înștiințări de taxe sau chiar amenzi. Dacă nu răspunzi la timp, în cazul dosarelor pentru alocații (Kindergeld, Elterngeld, etc.) sau ale celor pentru ajutoare sociale (șomaj, Wohngeld, etc) consecințele pot fi foarte dure până la sistarea acestora. De asemenea în cazul amenzilor, sau impozitelor se poate ajunge la majorări și la executări silite. Soluție: 4. Neglijarea asigurărilor de protecțieÎn multe cazuri un accident provocat involuntar de tine sau de un membru al familiei te poate costa enorm de mult și te poate aduce, fără exagerare, la faliment, iar un litigiu juridic (cu angajatorul, cu proprietarul locuinței, sau cu diversi furnizori de servicii, etc) care ajunge în tribunal sau necesită consultarea unui avocat pot avea costuri foarte mari. 5. Plecarea din Germania fără rezolvarea problemelorIndiferent de motivul pentru care vrei să pleci din Germania nu uita să-ți rezolvi toate lucrurile care mai târziu ți-ar putea crea probleme. |
Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa: » https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermania |
Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:
-
– o lista cu peste 1100 de medici vorbitori de limba romana. Lista este realizată și completată cu sprijinul prietenilor de pe Facebook.
-
3.6 Alocația pentru copii în Germania – Kindergeld
– Articolul prezinta procedura și documentele necesare pentru obținerea alocației germane pentru românii care locuiesc și muncesc în Germania.
-
4.3 Contractul de muncă în Germania – Arbeitsvertrag
- Prevederile principale pe care trebuie să le conțină un contract de muncă în Germania cu amănunte despre salariu, programul de lucru, orele suplimentare, sporuri, concediul de odihnă și cel medical și nu în ultimul rând despre rezilierea contractului de muncă (demisie, concediere, perioade de preaviz).
-
6.5 Permisul de conducere românesc în Germania
- aici sunt prezentate date despre valabilitatea permisului românesc în Germania și despre preschimbarea acestuia cu un permis german.
-
3.7 Ajutorul social pentru locuință în Germania – Wohngeld
- Familiile cu venituri mici pot cere și obține ajutorul social pentru locuință în Germania. Condițiile, procedura si documentele necesare pot fi găsite în articol.