În Germania viitoarele mame, indiferent de cetățenie (deci și cele din România), beneficiază în perioada de sarcină (Schwangerschaft) de protecția statului german (Mutterschutz). În relația cu angajatorul, începând cu săptămâna a 12-a de sarcină viitoarele mame beneficiază, de exemplu, de protecție împotriva concedierii, scutirea de munci grele, etc. Aceste drepturi au valabilitate doar în cazul în care angajatorul a fost informat de către gravidă de situația sa. În unele cazuri medicul ginecolog împreună cu medicul de medicina muncii poate decide chiar interzicerea totală a activității (Beschäftigungsverbot - Arbeitsverbot) dacă consideră că munca depusă pune în pericol viața copilului sau a mamei. În perioada de întrerupere viitoarea mamă beneficiază de salariul întreg calculat ca o medie a salariului primit în ultimele 3 luni.
În perioada de dinainte și cea de după naștere mamele asigurate au dreptul la alocația și la concediul de maternitate – Mutterschaftsgeld und Mutterschaftsurlaub. Concediul de maternitate are durata de 14 săptămâni, 6 săptămâni înainte de naștere și 8 săptămâni după naștere (99 de zile) și este plătit. Pentru nașteri premature și/sau gemeni concediul de după naștere se prelungește la 12 săptămâni. Pe durata concediului mamele primesc alocația de maternitate și sunt scutite de plata asigurării de sănătate. Dreptul la alocație și valoarea alocației depinde de salariul net și de asigurarea medicală astfel:
1. Mamele sunt angajate și au asigurare medicală obligatorie la o casă de asigurări de stat
În acest caz alocația este egală cu media salariului net pe ultimele 3 luni. Pentru obținerea alocației trebuie depusă o cerere la casa de asigurări cu cel puțin 7 săptămâni înainte de data estimată de medic pentru naștere. Casa de asigurări va informa angajatorul și va plăti 13 euro pe zi (390 euro/lună) ca alocație pe perioada concediului de maternitate. Dacă salariul net mediu este mai mare, atunci angajatorul va plăti o indemnizație (Zuschuss) suplimentară care va completa alocația până la valoarea salariului net. Cererea pentru alocație poate fi obținută de la casa de asigurari de care aparții.
-
2. Mamele au o asigurare medicală privată sau sunt asigurate în cadrul familiei.
În acest caz alocația este de 210 euro (primiți o singură dată) și se poate solicita de la Oficiul Federal pentru Asigurări – Bundesversicherungsamt. Cererea se trimite prin poștă însoțită de o adeverință de la medic privind data estimată pentru naștere și o adeverință de la angajator. Mamele cu asigurare privată trebuie să adăuge la dosar ulterior și certificatul de naștere emis de Oficiul de Stare Civilă și vor primi de la angajator indemnizația suplimentară până la valoarea medie a salariului net din ultimele 3 luni. Poți descărca documentele necesare mai jos:
Cerere pentru alocația de maternitate - Antrag auf Mutterschaftsgeld
Adeverință de la angajator - Bescheinigung des Arbeitgebers
Poți calcula valoarea alocației de maternitate folosind următorul calculator online:
Ajutoare pentru familiile sau mamele singure cu venituri mici
În aceste cazuri viitoarele mame care au nevoie de ajutor financiar pot cere ajutor fie la diversele asociații și fundații de caritate, sau chiar de de la autoritățile locale. Aceste ajutoare, care pot ajunge până la 1200 de euro, pot fi folosite pentru cumpărarea primelor lucruri necesare pentru copil (landou, haine, scutece, etc.), pentru cheltuielile curente ale locuinței și chiar pentru cumpărarea de mobilier dacă este necesar. Exemple de organizații la nivel federal unde te poți adresa pentru ajutor sunt: Arbeiterwohlfahrt, Caritas, Deutscher Paritätischer Wohlfahrtsverband, Deutsches Rotes Kreuz, Diakonisches Werk, donum vitae, pro familia sau Sozialdienst katholischer Frauen. Există de asemenea și numeroase organizații locale. Pentru a depune o cerere de ajutor și a găsi o organizație care să te ajute în localitatea ta, fă o căutare în Google cu Schwangerschaftsberatungsstelle și numele localității în care locuiești. La punctele de consiliere pentru maternitate – Schwangerschaftsberatungsstellen consilierii îți pot oferi informații despre venitul maxim pe care îl poți avea pentru a obține ajutorul, valoarea ajutorului financiar, și te ajută la completarea și depunerea cererei pentru ajutor financiar.
Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:
-
– o lista cu peste 1100 de medici vorbitori de limba romana. Lista este realizată și completată cu sprijinul prietenilor de pe Facebook.
-
3.6 Alocația pentru copii în Germania – Kindergeld
– Articolul prezinta procedura și documentele necesare pentru obținerea alocației germane pentru românii care locuiesc și muncesc în Germania.
-
4.3 Contractul de muncă în Germania – Arbeitsvertrag
- Prevederile principale pe care trebuie să le conțină un contract de muncă în Germania cu amănunte despre salariu, programul de lucru, orele suplimentare, sporuri, concediul de odihnă și cel medical și nu în ultimul rând despre rezilierea contractului de muncă (demisie, concediere, perioade de preaviz).
-
6.5 Permisul de conducere românesc în Germania
- aici sunt prezentate date despre valabilitatea permisului românesc în Germania și despre preschimbarea acestuia cu un permis german.
-
3.7 Ajutorul social pentru locuință în Germania – Wohngeld
- Familiile cu venituri mici pot cere și obține ajutorul social pentru locuință în Germania. Condițiile, procedura si documentele necesare pot fi găsite în articol.