Bine ai venit pe site-ul Emigrant în Germania

Aici găsești informații utile care îți pot face o viață mai ușoară în Germania.

Dacă ai sugestii, reclamații, întrebări, propuneri de colaborare sau dorești mai multe informații legate de un anumit domeniu contactează-ne la adresa romde.eu@gmail.com, înscrie-te în grupul nostru pe Facebook sau folosește formularul de contact. Vom încerca să răspundem tuturor solicitărilor în cel mai scurt timp posibill.

Ultimele articole


9.2 Institutii utile in Germania

Institutii in GermaniaRomânii noi veniți în Germania (dar și cei mai vechi!) întâmpină foarte multe dificultăți când au de rezolvat o problemă sau dacă vor să obțină un drept care li se cuvine neștiind cărei instituții să se adreseze. Legislația germană este foarte complexă și există foarte multe instituții, birouri, oficii, etc. care se ocupă de administrarea acesteia. De aceea pentru cei care au nevoie de ajutor am făcut o mică selecție a celor mai importante instituții de care poți avea nevoie în...

> citește mai departe


5.2 Concediul medical in Germania

Concediul medical in GermaniaDin punctul meu de vedere e preferabil să fii sănătos chiar dacă asta înseamnă că trebuie să mergi zi de zi la serviciu. Sănătos fiind poți face și alte lucruri care îți plac (ca mine de exemplu când scriu acest articol!), dar și cel mai sănătos și puternic dintre noi se poate îmbolnăvi fie doar și de o banală răceală sau o gripă de sezon. De aceea astăzi vorbim despre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi...

> citește mai departe


4.32 Concedierea și demisia in Germania - Kündigung

Concediere in GermaniaUna din problemele des întâlnite cu care se confruntă românii care muncesc în Germania este rezilierea contractului de munca de către angajator - concedierea. În foarte multe cazuri aceasta poate fi nejustificată, eronată sau chiar abuzivă, iar persoana în cauză nu știe ce trebuie făcut în acest caz. De asemenea în cazul rezilierii contractului de muncă de către angajat – demisia apar de multe ori probleme fie legate de...

> citește mai departe


2.7 Cursul de integrare - Integrationkurs

IntegrationkursPrincipala condiție pentru a te putea integra în societatea germană este cunoașterea limbii germane cel puțin la nivel mediu. Ai nevoie de cunoștințe de limba germană în viața de zi cu zi, pentru a putea comunica cu autoritățile, cu centrele de consiliere, cu colegii, să negociezi cu angajatorul salariul și condițiile de muncă și pentru a te proteja de abuzuri și exploatare. Prin absolvirea unui curs întro școală germană autorizată participând la ...

> citește mai departe


Familengeld

Am primit foarte multe întrebări legate de Familiengeld -  indemnizația pentru familie din Bavaria. Deși indemnizația nu există în celelalte landuri și se acordă doar în Bayern, am luat în considerare faptul că aici trăiesc și muncesc cei mai mulți români din Germania. O sinteză a principalelor aspecte ale legii puteți citi în articolul următor.
Legea pentru indemnizația pentru familie în Bayern - das Bayerische Familiengeldgesetz (BayFamGG) a  fost adoptată de catre parlamentul bavarez la 11.07.2018. Legea a intrat in vigoare în august, iar de la 1 septembrie 2018 se platește indemnizația pentru familie - Familiengeld, care înlocuiește indemnizațiile precedente Landeserziehungsgeld și/sau Betreuungsgeld având o valoare mai mare. Scopul indemnizației este sprijinirea financiară mai bună a familiilor care au copii mici, iar părinții au libertatea să folosească așa cum cred ei că e mai bine acest ajutor oferit de  Freistaat Bayern.

Mărimea și perioada pentru care se plătește Familiengeld

Toți părinții indiferent de veniturile obținute sau de activitatea desfășurată au dreptul să primească Familiengeld pentru copiii care au împlinit vârsta de un an (din luna 13 de viață) pâna la împlinirea vârstei de 3 ani (luna 36 de viață inclusiv). Pentru primul și al doilea copil valoarea indemnizației este de 250 de euro/lună pentru fiecare copil (6000 euro pentru 24 luni). Începând cu al treilea copil și următorii Familiengeld este de 300 de euro pe lună (7200 euro).
Se au în vedere copiii care locuiesc cu părintele care depune cererea și primesc Kindergeld. Se iau in considerație și copii soției/soțului ori ai partenerului. Familiengeld pentru al treilea și următorii copii în valoare de 300 de euro se va plati dacă împreună în gospodărie locuiesc cel puțin încă 2 copii mai mari care primesc alocația pentru copii – Kindergeld.
In cazul părinților care au tripleți, fiecare copil este considerat ca fiind al treilea copil, iar Familiengeld va fi de 300 de euro pentru fiecare copil (900 euro).
Plata Familiengeld se face lunar în funcție de data nașterii copilului în maxim 5 zile lucrătoare de la aceasta.

 

Condiții necesare pentru primirea Familiengeld

Condițiile necesare sunt minime iar dreptul la Familiengeld îl au toți părinții:
» care au copii cu vârsta între 13 și 36 de luni și sunt născuți după 1 octombrie 2015
» care au domiciliul în Bayern
» în cazul în care copilul locuiește împreună cu părinții
» își cresc și educă singuri copilul
Aceasta nu înseamnă însă o îngrijire permanentă a copilului și se subînțelege când copilul locuiește împreună cu familia. Copilul poate merge la creșă sau la grădiniță fără a pierde dreptul la Familiengeld.

Cererea pentru Familiengeld

Părinții care deja au cerut și au primit deja indemnizația pentru creșterea copiilor – Elterngeld (în Bayern) nu trebuie să depună o cerere pentru Familiengeld. Cererea pentru Elterngeld are rolul și de cerere pentru Familiengeld, indemnizație care va fi primită automat începând cu împlinirea vârstei de 1 an.
Familiile care nu au beneficiat de Elterngeld trebuie să depună o cerere pentru Familiengeld. Cererea poate fi depusă cel mult cu 3 luni înainte de împlinirea vârstei de un an. Cererea poate fi descărcată aici:
https://www.zbfs.bayern.de/familie/familiengeld/antrag/index.php

Cererea se depune la Zentrum Bayern Familie und Soziales la unitatea teritorială de care apartii cu domiciliul. Pentru a găsi unitatea responsabilă se poate face o căutare prin introducerea codului poștal pe următoarea pagină:
https://www.zbfs.bayern.de/familie/zustaendigkeit-familienleistungen.php

Pentru informații suplimentare ai la dispoziție și telefonul de serviciu 0931 32090929 de luni până joi între orele 8 - 16 și vineri 8 – 12.