-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

5 lucruri importante la mutarea în Germania

Te-ai hotărât să începi o viață nouă în Germania și nu știi cum și de unde să începi sau ce trebuie să faci? Atunci află din acest video care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci la început de drum.

1. Înregistrarea domiciliului în Germania - Anmeldung

Dacă ți-ai găsit o locuință, ești obligat ca în termen de două săptămâni de la mutare, să te înregistrezi la un oficiu local de evidența populației. Înregistrarea este de obicei gratuită și se face prin completarea unui formular – Anmeldeformular și depunerea acestuia la oficiul local. Acesta trebuie însoțit de acte de identitate, certificate de stare civilă și de formularul de confirmare de la proprietar. Formularele le găsești la primăria locală sau online.

2. Asigurarea medicală de sănătate - Krankenversicherung

Toate persoanele care locuiesc în Germania au dreptul și totodată obligația să aibă o asigurare medicală de sănătate. Dacă ți-ai găsit un job, angajatorul îți va cere înainte de prima zi de muncă dovada că ai o asigurare de sănătate pentru a putea plăti contribuțiile sociale pe care le datorează. Poți alege o asigurare la una din cele peste 100 de case de asigurări  (AOK, BKK, KKH, etc). Toate acoperă costurile de bază pentru consultații, tratamente, spitalizare, medicamente compensate, concedii medicale, etc.

InfoTipp

Dacă ești nou venit în Germania poți continua să plătești asigurarea medicală în România până îți găsești un loc de muncă. Aceasta este o soluție provizorie (mai ieftină!) care îți oferă protecție medicală pentru cazurile de urgență.

3. Înscrierea la un medic de familie - Hausarzt

Prima persoană la care apelezi dacă ai probleme de sănătate este medicul de familie - Hausarzt. Acesta face primul consult, recomandă tratamentul necesar, prescrie concediu medical, iar dacă este nevoie te trimite la un medic specialist – Facharzt. Alegerea medicului de familie este liberă și acesta poate fi schimbat oricând dacă ești nemulțumit de serviciile acestuia. Pentru vizite de rutină ai nevoie de o programare care se poate face telefonic. În caz de urgență poți merge fără programare sau poți solicita serviciul de ambulanță – Notarzt la 112.

InfoTipp

Dacă nu știi limba germana și ai nevoie de un medic care vorbește limba română, poți găsi unul în zona în care locuiești în lista cu peste 1000 de medici români în Germania de pe site-ul ’’Emigrant în Germania’’.

 

4. Deschiderea unui cont bancar în Germania - Girokonto

Deschiderea unui cont curent este absolut necesară pentru viața de zi cu zi în Germania. Pentru plata salariului, angajatorul are nevoie de contul tău bancar, iar fără un cont nu poți face plăți care se fac doar prin transfer bancar precum chiria, energia electrică, telefon, Internet, etc. În alegerea unei bănci, trebuie să ții cont de costurile de administrare dar și de numărul de filiale și de bancomate pe care banca le are și eventual dacă ai o filială și un bancomat în apropierea locuinței. Deschiderea unui cont se poate face personal la o filială a băncii sau online și ai nevoie de un act de identitate valabil și de Anmeldung.

5.Traducerea documentelor personale

În foarte multe situații ai nevoie de traduceri autorizate în limba germană a documentelor personale. De exemplu traducerea diplomelor este necesară dacă vrei să ceri recunoașterea lor, pentru un nou loc de muncă sau pentru înscrierea la o școală. Și pentru obținerea alocației pentru copii (Kindergeld) ai nevoie de asemenea de traduceri ale actelor de stare civilă.
O listă cu traducători autorizați în Germania găsești pe pagina noastră de internet Emigrant in Germania la secțiunea utile.

InfoTipp

Atenție! Traducerile trebuie făcute în Germania la un traducător autorizat! Cele făcute în România (chiar și legalizate!) nu sunt recunoscute de autoritățile germane în foarte multe cazuri.


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermaniaPentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

5 lucruri importante la mutarea în Germania