Autor Cristian Badea
Dacă vrei să lucrezi în Germania trebuie să încerci să te adaptezi sistemului german, să dai dovadă de realism, să te înarmezi cu multă răbdare și nu în ultimul rând să înveți limba germană. Este dificil dar ținând cont și de sfaturile de mai jos, poți reuși să găsești locul de muncă potrivit.
1. Acceptă că lucrurile nu vor fi ușoare
Găsirea unui loc de muncă în Germania e dificila, deoarece toată lumea este bună la ceea ce face. Pe parcursul căutării unui loc de muncă, vei fi testat fizic, mental, dar și emoțional si trebuie să iei totul pas cu pas, dacă asta dorești să faci.
2. Acționează cu răbdare si calm
Oricât ti-ai dori să ai un loc de muncă, nu ar trebui să acționezi disperat în niciun caz. Companiilor nu le place, atunci când solicitanții de locuri de muncă fac presiune, cerând informații și așteptând să audă imediat vești bune.
3. Nu poți lupta împotriva sistemului
Doar pentru că în țara ta lucrurile se fac foarte repede, asta nu înseamnă că și în Germania este respectată aceeași procedură atunci când vine vorba de căutarea unui loc de muncă. Germania are modul său de a face lucruri și de a face o selecție a potențialilor angajați care poate dura destul de mult.
4. Folosește-ți timpul pentru a-ți îmbunătăți abilitățile
Pentru ca răbdarea este cheia când vine vorba de a găsi un loc de muncă în Germania, poți folosi întotdeauna timpul suplimentar pentru ați îmbunătăți abilitățile profesionale, precum și cunoștințele tehnologice.
5. Fii realist
Nicio companie nu te va angaja dacă întâlnește pe cineva care nu este practic și nu dorește să vadă lucrurile așa cum sunt. Companiile germane nu au loc pentru oameni care sunt naivi și copilăroși.
6. Învățarea limbii este esențiala
În cele mai multe părți ale lumii, dacă știi engleza, poate fi suficient. Cu toate acestea, în Germania, lucrurile sunt total diferite, acest lucru nu este suficient. Cunoașterea limbii germane este foarte importantă dacă dorești să obții un loc de muncă bun.
7. Asigură-te că ai suficiente economii
Mulți oameni, care nu obțin locuri de muncă în tara de origine, migrează în Germania, crezând că totul este foarte ușor și frumos aici, dar nu este deloc așa. A trăi în Germania nu este doar dificil, ci și destul de scump. Dacă vrei să ai timpul necesar pentru găsirea unui loc de muncă bun, atunci asigură-te că ai economii care să te ajute în această perioadă grea.
-
8. Nu este nicio rușine să pornești de jos
Când vine vorba de a lucra și de a găsi un loc de muncă în Germania, reține că pur și simplu nu e nicio rușine să începi de jos și apoi să te îndrepți constant către partea de sus. În Germania există o demnitate a muncii și toată lumea este respectată. Dacă ai gânduri negative de genul acesta care te împiedică să ocupi unele locuri de muncă, atunci îndepărtează-le imediat din minte.
9. Nu te aștepta să te ajute nimeni pe parcurs
Deși localnicii sunt destul de agreabili, în Germania oamenilor nu le place să se implice prea mult în afacerile altor persoane de altă naționalitate. Fiecare este foarte implicat în propria afacere și muncă. Așa că fii pregătit să faci totul singur, fără ajutor din afară.
10. Uneori, un singur loc de muncă nu este suficient
Este întotdeauna plăcut să ai ceva bani în plus pentru a economisi, așa ca și tu ar trebui să încerci să iei două locuri de muncă. Lucrurile ar putea fi foarte obositoare, dar în timp, cu siguranță te vei obișnui foarte bine. Cu cât muncești mai mult, cu atât nivelul de trai va fi mai bun.
11. Nu te feri să aplici la joburi de începători și companii noi pe piață
In Germania, unde numărul de locuri de muncă este foarte limitat, mulți oameni se descurcă foarte bine, odată ce depun cereri pentru companii noi apărute pe piață. Asigură-te că ai un CV bine scris. Atâta timp cât obții experiență și câștigi un salariu, nu trebuie să îți faci prea multe griji.
12. Folosește la maxim resursele disponibile pe Internet
Cu cât cauți mai mult, cu atât vei găsi mai repede locul de muncă dorit. Caută în portalurile specializate pe Internet și, de asemenea, poți căuta anunțuri de muncă si în presa locală.
13. Independența poate fi o opțiune foarte bună
Dacă pur și simplu nu găsești un loc de muncă în nicio companie, poți începe întotdeauna să lucrezi ca persoană independentă (Gewerbe/Selbstandig). Daca ești sigur de talentul și abilitatea ta, nu ar trebui să lași nimic să-ți stea în cale. Succesul vine la cei care muncesc foarte mult.
14. Informează-te exact cu procesul de aplicare pentru un loc de muncă
Germania este un loc care are un protocol strict atunci când vine vorba de căutarea unui loc de muncă. Este recomandabil ca înainte de a începe, să te familiarizezi cu modul în care lucrurile sunt menite să funcționeze. Cea mai bună modalitate este să întrebi pe cineva care a trecut deja printr-o situație similară cu a ta.
15. Nu încerca sa obții un loc de munca in Germania fiind in tara natală
Dacă încerci să cauți un loc de muncă în Germania, asigură-te că ești acolo în Germania. Nu are rost să aplici din străinătate, deoarece referințele acceptate sunt cele ale celor ce va cunosc din Germania.
Concluzie:
Atâta timp cât ești bun in ceea ce faci și ești un muncitor sârguincios, cu siguranță vei putea căuta și găsi un loc de muncă în orice companie. Acceptă că lucrurile vor dura ceva timp, dar mai devreme sau mai târziu, totul va fi un succes.
Cristian Badea - Consultant pe probleme de munca, recrutare resurse umane
Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:
-
– o lista cu peste 1100 de medici vorbitori de limba romana. Lista este realizată și completată cu sprijinul prietenilor de pe Facebook.
-
3.6 Alocația pentru copii în Germania – Kindergeld
– Articolul prezinta procedura și documentele necesare pentru obținerea alocației germane pentru românii care locuiesc și muncesc în Germania.
-
4.3 Contractul de muncă în Germania – Arbeitsvertrag
- Prevederile principale pe care trebuie să le conțină un contract de muncă în Germania cu amănunte despre salariu, programul de lucru, orele suplimentare, sporuri, concediul de odihnă și cel medical și nu în ultimul rând despre rezilierea contractului de muncă (demisie, concediere, perioade de preaviz).
-
6.5 Permisul de conducere românesc în Germania
- aici sunt prezentate date despre valabilitatea permisului românesc în Germania și despre preschimbarea acestuia cu un permis german.
-
3.7 Ajutorul social pentru locuință în Germania – Wohngeld
- Familiile cu venituri mici pot cere și obține ajutorul social pentru locuință în Germania. Condițiile, procedura si documentele necesare pot fi găsite în articol.