-

Kirchensteuer

Impozitul pentru biserică este o taxă voluntară plătită de persoanele care se declară membri ai unei confesiuni religioase recunoscută în Germania. Impozitul este folosit de biserici pentru finanțarea activităților proprii. În 2013 biserica catolică a incasat 5,5 miliarde euro din impozitul pentru biserică, iar biserica evanghelică aproximativ 4,8 miliarde euro.
Declararea apartenenței la o biserică se face odată cu înregistrarea domiciliului la primarie în formularul de înregistrare (Anmeldung). În formular se marchează rubrica Religion - religie cu o linie dacă nu apartii unei religii recunoscute sau dacă nu vrei să plătești acest impozit. Dacă aparții unei comunități religioase recunoscute și vrei să o sprijini trebuie să marchezi această căsuță, de exemplu, cu ‚‚ev‘‘ pentru evanghelici, cu ‚‚rk‘‘ pentru romano-catolici sau, începând cu noiembrie 2015, cu ‚‚rx‘‘ pentru românii care aparțin de religia creștin ortodoxă (rx = rumänisch Orthodox).
Valoarea taxei pentru biserică este de 8% în landurile Bayern și Baden-Württemberg și de 9% în restul landurilor din impozitul pe salariu (Lohnsteuer). De exemplu, un angajat din Bayern cu un salariu de 2500 € și clasa de impozitare 1 plătește un impozit lunar pe salariu de 315,33 €. Impozitul pentru biserică de 8% este de 25,23 € lunar.

 

-

Persoanele care nu plătesc taxa pentru biserică nu mai pot primi sfintele sacramente, cu excepția binecuvântării speciale înainte de moarte. Pe langă aceasta, aceștia nu pot fi nași ai unor copii catolici sau protestanți, nu se pot căsători la biserică, nu pot lucra în cadrul instituțiilor bisericii și nu pot activa în asociații sponsorizate de biserici.
Biserica Ortodoxă Româna a fost recunoscută oficial in Germania, drept urmare, impozitul pentru biserică plătit de către un credincios ortodox român ajunge la parohiile ortodoxe române din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului.
În 1970 94% din populația Germaniei se declara creștină, astăzi procentul creștinilor declarați  a scăzut la aproximativ 60%, iar circa 35% din locuitori se declară atei.

082 Religion


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: