"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

Info Germania - Asigurarea medicala obligatorie - gesetzliche Krankenversicherung

Asigurarea medicală obligatorie - gesetzliche  Krankenversicherung

Orice persoană care are domiciliul în Germania este obligată prin lege să aibă o asigurare de sănătate. Acest lucru este valabil indiferent de vârstă sau de statut social, iar numărul caselor de asigurare - Krankenkasse la care poți să-ți faci o asigurare este de peste 100.

» Contribuția la asigurarea de sănătate
În sistemul de asigurări legal-obligatoriu vârsta sau starea de sănătate nu au nici un rol în stabilirea contribuției, aceasta reprezentând 14,6% din venitul brut al salariatului. La plata contribuției participă în mod egal angajatul și angajatorul cu un procent de 7,3%.

» Prestații și servicii oferite de asigurarea de sănătate
Catalogul prestațiilor obligatorii pentru care costurile sunt acoperite, stabilite prin lege, cuprinde printre altele: medicamente compensate, tratamente și consultații, îngrijire la domiciliu, transport, prestații pe perioada gravidității, îngrijire paliativă, concedii medicale, etc.

Infotipp
Fiecare asigurare oferă diverse prestații care nu sunt obligatorii și care sunt acoperite de taxa suplimentară - Zusatzbeitrag care poate avea valori cuprinse între 0,3 – 1,8 % din salariul brut. Acesta poate fi un bun criteriu în alegerea casei de asigurări.

 

» Asigurarea de sănătate pentru familie
Dacă unul din membrii familiei este asigurat, pot fi coasigurati și ceilalți membri care nu au venituri proprii: soț/soție și copiii, prin completarea unui formular de asigurare pentru familie. Copiii sunt asigurați pâna la vârsta de 18 ani, iar cei care urmează o formă de învățământ până la 25 de ani.

» Rambursarea costurilor
Pentru asigurații din sistemul obligatoriu, rambursarea costurilor se face direct între casa de asigurări și prestator. De exemplu dacă mergi la medic, trebuie să prezinți cardul de sănătate iar în baza acestuia medicul va cere plata direct de la asigurator.

Infotipp
Dacă părăsești Germania pentru o perioadă, nu uita să ceri la casa de asigurări închiderea asigurării de sănătate. Asta pentru a nu avea surprize și pentru a evita să ai de plată asigurarea retroactiv.


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermania 

Asigurarea medicala in Germania