-

Hausratversicherung

Asigurarea de bunuri casnice este, pe langă asigurarea de răspundere civilă (Haftpflichtversicherung) una din cele mai răspândite și folosite asigurări din Germania. Cu această asigurare pot fi asigurate toate bunurile casnice (Hausrat) din locuință în caz de incendiu, efracţie, vandalism, apă scursă din conducte, furtună şi grindină.iar în cazul apariției unor pagube asiguratul poate primi ca despăgubiri costurile necesare pentru reamenajare, reparații sau pentru achiziția unor noi bunuri. Bunuri casnice (Hausrat) sunt considerate, de exemplu, toate lucrurile de uz privat care pot fi luate din locuință în cazul unei mutări: mobilă, covoare, haine, electrocasnice, sau lucruri din afara locuinței cum ar fi antenele satelit, jaluzelele, biciclete sau echipamentele de grădină.

De ce Hausratversicherung?

Încă o asigurare! Nu am nevoie! Aceasta este opinia generală, și totuși un incendiu, un furt prin efracţie sau spargerea unei conducte pot avea loc oricând, iar Hausratversicherung este asigurarea care oferă protecție pentru bunurilor personale din locuință și ai nevoie de ea pentru că preia costurile pentru repararea sau înlocuirea bunurilor deteriorate/furate (mobilă, echipamente electrice, haine, biciclete, alte obiecte de valoare, etc.) pâna la valoarea de recumpărare a acestora. Fiecare trebuie să decidă singur. Totuși cu cât este mai mare valoarea bunurilor casnice pe care le ai în posesie cu atât este mai mare riscul ca în cazul unui incendiu, unei spargeri, etc, prejudiciul financiar să-ți afecteze puternic situația financiară. Nu în ultimul rând, majoritatea proprietarilor de locuințe cer la închirierea unei locuințe mobilate ca viitorul chiriaș să aibă și o asigurare de bunuri casnice pe lânga Schufa și Haftpflichtversicherung.

 

-

Ce daune pot fi acoperite prin Hausratversicherung?

Prin Hausratversicherung pot fi asigurate daunele produse prin: incendiu, trăsnet direct, explozie - implozie, furt prin efracţie, tâlhărie, vandalism după o efracţie, apă scursă din conducte, furtună, grindină, inundaţii, etc.
De regulă daunele produse prin cutremure, alunecări sau scufundări de pământ, erupții vulcanice sau avalanșe nu sunt acoperite dar pot fi asigurate prin clauze suplimentare.
Pe lângă daunele materiale propriu-zise în cadrul asigurării pot fi achitate şi costurile cu cazarea la hotel, până la o sumă maximă, dacă în urma unui eveniment asigurat locuinţa nu mai poate fi locuită. Această prevedere se aplică şi pentru costurile de transport sau de mutare în urma unui eveniment asigurat deosebit de grav.
Exemple de daune acoperite de Hausratversicherung
» Un frigider se aprinde din cauza unui defect tehnic şi produce un incendiu.
» În urma unui trăsnet din cauza apariției unei supratensiuni, echipamentele tehnice (televizor, frigider, PC, mașină de spălat, etc) sunt afectate și nu mai pot fi folosite.
» O uşa de acces a fost spartă sau deschisă cu o rangă. Au fost furate două laptopuri și o imprimantă.
» Un furtun defect la maşina de spălat rufe neobservat la timp produce daune prin scurgeri de apă.     
» Inundație provocată de avarierea unei conducte de apă care duce la deteriorarea unor covoare sau a unor obiecte de mobilier.

Cât costă Hausratversicherung?

Unele firme de asigurări oferă polițe de asigurare pentru bunuri casnice chiar și la 10 € pe lună, însă aceasta este doar partea de reclamă, costul real al unei asigurări poate fi calculat doar individual în funcție de mai mulți factori. În primul rând se ia în calcul suprafața locuinței pentru care se face asigurarea. Pentru fiecare metru pătrat se consideră de exemplu o valoare paușală de bază de 650 €/mp. Pentru o locuință de 50 mp suma asigurată va fi de 32.500 €. Alți factori care se au în vedere sunt tipul locuinței (apartament la bloc, casă) și zona în care se află locuința. Dacă locuința se află într-o zonă unde rata spargerilor și a furturilor din locuințe este mare atunci crește și prima de asigurare plătită lunar. De asemenea costul poate varia și în funcție prestațiile suplimentare alese sau de valoarea contribuției proprii la acoperirea pagubelor.


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: