-

Chirie in Germania

Deși ai semnat un contract de închiriere – Mietvertrag pe care l-ai citit cu atenție și nu există nici o clauză care se referă la majorarea chiriei, totuși după un an primești deja o cerere din partea proprietarului de majorare a chiriei - Mieterhöhung. Este aceasta corectă? Ce trebuie să faci? Există mai multe cazuri în care proprietarul poate cere creșterea chiriei pe care le vom explica în acest articol.

Majorarea chiriei în cazul modernizării locuinței

În cazul în care proprietarul aduce îmbunătățiri locuinței, de exemplu prin construirea unui balcon, montajul unu lift, sau prin izolarea termică, acesta poate majora chiria cu un procent maxim de 8% din investiția pe care a făcut-o în imobil. Oricum nu toate cheltuielile de renovare pot fi luate în calcul la mărirea chiriei. De exemplu schimbarea unei chiuvete sau a unei ferestre defecte cu una de același tip nu poate fi luată în calcul ca modernizare ci ca o cheltuială curentă de întreținere a locuinței.
Un exemplu de calcul simplu pentru majorarea chiriei aici:
» Chiria lunară inițială: 500 €
» Chiria anuală inițială: 6.000 €
» Costurile modernizării: 11.250 €
» 8% din investiție: 900 €
» Chiria anuală majorată: 6.900 €
» Chiria lunară majorată: 575 €

 

-

Majorarea chiriei la prețul mediu din zonă

Pentru a aduce chiria la nivelul mediu al chiriilor - Mietspiegel care se plătesc în zona în care se află locuința, proprietarul poate cere majorarea chiriei cu maxim 20% într-un interval de 3 ani. Acest nivel mediu se calculează în funcție de chiriile plătite în ultimii 4 ani pentru locuințe comparabile și este un document public care se poate cere de la primărie. În localitățile mici unde nu se calculează Mietspiegel proprietarul poate justifica mărirea prin comparația cu 3 locuințe comparabile din zonă.
Proprietarul poate cere chiriașului cel mai devreme după un an de la încheierea contractului mărirea chiriei, iar majorarea efectivă poate avea loc după 15 luni de la încheierea contractului. Cererea de mărire a chiriei trebuie făcută în scris și trimisă prin poștă sau prin email chiriașului. Chiriașul are la dispoziție între 2 și 3 luni (fără o zi) pentru a da un răspuns. El poate refuza majorarea chiriei dacă consideră că nu este justificată, sau o poate accepta. Acceptarea se poate face în scris sau verbal. Dacă se face deja plata chiriei mărite se consideră că chiriașul a acceptat mărirea. În cazul în care chiriașul refuză mărirea, proprietarul poate cere în justiție la maxim 3 luni de la termenul de răspuns acceptarea majorării.

Chiria cu creștere eșalonată - Staffelmiete

Acest tip de majorare a chiriei este deja prevăzut în contractul de închiriere și poate avea o valoare fixă (de exemplu 25 euro) sau poate reprezenta un procent din valoarea chiriei (de exemplu 4%). Acest tip de majorare se poate face doar o dată pe an, iar în acest caz proprietarul nu mai poate face alte majorări suplimentare la chirie cum ar fi cele pentru  aducerea chiriei la prețul mediu din zonă. Pe același principiu de mărire anuală a chiriei se bazează și contractele care cresc cu rata anuală a inflației – Indexmiete.

Unde poți cere ajutor?

Chiriașii cărora li se solicită o majorare a chiriei, și consideră că aceasta nu este justificată pot cere ajutor gratuit online pe portalul pentru protecția chiriașilor:
www.wenigermiete.de


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: