-

Harta germaniei    Germania (forma întreagă: Republica Federală Germania - Bundesrepublik Deutschland), este o republică parlamentară federală situată în Europa Centrală, formată din 16 state numite landuri. 

    Germania are ca vecini nouă state europene și natural două mări astfel: la nord - cu Marea Nordului (Nordsee), Danemarca și Marea Baltică (Ostsee); la est - cu Polonia și Republica Cehă, la sud - cu Austria și Elveția iar la vest - cu Franța, Luxemburg, Belgia și Olanda.

     Teritoriul Germaniei acoperă 357.021 de kilometri pătrați (137.847 mile pătrate), într-o zonă cu climat temperat și are o populație de 81.900.000 (31.12.2015) de locuitori.

    Germania este membru fondator al Uniunii Europene (1957) și formează împreună cu alte 18 state Zona Euro. Face parte din organizații internaționale importante, precum: Organizația Națiunilor Unite (ONU din 1973), Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO din 1955), Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), grupul G7, etc.

     Economia Germaniei este o economie socială de piață. Măsurată în funcție de produsul intern brut (PIB), Germania este cea mai mare putere economică a Europei și a patra putere economică pe plan mondial.

     Industria germană este una din cele mai dezvoltate din lume. Germania este unul din principalele state exportatoare (locul trei pe plan mondial) și deține o poziție-cheie în Uniunea Europeană. Cercetarea științifică și tehnologică din Germania este recunoscută ca cercetare de vârf, la nivel mondial.

     Cunoscută pentru istoria și cultura sa bogată, Germania a produs numeroși artiști, filozofi, muzicieni, antreprenori, oameni de știință și inventatori.

 

-


Pe scurt:

Drapel Flagge  
Stemă Wappen  
Limbă oficială Amtssprache Germană / Deutsch
Capitală Hauptstadt Berlin
Sediul guvernului Regierungssitz de jure: Berlin
de facto: Berlin und Bonn
Forrma statală Staatsform Republică parlamentară federală
parlamentarische Bundesrepublik
Președinte Staatsoberhaupt Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier
Cancelar Regierungschef Bundeskanzlerin Angela Merkel
Suprafață Fläche 357.375,62 km²
Populație Einwohnerzahl 82.792.351 (31.12.2017)
Densitate Bevölkerungsdichte 232 locuitori pe km²
232 Einwohner pro km²
Produs Intern Brut (PIB) Bruttoinlandsprodukt (BIP) Total (nominal): 3.636 Mrd. USD
Pe cap de loc. : 44.999 USD
Monedă Währung Euro (EUR)
Imn național Nationalhymne Cântecul Germanilor – strofa 3
Das Lied der Deutschen 3. Strophe
Ascultă imnul aici
Ziua națională Nationalfeiertag 3 0ctombrie / 3. Oktober
(Ziua Unității Germane / Tag der Deutschen Einheit)
Fus orar Zeitzone UTC+1
Domeniu Internet Internet-TLD .de
Numere auto Kfz-Kennzeichen D
Prefix telefonic Telefonvorwahl +49
Cod standard de țară ISO 3166-2 DE

Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: