Pentru cei interesați, vă prezentam mai jos câteva informații și date importante din istoria modernă a Germaniei, incepând cu anul 1871, când a fost înființat Imperiul German, punându-se astfel bazele Germaniei ca stat national modern.
Imperiul German (1871-1918)
Bazele au fost puse în 1871, după victoria în războiul franco-prusac (1870-1871). Imperiul German a fost proclamat la Versailles, în 18 ianuarie 1871, de către regele prusac Wilhelm I. Otto Eduard Leopold von Bismarck a proiectat Imperiul German de la 1871, devenind primul său cancelar și dominând afacerile acestuia până la demiterea sa în 1890. Dinastia Hohenzollern (care a dat și regii României) a Prusiei a guvernat noul imperiu, cu capitala la Berlin. Imperiul s-a format prin unificarea tuturor statelor dezmembrate ale Germaniei, cu excepția Austriei.
Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei, la 28 iunie 1914, a dus la declanșarea Primului Război Mondial. Fiind principala forță a Triplei Alianțe (Puterile Centrale), Germania a dus greul războiului contra Puterilor Aliate (Antantei) și a suferit pierderi grele într-unul dintre cele mai sângeroase conflicte ale tuturor timpurilor.
Republica de la Weimar (1919-1933)
Odată cu capitularea Germaniei din 1918, și cu începutul revoluției germane, Germania a fost proclamată republică la 9 noiembrie 1918, iar monarhia abolită. Cu toate acestea, lupta pentru putere a continuat, comuniștii radicaliști de stânga ajungând la putere în Bavaria, dar eșuând să preia controlul din întreaga Germanie. Revoluția s-a sfârșit în august 1919, când Republica de la Weimar a fost înființată oficial. La 11 august 1919, Constituția Weimar a intrat în vigoare odată cu semnarea acesteia de către președintele Friedrich Ebert.
Dictatura Național-Socialistă (1933-1945)
Germania nazistă și al Treilea Reich desemnează statul german în perioada anilor 1933 - 1945, când țara a fost sub controlul ferm al partidului totalitar nazist NSDAP - Partidul Muncitoresc German Național-Socialist - și a fost condusă de Adolf Hitler, denumit de germani, în acea perioadă, „der Führer”, în traducere „Conducătorul”.
Odată cu invazia Poloniei la 1 septembrie 1939, Franța și Marea Britanie au declarat război Germaniei, marcând astfel începerea celui de al Doilea Război Mondial. Cel mai sângeros conflict (60 de milioane de victime) din istorie s-a încheiat la 9 mai 1945 prin capitularea Germaniei.
-
Istoria Germaniei postbelice (1945 - astăzi)
La încheierea celui de-al doilea război mondial, Germania a fost divizată în patru zone, aflate sub control american, britanic, francez şi sovietic. După conferinţa de la Potsdam şi introducerea mărcii germane în cele trei zone de ocupaţie aflate în afara controlului sovietic este fondată, pe 24 mai 1949, Republica Federală Germania, sub conducerea guvernului cancelarului Konrad Adenauer. Zona aflată sub control sovietic a devenit la 7 octombrie 1949 Republica Democrată Germană. În 1955, R.F.G. aderă la NATO, iar R.D.G. se alătură Pactului de la Varşovia. În 1957, R.F.G se află printre statele fondatoare ale Comunităţii Economice Europene. În 1969, Willy Brandt devine cancelar şi iniţiază o politică de apropiere faţă de est, denumită Ostpolitik. În 1973 atât R.F.G, cât şi R.D.G. aderă la Organizaţia Naţiunilor Unite.
În 1982 Helmuth Kohl, considerat artizanul reunificării germane, devine cancelar al R.F.Germania. În noiembrie 1989 cade Zidul Berlinului iar pe 3 octombrie 1990 are loc reunificarea, celor două Germanii, sub numele Republica Federală Germania. În 1994, Helmuth Kohl este reales cancelar, iar din 1998 la conducere se află o coaliţie între social-democraţi (SPD) şi ecologişti condusă de Gerhard Schroeder. Alegerile din noiembrie 2005 sunt câştigate de creştin-democraţi (CDU/CSU), iar cancelar devine Angela Merkel, alianța obţinând victoria şi la scrutinele din 2009, 2013 si 2017. Începând cu 2013 coaliția CDU/CSU guvernează alături de SPD.
Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:
-
– o lista cu peste 1100 de medici vorbitori de limba romana. Lista este realizată și completată cu sprijinul prietenilor de pe Facebook.
-
3.6 Alocația pentru copii în Germania – Kindergeld
– Articolul prezinta procedura și documentele necesare pentru obținerea alocației germane pentru românii care locuiesc și muncesc în Germania.
-
4.3 Contractul de muncă în Germania – Arbeitsvertrag
- Prevederile principale pe care trebuie să le conțină un contract de muncă în Germania cu amănunte despre salariu, programul de lucru, orele suplimentare, sporuri, concediul de odihnă și cel medical și nu în ultimul rând despre rezilierea contractului de muncă (demisie, concediere, perioade de preaviz).
-
6.5 Permisul de conducere românesc în Germania
- aici sunt prezentate date despre valabilitatea permisului românesc în Germania și despre preschimbarea acestuia cu un permis german.
-
3.7 Ajutorul social pentru locuință în Germania – Wohngeld
- Familiile cu venituri mici pot cere și obține ajutorul social pentru locuință în Germania. Condițiile, procedura si documentele necesare pot fi găsite în articol.