-

034 expert juridicAutor: Paul-Albert Schullerus

Prin serviciul de asistenta si consiliere se intentioneaza a face posibil ca persoanele fara venit sau cu un venit mic sa poata obtine consiliere juridica si sa poata fi reprezentate juridic. Programul de asistenta si consiliere reprezinta un ajutor pentru exersarea de drepturi in afara unui proces juridic. Daca o persoana cu venit mic doreste sau trebuie sa fie reprezentata intr-un proces juridic, atunci exista posibilitatea ajutorului privind cheltuielile de judecata. Despre acest punct va vom informa intr-un articol ulterior. Referitor la ambele puncte va puteti informa la Judecatoria de Prima Instanta din localitatea in care locuiti. Costurile pentru serviciul de asistenta si consiliere sunt suportate de landurile respective.

Unde se poate primi asistenta si consiliere?

Asistenta si consilierea sunt solicitate, adresandu-va celei mai apropiate Judecatorii de Prima Instanta; acolo ii relatati unui functionar judiciar problema dumneavoastra, dovedind totodata situatia personala si economica. Inainte insa de a va deplasa acolo, va recomand sa sunati la Judecatoria de Prima Instanta si sa intrebati ce documente trebuie sa aduceti cu dumneavoastra.

Judecatoria de Prima Instanta poate ea insasi sa ofere asistenta si consiliere la fata locului (in limita posibilului) sau persoana implicata solicita un “Bilet pentru consiliere judiciara”.

Acest bilet poate fi solicitat atat verbal cat si in scris. Cu acest bilet persoana implicata se poate adresa unui avocat ales de ea. Prezentandu-i acestuia biletul pentru consiliere judiciara, persoana implicata va beneficia de o consiliere profesionista. Ea trebuie doar sa achite o contributie simbolica la cheltuieli in valoare de 15 euro catre domnul sau doamna avocat. Insa avocatul poate sa acorde o scutire la aceasta contributie. Pentru asistenta si consiliere de catre Judecatoria de Prima Instanta nu se va percepe nici macar aceasta contributie.

Adresa si numarul de telefon al celei mai apropiate Judecatorii de Prima Instanta, la care puteti solicita asistenta si consiliere si ajutorul privind cheltuielile de judecata le gasiti aici:

www.deutschejustiz.de

Accesand urmatorul link gasiti un formular prin care puteti solicita asistenta si consiliere:

www.justiz.de/formulare/zwi_bund/agI1.pdf

In afara de consiliere, serviciul de asistenta si consiliere ofera si reprezentare, de exemplu pentru corespondenta cu oficiile. Daca doriti sa fiti reprezentati juridic, informati-va despre acest lucru la Judecatoria de Prima Instanta. Serviciul de asistenta si consiliere este reglementat in “Legea cu privire la asistenta judiciara si reprezentare pentru cetatenii cu venit mic” (BerHG).

Cine poate beneficia de serviciul de asistenta si consiliere?

Biletul pentru consiliere judiciara poate fi solicitat de catre persoane cu un venit mic. Lipsa mijloacelor materiale trebuie sa fie dovedita. Si cetatenii straini pot beneficia de serviciile de asistenta si consiliere. Chiar si atunci cand nu este vorba de probleme juridice care apartin de domeniul dreptului german ci de legislatii straine. Atunci cand este vorba de probleme juridice ce apartin de domeniul legislatiilor straine, serviciul de asistenta si consiliere va poate fi acordat, numai in cazul in care situatia de fapt are legatura cu Germania.

 

-

Pentru ce situatii se poate obtine asistenta si consiliere?

Asistenta si consiliere se acorda pentru urmatoarele domenii juridice, ca de exemplu:

  • Dreptul civil (de ex. Dreptul comertului, probleme legate de locatie, dreptul la despagubire, in caz de accidente rutiere, litigii intre vecini, probleme legate de divort si intretinere, alte probleme de familie, litigii cu privire la mosteniri, dreptul asigurarilor);

  • Dreptul muncii (de ex. avertismente, valoarea remuneratiei pentru munca, rezilierea contractelor de munca);

  • Dreptul administrativ (de ex. probleme legate de domeniul constructiilor, dreptul cu privire la impozite si taxe, dreptul scolar si universitar, dreptul privind indeplinirea stagiului militar sau a serviciului civil);

  • Dreptul social (de ex. indemnizatia de somaj I si II, ajutor social, ajutor de chirie, bursa de studiu, asigurare de sanatate si dreptul de pensie, despagubirea victimelor),

Asistenta si consilierea nu este insa acordata pentru o reprezentare de catre un avocat pe timpul unei proceduri din domeniul social-administrativ, intre data inaintarii cererii si pana la decizia printr-un act administrativ, deoarece cheltuielile pentru avocat rezultate in urma acestei proceduri nu pot fi returnate nici macar persoanelor cu o situatie financiara mai buna (§ 63 alin. 2 SGB X – codul social german cartea X).

  • Dreptul la alocatia pentru copii, in masura in care este reglementat in Legea cu privire la venituri

  • Dreptul constitutional (de ex. plangeri cu privire la probleme constitutionale din cauza violarii drepturilor fundamentale).

  • In cazuri de drept penal si in caz de infractiuni se acorda numai asistenta, insa nu si reprezentare si aparare. Pentru acest punct se vor vedea informatiile legate de ajutorul privind cheltuielile de judecata.

Sfera de aplicare a Legii referitoare la asistenta si consiliere

Legea referitoare la asistenta si consiliere este valabila pe aproape intreg teritoriul Republicii Federale Germania, cu urmatoarea exceptie: in landurile Bremen si Hamburg se aplica Consilierea juridica publica, introdusa deja de mai mult timp. Acolo, pentru o consiliere conform Legii referitoare la asistenta si consiliere nu va puteti adresa unui avocat ales de dumneavoastra. In Hamburg, informatiile le primiti din partea Birourilor publice pentru informare juridica si proceduri de concordat, iar in Bremen de catre Camera angajatilor.

Cu stimă
Paul-Albert Schullerus


Paul Albert SchullerusDomnul avocat Paul-Albert Schullerus este avocat la baroul Frankfurt, și vă poate consilia și reprezenta în urmatoarele domenii: dreptul rutier, dreptul domeniului de vânzare-cumpărare, dreptul contractual, contracte pentru prestare de servicii, dreptul de inchiriere, dreptul penal, dreptul social sau în mediere. Pentru mai multe informații vizitați pagina de internet.

Date de contact:
Avocat Paul-Albert Schullerus - Kanzlei Schullerus
Schwalbacher Straße 3, 65185 Wiesbaden
Tel: +49 611 17182974, Fax: +49 611 17182975
E-mail:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Website: www.rechtsanwalt-schullerus.com


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: