"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

Info Germania - Clasele de impozitare – Steuerklassen

Clasele de impozitare – Steuerklassen

Impozitul pe salariu se calculează în Germania în funcție de mărimea salariului și de clasa de impozitare la care ești încadrat. Clasele de impozitare, 6 la număr, nu depind de tipul activității, ci de situația familială a angajatului.

Steuerklasse 1 – clasa de impozitare 1
Include toate persoanele care nu sunt căsătorite: celibatari, divorțati, văduvi, etc. La această clasă se plătesc impozitele normale fără nici un fel de reducere.

Infotipp
La moartea soțului/soției, soțul supravețuitor nu va fi încadrat automat în clasa de impozitare 1. În primii doi ani de la deces poate cere încadrarea în clasa de impozitare 3, mai avantajoasă.

Steuerklasse 2 – clasa de impozitare 2
Această clasă oferă avantaje pentru angajații necăsătoriți care cresc singuri unul sau mai mulți copii. Cel puțin unul dintre copii trebuie să locuiască cu părintele.

Steuerklasse 3 – clasa de impozitare 3
Încadrarea în clasa 3 de impozitare presupune ca angajatul să fie căsătorit, iar partenerul să fie de acord să fie încadrat în clasa 5. Angajatul încadrat în această clasă nu va plăti impozit.

 

Steuerklasse 4 – clasa de impozitare 4
Clasa aceasta este pentru angajații căsătoriți, cu salarii apropiate, soții având amândoi clasa 4. Se plătesc impozitele normale fără nici un fel de reducere.

Steuerklasse 5 – clasa de impozitare 5
Clasa 5 este posibilă doar în combinație cu clasa 3. Presupune ca angajatul să fie căsătorit și să ceară încadrarea în această clasă. Angajatul încadrat în această clasă va plăti impozite mai mari.

Infotipp
Combinația de clase 3/5 este potrivită pentru familiile în care unul dintre soți câștigă mult mai mult sau este singurul care are un venit.

Steuerklasse 6 – clasa de impozitare 6
Pentru persoanele care au un al doilea sau al treilea salariu. Clasa 6 presupune un impozit pe salariu mai mare deoarece multe din deducerile care se pot face la alte clase nu se pot face aici.


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermania 

Clasele de impozitare