-

Minijob in Germania

Chiar dacă lucrezi în Germania și ai un salariu lunar, e posibil ca acesta să nu fie foarte mare și să acopere la limită cheltuielile curente care apar: chirie, curent, gaz, telefon, Internet, taxa radio-tv, asigurări obligatorii și private, etc. De aceea poate ai nevoie de un al doilea job care să-ți aducă un venit suplimentar. O soluție poate fi găsirea unui Minijob care poate fi exercitat în timpul liber și îți poate aduce în plus în bugetul familiei până la 450 de euro pe lună fără a trebui să plătești impozit.

Ce este un Minijob?

Contractul de muncă ca Minijob este un contract special care presupune o angajare cu timp redus de lucru - geringfügige Beschäftigung. Acest tip de contract este foarte frecvent folosit de angajații germani pentru obținerea de venituri suplimentare și se face de obicei pentru un al doilea job pe lângă cel principal. Poți lucra cu Minijob intro firmă dar și ca angajat la o familie care are nevoie, de exemplu, de ajutor la curățenie sau în grădină. Minijobul poate fi exercitat pe toată durata anului sau poate fi doar temporar pe o perioada de maxim 3 luni (70 zile)

Ce salariu poți avea?

Venitul maxim pentru acest tip de job este de 450 € pe lună (începâncu 1 octombrie 2022 - 520 €), iar angajatul nu trebuie să plătească pentru aceste venituri suplimentare impozit pe salariu, asigurările sociale fiind deja plătite la jobul principal. Angajatorul trebuie să anunțe jobul la centrala pentru Minijob-uri - Minijob-Zentrale și va plăti paușal asigurări sociale pentru angajat.

Câte ore trebuie să lucrezi pe lună?

În cazul unui salariu maxim  de 450 de euro pe lună, ținând cont de actualul salariu minim pe oră din Germania de 9,82 €, poți lucra maxim 45,8 de ore pe lună. De la 1 octombrie 2022 când va creste salariul minim la 12 €/ ora si venitul maxim pentru un Minijob la 520 € vei putea lucra maxim 43,3 de ore pe lună. Oricum trebuie să ții cont că totalul orelor lucrate în cele 2 joburi, principal și secundar nu trebuie să depășească 48 de ore pe săptămână.

 

-

Rezilierea contractului de Minijob

Demisia pentru un Minijob are aceiași perioadă de preaviz ca și în cazul unui job normal de 28 de zile la data de 15 sau la sfârșitul lunii. Pentru angajator termenul de preaviz în care poate face concedierea este de 28 de zile în primii 2 ani de la angajare dar crește în funcție de perioada lucrată în firmă și poate ajunge până la 7 luni pentru contractele de muncă cu o durată de peste 20 ani. În perioada de probă perioada de preaviz este de 2 săptămâni.

Atenție! Dacă ai deja un job, pentru a exercita un Minijob ai nevoie de acordul angajatorului principal. Fără acest acord, dacă află de de Minijob, angajatorul te poate concedia pe loc, fără preaviz - fristlose Kündigung.

Concediul de odihnă

Angajatul care exercită un Minijob are dreptul la concediu de odihnă în mod egal cu ceilalți angajați. Acesta este de minim 20 de zile pentru contractele de 5 zile pe săptămână și de 24 de zile pentru contractele de 6 zile pe săptămână și este plătit. Dacă se lucrează mai puține zile pe săptămână concediul scade proporțional. De exemplu dacă se lucrează doar o zi pe săptămână concediul va fi de 4 zile pe an, iar la 3 zile pe săptămână concediul va fi de 12 zile pe an.

Alte informații importante

» În cazul în care se depășește venitul maxim de 450 € pe lună, se va plăti impozit și pe salariul de la Minijob.
» Dacă NU ai un job principal, pot fi exercitate mai multe Minijob-uri în același timp cu respectarea venitului maxim de 450 de euro pe luna pentru toate Minijob-urile. În acest caz plata asigurării obligatorii de sănătate se va face de către angajat.
» Dacă ai un job principal, pentru salariul obținut din al doilea Minijob, chiar dacă per total nu se depășește granița de 450 de euro, va trebui să plătești impozit și asigurările obligatorii

Internet Tipp

Dacă vrei un venit suplimentar și vrei un loc de muncă cu contract de Minijob poți căuta în anunțurile din presa locală sau pe Internet la următoarele adrese:
» www.minijob-anzeigen.de
» www.haushaltsjob-boerse.de
» www.minijobs.info


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: