Numărul persoanelor infectate cu virusul COVID-19 crește de la o zi la alta. În Internet apar foarte multe informații despre această criză, multe dintre ele false, de aceea am simțit nevoia să adun și centralizez știri corecte în acest blog cu scopul de a oferi informații preluate din surse oficiale și actualizate zilnic privind evoluția crizei.
Epidemia a declanșat deja o criză economică care se pare că va fi de lungă durată. Acest lucru ne obligă deja să facem schimbări majore în stilul de viață, afectează deja multe firme germane și implicit pe noi românii care trăim și muncim în Germania.

Evoluția coronavirus în Germania

Actualizare - 15 aprilie 2020 ora 18:00
Cazuri confirmate: 132.718
Decese: 3592

Evoluția coronavirus în România

Actualizare - 15 aprilie 2020 ora 18:00
Cazuri confirmate: 7.216 (337 cazuri noi)
Decese: 362
(Raportarea oficială se face zilnic la ora 13:00 - ora Romaniei)

Evoluția coronavirus în Europa

Actualizare - 15 aprilie 2020 ora 18:00
Cazuri confirmate: 982.517
Decese: 87.186
Tările cele mai afectate (cu comunități numeroase de români)
Spania: 177.633 cazuri
Italia: 162.488 cazuri
Franța: 143.303 cazuri
Marea Britanie: 98.476 cazuri

14 aprilie - Prelungirea stării de urgență în România

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți, începând de la ora 14:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, in cadrul căreia a anunțat ca a semnat decretul privind prelungirea cu 30 de zile a stării de urgență instituite în data de 16 martie.
Președintele a subliniat importanța menținerii restricțiilor impuse in ultima lună, pentru protejarea populației și restrângerea efectelor epidemiei de COVID-19, și a oferit câteva argumente in favoarea deciziei sale.
Parlamentul are 5 zile la dispoziție sa voteze daca este sau nu de acord cu decizia președintelui, care intră însă in vigoare imediat ce decretul prezidențial este publicat in Monitorul Oficial.

10 aprilie - Noi măsuri prin ordonanța Militară 8

Ministrul de Interne, Ion Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu și secretarul de stat Raed Arafat au susținut o declarație de presă, joi seară, în care au anunțat Ordonanța Militară 8. Principalele măsuri sunt:
» Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020.
» Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.
» Este permisa circulația după ora 22 celor care practica pescuitul comercial
» Este permisa deplasarea apicultorilor înspre si dinspre stupina. Cel in cauza trebuie sa facă dovada cu actele activității
» Se interzice exportul pentru următoarele produse agroalimentare (cereale, produse de panificație și ulei): grâu, orez, orz, soia, porumb, produse de patiserie, biscuiți și ulei.
» Se interzice, pe perioada stării de urgență, încetarea sau suspendarea activității serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private
» Se suspendă cumpărarea de pachete majoritare de acțiuni la companiile energetice
» În zilele de joi, vineri si sâmbătă - premergătoare sărbătorilor Pascale- operatorii economici își pot prelungi orarul de funcționare

8 aprilie 2020 - Rețea de solidaritate și voluntariat pentru diaspora

Comunicat de la Ambasada României în Republica Federală Germania
Apel în vederea construirii Rețelei pentru solidaritate, voluntariat și susținerea organizării diasporei române
În contextul demersurilor vizând reducerea impactului negativ al pandemiei COVID-19 în rândul comunității române din Germania, Ambasada României la Berlin, în coordonare cu Consultatele Generale, împreună cu ÎPS Serafim, Mitropolit al Europei Centrale și de Nord, precum și cu o serie de partenerii din mediile comunității române, au luat inițiativa unui parteneriat în vederea construirii unei rețele pentru solidaritate, voluntariat și sprijinirea auto-organizării comunității române.
În continuarea acestei inițiative, Ambasada și Consulatele Generale din teritoriu, în parteneriat cu Mitropolia de la Nürnberg și alături de inițiativa Clubul Academic Român – platforma Diaspora Academică, au structurat o serie de recomandări care să ajute la crearea unui cadru de lucru interoperabil între inițiatori acestui proiect de responsabilitate comunitară și partenerii din mediile diasporei române din Germania.
Demersul angajat urmărește sprijinirea construirii unui consorțiu pentru solidaritate, stimulând afirmarea unor vectori puternici de coeziune comunitară și societală la nivelul comunității române din Germania. Într-un context în care comunitatea română mizează pe implicarea substanțială a segmentului diasporei academice și de excelență profesională, inițiativa urmărește construirea unei rețele de solidaritate deopotrivă:
• pe versantul off-line, prin sprijinirea creării unor puncte locale pentru solidaritate și a unor interacțiuni colaborative între partenerii comunității române
• pe versantul on-line, prin construirea unei platforme de internet, care să permită un management integrat al solicitărilor de sprijin, schimbul de bune practici și o creștere a vizibilității rezultatelor concrete ale activităților din cadrul acestei rețele de solidaritate.
Platforma online se află în lucru și urmează a fi finalizată cu sprijinul ZITEC România și al start-up-ului CITIZEN NEXT.
Apelul Ambasadei, Mitropoliei de la Nürnberg și al platformei Diaspora Academică poate fi accesat la adresa:
https://berlin.mae.ro/sites/berlin.mae.ro/files/apel_construire_retea_pentru_solidaritate_germania.pdf?fbclid=IwAR01W3HDoe1VDwUH7QtGQeBSJMLKbIQVpP4ra-EPb4NCq5d8G3HDP8DRuZk

7 aprilie 2020 - Intrarea în Germania a lucrătorilor sezonieri

Comunicat de la Ambasada României în Republica Federală Germania
ACORD PRIVIND INTRAREA ÎN GERMANIA A LUCRĂTORILOR SEZONIERI
Miniștrii federali ai agriculturii şi sănătății au ajuns la un acord privind intrarea în Germania a 40.000 lucrători sezonieri în luna aprilie, respectiv încă 40.000 în luna mai – din state europene, pentru recoltarea culturilor agricole. Decizia guvernamentală este deja formalizată într-o Notă-concept a celor două ministere și urmează ca împreună cu asociațiile profesionale să se operaționalizeze o platformă online anume dedicată. Scopul acestor demersuri este acela de a găsi un echilibru just între nevoile agriculturii germane și măsurile severe menite să limiteze extinderea pandemiei COVID-19.
Ambasada României la Berlin se află în dialog direct cu autoritățile germane pe acest subiect și îl menține în atenție, având în vedere că peste două treimi din lucrătorii sezonieri din Germania sunt cetățeni români (n.n. dintr-un total oficial, în 2019, de cca. 280.000-300.000). O abordare corectă și cuprinzătoare a acestei problematici este de natură să aducă beneficii comune atât pentru piața agricolă germană, cât și pentru situația socio-economică a lucrătorilor sezonieri din România.

4 aprilie 2020 - A fost emisă ordonanța militară nr. 7

Intr-o conferință de presă ministrul de interne Marcel Vela a anunțat o nouă ordonanță militară. Principalele măsuri din această ordonanță sunt:
» Se instituie, pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în orașul Țăndărei, județul Ialomița.
» Se suspendă toate zborurile efectuate de operatorii economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile.Măsura se aplică începând cu data de 5 aprilie 2020, ora 23,00, ora României.
» Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 8 aprilie 2020.
» Sunt permise zborurile efectuate de toți operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de destinație.
» Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România, pe toată perioada stării de urgență.
» La intrarea în România, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care nu prezintă simptome asociate COVID-19, completează o declarație pe propria răspundere, al cărei model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin care își asumă locația unde pot fi contactați în perioada dintre curse. Aceștia nu se supun măsurilor de izolare la domiciliu/ carantinare, cu condiția asigurării de către angajator a materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19.

 

3 aprilie 2020 - Noi sancțiuni pentru nerespectarea stării de urgență

De azi se aplica noile sancțiuni pentru nerespectarea stării de urgență. Amenda minima este 2.000 de lei. Sumele au fost majorate printr-o ordonanță de urgență, care a fost publicata in Monitorul Oficial marți, cu mențiunea ca prevederile sale intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minim 2.000 lei si maxim 20.000 lei, față de minim 100 și maxim 5.000 de lei, cât erau până acum. Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei cât era pana acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.
Aceste sancțiuni se aplică începând cu miezul nopții, adică ora 00:00 - 3 aprilie 2020.

2 aprilie 2020 - DIASPORA HUB - sprijin pentru românii din Diaspora

Comunicat al Ambasadei României în Germania
DIASPORA HUB – O PLATFORMĂ DE SPRIJIN PENTRU ROMÂNII DIN STRĂINĂTATE
Românii din Diaspora aflați în dificultate din cauza crizei generate de coronavirus vor avea la dispoziție o PLATFORMĂ ONLINE (http://code4.ro/ro/apps/diaspora-hub) prin care pot să ceară sprijin din partea autorităților, ONG-urilor sau grupurilor de acțiune formate peste hotare.
DIASPORA HUB este rezultatul unui parteneriat între Autoritatea pentru Digitalizarea României, Ministerul Afacerilor Externe / Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și asociația neguvernamentală Code4Romania.
Platforma va fi operațională în curând și, până atunci, invităm TOATE ENTITĂȚILE (asociații, lăcașe de cult, grupuri de acțiune ș.a.) care doresc și pot să îi sprijine pe românii care au nevoie de ajutor sau de informații să se înscrie deja pe platformă, completând acest chestionar: http://tiny.cc/vz39lz.
Ulterior, cei aflați în dificultate vor putea fi ghidați ușor către grupurile care le pot oferi sprijin, fie că este vorba despre livrarea unor cumpărături, de sprijin cu traduceri, informații utile sau alte forme de asistență atât de necesară în această perioadă.

1 aprilie 2020 - Primul mare oraș care introduce obligativitatea purtării măștilor de protecție

Pentru reducerea răspândirii coronavirus, orașul Jena din landul Thüringen va introduce obligativitatea purtării măștilor de protecție începând cu săptămâna viitoare. Măsura recomandată de Oficiul Local de Sănătate Publică va fi obligatorie în clădirile publice, în supermarketuri, în mijloacele de transport în comun și în toate locațiile cu acces public. Pe lânga măștile normale de protecție vor pute fi folosite și fulare, șaluri, baticuri, etc. cu condiția ca acestea să acopere nasul și gura. Trebuie spus că în Austria obligativitatea purtării măștilor de protecție este deja în vigoare în toată țara.

31 martie 2020 - Municipiul Suceava și opt comune limitrofe intră în carantină totală

Ministrul de interne, Marcel Vela a anunțat adoptarea ordonanței militare nr. 6 prin care municipiul Suceava și opt comune limitrofe intră în carantină totală.
Cele opt comune care intră în carantină totală sunt Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.
De asemenea, se instituie pe perioada stării de urgență o zonă de protecție, ca perimetru de siguranță în jurul localităților carantinate, formată din toate celelalte unități teritoriale administrative din județul Suceava.
În zona carantinată este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru:
a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației;
b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane, nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în zona carantinată.

30 martie 2020 - Măsuri noi prin Ordonanța militară 4

Ministrul  de interne, Marcel Vela, a anunțat duminică măsurile dispuse într-o nouă ordonanță militară, Ordonanța militară 4. Principalele măsuri prevăzute de ordonanță și care vor intra în vigoare în 30 martie sunt:
» Persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani vor putea ieși din casă oricând pentru nevoi medicale și între 20-21 pentru animale
» Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.
» Persoanele care părăsesc locul de carantină, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile.
» Persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu vor fi sancționate contravențional, și vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile.
» La intrarea în țară, pentru protejarea propriilor familii, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 pot opta pentru carantinare sau izolare, dar nu mai mult de 14 zile, în perioada dintre curse.
» Se instituie, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice
» Autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune.
» În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă.

29 martie 2020 - Formular.sts.ro – platforma electronică pentru completarea online a declarațiilor pe proprie răspundere și a adeverințelor de angajator

Vă informăm că este activă platforma electronică formular.sts.ro  pentru completarea online a declarațiilor pe proprie răspundere și a adeverințelor de angajator.
Platforma operaționalizată pe site-ul Serviciului de Telecomunicații Speciale le permite cetățenilor să completeze de pe telefon sau calculator câmpurile predefinite și, ulterior, să salveze documentele în format PDF. Menționăm că documentele necesită semnătura olografă pentru autentificarea acestora.
Este foarte important de menționat că datele personale nu sunt prelucrate de către STS, acestea rămân în telefonul/calculatorul utilizatorului.
Pe timpul verificărilor făcute de autorități, persoanele pot prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de angajator direct de pe telefon (cu semnătură olografă aplicată) împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia.
Precizăm faptul că formular.sts.ro este singura platformă electronică avizată pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/adeverințe de angajator. Orice alte astfel de platforme online NU beneficiază de acordul autorităților guvernamentale și nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea și folosirea fără drept a datelor personale.
În baza colaborării cu Guvernul României, platforma formular.sts.ro a fost dezvoltată de compania IT Binovate Labs, cu suportul juridic din partea RTPR și cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale.
În continuare, de pe platorma stirioficiale.ro pot fi descărcate modelele declarațiilor pe proprie răspundere (https://bit.ly/2UCPf9e) / adeverințe angajator (https://bit.ly/3aC2BJq), în format PDF, care pot fi completate ulterior descărcării fișierelor.
În cazul platformei formular.sts.ro completarea datelor se realizează anterior generării și descărcării documentului în format PDF
Grupul de Comunicare Strategică

28 martie 2020 - Ajutor pentru firmele mici in Berlin

Comunicat de la Ambasada României în Republica Federală Germania:
Landul Berlin oferă un pachet de ajutor lucrătorilor independenți și întreprinderilor mici pentru a atenua efectele pandemiei Covid-19
Începând de vineri, 27.03.2020 ora 12.00, Investitionsbank Berlin va pune la dispoziție pe pagina de internet www.ibb.de formularele care vor trebui completate online.
Landul Berlin, în cooperare cu mai multe organizații, dorește promovarea acestui pachet de ajutor.
Organizațiile acordă sprijin și pentru traduceri și completarea formularelor.
Organizațiile de mai jos au dat curs inițiativei landului Berlin, participând la acest proiect:
• BWK BildungsWerk in Kreuzberg GmbH, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
• DAFG – Deutsch-Arabische Freundschaftsgesellschaft e.V., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
• GUWBI – Gesellschaft für Urbane Wirtschaft, Beschäftigung und Integration e.V., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
• Humanistischer Unternehmerverband HUV e. V., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
• Polnischer Sozialrat e.V., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
• Türkisch-Deutsche Unternehmervereinigung e.V., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
• Vereinigung der Vietnamesen in Berlin & Brandenburg e. V., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
• VMW – e.V. Verband der Migrantenwirtschaft, Ethnische Unternehmer und Ausländische Arbeit-geber e.V., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Toate organizațiile interesate să participe la această inițiativă sunt rugate să contacteze Oficiul de integrare al landului Berlin prin e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

28 martie 2020 - Lansarea platformei online CeMaFac (cemafac.ro)

Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență și organizația neguvernamentală Code for Romania, a lansat o nouă platformă online din ecosistemul de luptă contra efectelor COVID-19, CeMaFac (cemafac.ro), componentă a proiectului stirioficiale.ro.
cemafac.ro este un ghid simplu și practic bazat pe scenarii posibile prin care populația României poate trece. Această platformă te va ghida pentru diferitele situații și te va aduce mai aproape de măsurile recomandate de autorități pentru o mai bună protejare a ta, a familiei și a comunității tale în această perioadă.
O funcție importantă a soluției cemafac.ro este chestionarul de evaluare simptome dezvoltat în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență , pentru a identifica gradul de risc propriu în ideea de a vedea ce pași ai de urmat mai departe, în funcție de starea ta de sănătate și de acțiunile întreprinse în ultima perioadă. Alte secțiuni din website-ul cemafac.ro tratează subiecte precum transmitere și simptome, cum ne protejăm, adaptare și rezistență cât și informații folositoare pentru cei care oferă ajutor sau sprijină echipele de intervenție.
cemafac.ro este un proiect realizat pro-bono de voluntarii Code for Romania, organizație neguvernamentală independentă, neafiliată politic.
Grupul de Comunicare Strategică
Platforma CeMaFac poate fi accesată aici: https://cemafac.ro/

27 martie 2020 - Poliția federală germană a stabilit reguli privind tranzitul prin Germania

Comunicat de la Ambasada României în Republica Federală Germania:
Printr-o decizie adoptată recent, Poliția federală germană a stabilit că, începând cu data de 27 martie 2020, intrarea în Germania dinspre frontiera cu Franța în scopul tranzitului rutier spre Austria și tranzitarea propriu-zisă a teritoriului Germaniei sunt posibile numai pe la punctele de control și conform coordonatelor incluse mai jos:
Punctul de control al trecerii frontierei la intrarea în Germania:
- Roppenheim (FR) – Iffezheim (DE)
● Orar deschiderea frontierei la intrare (ora locală) 09:00-15:00 (zilnic)
● Culoarul de tranzit obligatoriu A5 → Mannheim →A6 → Nürnberg →A3 → Passau
● Punctul de control al trecerii frontierei la ieșirea din Germania Passau (DE)- Suben (AT)
● Orarul deschiderii frontierei la ieșire (ora locală) 17:00-01:00 (zilnic)
- Brême d’Or (FR) – Goldene Bremm (DE)
● Orar deschiderea frontierei la intrare (ora locală) 10:00-16:00 (zilnic)
● Culoarul de tranzit obligatoriu A6 → Nürnberg → A3 → Passau
● Punctul de control al trecerii frontierei la ieșirea din Passau (DE)- Suben (AT)
● Orarul deschiderii frontierei la ieșire (ora locală) 17:00-01:00 (zilnic)

Informații importante!
În contextul actual, determinat de pandemia Covid-19, călătoriile de tranzit prin Germania nu sunt admise decât cu titlu de excepție, din motive temeinic justificate.
În cadrul formalităților de control se evaluează în mod individual intenția reală a călătorilor, credibilitatea motivelor invocate și eventualele riscuri legate de sănătatea publică, pe care le implică prezența acestora pe teritoriul german.
De asemenea, se efectuează un control riguros al stării tehnice și al documentelor autovehiculelor cu care se deplasează persoanele aflate în tranzit, în raport cu prevederile legislației germane în materie de circulație rutieră.
Intrarea în Germania va fi refuzată, dacă:
- starea tehnică a autovehiculelor poate periclita siguranța în trafic;
- a expirat valabilitatea documentelor necesare (certificatul de înmatriculare, asigurarea de răspundere civilă obligatorie, certificatul de inspecție tehnică, permisul de conducere) sau există suspiciuni cu privire la autenticitatea acestora;
- numărul pasagerilor depășește capacitatea maximă de transport a autovehiculelor.
Decizia de permitere a intrării pe teritoriul german aparține exclusiv ofițerilor poliției de frontieră care efectuează controlul și nu poate fi influențată de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare române.
În cazul permiterii intrării în Germania, este obligatorie respectarea culoarului de tranzit stabilit și se recomandă evitarea, în măsura posibilităților, a opririlor pe teritoriul statului german.
Având în vedere caracterul excepțional al circumstanțelor generate de pandemia Covid-19 și al demersurilor întreprinse pentru limitarea extinderii acesteia, cu obiectivul salvării cât mai multor vieți omenești, facem apel la înțelegerea dumneavoastră în ceea ce privește necesitatea respectării cu strictețe a tuturor măsurilor și restricțiilor impuse de autoritățile locale.

27 martie 2020 - Corona și dreptul muncii - linie telefonică gratuită

Drepturile dumneavoastră de muncă în Germania în timpul crizei Corona în limba română.
Proiectul DGB ,,Faire Mobilität'' a înființat o linie telefonică la nivel național cu privire la problemele din domeniul dreptului muncii în timpul crizei Corona. Noi oferim o prima orientare, precum și sfaturi pentru ajutor suplimentar.
De luni până vineri, intre orele 9:00 - 12:00 și între 14:00 - 18:00.
Linie telefonică gratuită: 0800 000 5602
Informații în limba română

26 martie 2020 - Interdicție de intrare în Germania pentru sezonieri

Purtătorul de cuvânt al Ministerului federal de Interne a anunțat că din cauza crizei generate de coronavirus, muncitorii sezonieri din estul Europei nu mai au voie să vină începând din 25 martie pentru a lucra în agricultură în Germania. Interdicția de acces are ca scop minimizarea pe cât posibil a riscului de răspândire a infectărilor cu noul coronavirus. Pe moment se iau în calcul mai multe variante pentru a compensa acest deficit de forță de muncă din agricultură. Măsura nu afectează deocamdată forța de muncă externă din domeniul îngrijirii bolnavilor, a persoanelor în vârstă sau a celor cu dizabilități, a adăugat purtătorul de cuvânt. Cei mai mulți dintre cei aproape 300.000 de muncitori sezonieri din agricultura germană vin din România și Polonia. Oricum muncitorii sezonieri din sud-estul Europei nu mai pot trece deja de mai multe zile de granițele din Ungaria și Austria.

26 martie 2020 - Deblocarea frontierei germane pentru tranzitul către România

Comunicat de la Ambasada României în Republica Federală Germania:
DEBLOCAREA FRONTIEREI GERMANE PENTRU TRANZITUL CĂTRE ROMÂNIA DINSPRE FRANȚA ȘI ELVEȚIA
Până în prezent, ofițerii de frontieră germani nu au permis – de principiu – cetățenilor români care vin din Franța să treacă frontiera, pe considerentul că vin din / au tranzitat o zonă de risc (Grand Est). Au existat unele excepții și situații punctuale în care tranzitul a mai fost permis, dar acestea nu aveau un caracter de regularitate astfel încât să putem spune că reprezentau o soluție viabilă pentru deplasarea către România, chiar dimpotrivă.
Astăzi, în urma discuțiilor avute de E.S. Emil Hurezeanu cu Dieter Romann, Președintele Poliției Federale germane, au fost primite asigurări că abordarea va fi schimbată de îndată în sensul că VA FI PERMIS CETĂȚENILOR ROMÂNI CARE VIN DINSPRE FRANȚA SAU ELVEȚIA SĂ TRANZITEZE GERMANIA CĂTRE AUSTRIA ÎN SCOPUL REPATRIERII.
Atragem atenția asupra faptului că trebuie avute în vedere și restricțiile orare deja impuse de Austria, în conexiune cu cele stabilite și de Ungaria, astfel încât intrarea pe teritoriul Germaniei va fi reglată / sincronizată și cu acestea.
Totodată, au fost semnalate numeroase probleme determinate de folosirea unor autovehicule cu documente incomplete (fără numere, asigurări, revizii etc.) sau într-o stare tehnică ce pune în pericol traficul rutier. Prin urmare, este recomandată regruparea cetățenilor români și prezentarea la punctele de trecere a frontierei germane numai în autovehicule care să fie în regulă din toate punctele de vedere.
Reamintim că ofițerii germani de frontieră au putere de decizie cu privire la fiecare caz în parte și vă rugăm să respectați hotărârile acestora.

25 martie 2020 - Ordonanța militară nr. 3 a intrat în vigoare

Începând de astăzi, de la ora 12,00, a intrat în vigoare Ordonanța militară nr. 3 care interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței, cu următoarele excepții:
» deplasarea în interes profesional, asigurarea de bunuri pentru necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale,
» asistență medicală care nu poate fi amânată,
» îngrijire copil, asistență persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități,
» deplasări scurte în apropierea locuinței pentru activitate fizică
» donarea de sânge, deplasarea în scop de voluntariat,
» deplasarea pentru activități agricole sau a producătorilor agricoli pentru comercializarea produselor
Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani în afara locuinței este permisă numai într-un interval orar între 11 - 13, strict pentru următoarele motive:
» asigurarea de bunuri pentru necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie domestice
» asistență medicală care nu poate fi amânată, îngrijirea unui minor
» asistența altor persoane vârstnice bolnave sau cu dizabilități
» deplasări scurte în apropierea locuinței legate de activitate fizică individuală,
Circulația persoanelor peste 65 de ani este permisă și în afara acestui interval, dacă se face în interes profesional sau pentru activități agricole.

25 martie 2020 - Germania în zona roșie de risc

Comunicat al Ambasadei României în Germania.
GERMANIA – MODIFICARE A CATEGORIEI DE RISC EPIDEMIOLOGIC
Institutul Național de Sănătate Publică din România a realizat o actualizare a Listei cu zonele afectate de COVID-19. Conform noii clasificări, Germania face parte din așa-numita „zonă roșie“, alături de Italia, Franța, Spania, SUA și Iran. Aceasta presupune că toate persoanele care călătoresc din aceste state către România vor fi plasate obligatoriu într-o carantină instituționalizată (NU în izolare la domiciliu!) timp de 14 zile. Precizăm că noua listă intră în vigoare de la 25 martie, orele 00.00. Documentul oficial îl puteți vedea aici: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1579-lista-zone-24-03/file

24 martie 2020 - Președintele Iohannis anunță carantină totală

Principalele puncte ale declarației de presă făcută de președintele Iohannis;
» se vor introduce noi restricții de circulație și noi restricții pentru români, în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine obligație, după principiul „stăm acasă”.
» totuși oamenii pot ieși ca să meargă la serviciu și să iasă să își facă cumpărăturile absolut necesare de alimente.
» am convenit totodată ca în această perioadă să pregătim pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare măsuri de supraveghere electronică
» în afară de aceste chestiuni, am convenit să folosim și Armata, pentru a gestiona mai bine situațiile create în teren.
» pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricții speciale, în sensul că vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă.
» în cursul zilei de astăzi va fi emisă o ordonanță militară cu aceste restricții care vor intra în vigoare începând de mâine.

24 martie 2020 - Pașapoarte doar prin poștă la ambasada României în Germania

Comunicat al Ambasadei României în Germania.
Important - primirea pașapoartelor exclusiv prin poștă
În contextul evoluției epidemiei de SARS COV 2 (Covid-19) (Coronavirus) vă informăm că, începând cu data de 23.03.2020, pașapoartele sosite la consulat nu mai pot fi ridicate personal, ci vor fi trimise prin poșta germană.
Pentru a putea face acest lucru, vă rugăm să trimiteți pe adresa Sectiei Consulare din cadrul Ambasadei României la Berlin (Botschaft von Rumänien – Konsularabteilung, Dorotheenstr. 62-66, 10117 Berlin) un plic DIN A4 în care să introduceți pentru fiecare pașaport care urmează a fi ridicat câte un plic DIN A5, cu adresa deja completată, timbrat cu 6,25 Euro și un rosa Rückschein/Rückschein National.
Dacă dețineți un pașaport încă valabil, îl veți pune, de asemenea, în plic. Același lucru este valabil și în cazul cărții de identitate care trebuie să fie predată (numai pentru persoanele care au solicitat pașaport cu domiciliul în Germania).
Dacă pașaportul de ridicat este pe alt nume decât cel de pe adresa dvs., vă rugăm să puneți în plicul amintit și un bilețel cu numele pe care a fost emis pașaportul și CNP-ul respectivei persoane.

Obligatoriu veți mai introduce în plic următoarele:
Cererea (semnată olograf) privind trimiterea prin poștă
Numărul dumneavoastră de telefon mobil, în cazul în care vor fi necesare clarificări suplimentare.
Formularul pentru cerere poate fi descărcat prin click aici:
http://berlin.mae.ro/sites/berlin.mae.ro/files/cerere_trimitere_pasaport.pdf

23 martie 2020 - Angela Merkel anunță extinderea măsurilor de protecție

Cancelarul Angela Merkel și șefii celor 16 Landuri au hotărât ieri, de comun acord, extinderea măsurilor pentru a încetini răspândirea virusului astfel:
» Reducerea vieții publice la minimul absolut, accesul în spațiul public fiind permis unui număr de maxim 2 persoane care trăiesc în aceiași locuință. Ca excepție, familiile vor putea ieși împreună în spațiul public. Deplasările neapărat necesare, cum ar fi drumul la serviciu, la cumpărături sau la medic vor fi în continuare permise.
» Instituțiile și firmele și care au contact cu publicul trebuie să asigure o distanță între persoane de cel puțin 1,5m (ideal 2m).
» Petrecerile și întâlnirile grupurilor de oameni, chiar și în propria locuință sau în spații private nu sunt acceptate și vor fi sancționate.
» Toate unitățile din domeniul gastronomic se închid. Rămân deschise doar serviciile de livrare la domiciliu sau la pachet.
» Firmele care oferă servicii în domeniul îngrijirii corpului cum ar fi frizeriile, saloanele de cosmetică sau de masaj, etc. se închid.
Aceste reguli intră în vigoare, deocamdată, pentru două săptămâni iar încălcarea lor va fi sancționată.

22 martie 2020 - Primele 2 decese în România

Grupul de Comunicare Strategică informează:
Astăzi, 22 martie, au fost înregistrate primele 2 decese pe teritoriul României ale unor pacienți infectați cu noul tip de coronavirus. Este vorba despre pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova, pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer). Al doilea pacient, în vârstă de 74 de ani era internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase şi Tropicale Dr. Victor Babeș – București, transferat de la Spitalul Universitar de Urgență București, având o boală cronică preexistentă pentru care se afla în programul de dializă.

22 martie 2020 - Restricții de circulație în România

Ministrul Afacerilor Interne a emis sâmbătă seară ordonanța militară numărul 2 care prevede noi măsuri în cadrul stării de urgență.
Măsurile se aplică începând de astăzi 22 martie - ora 22:00
» suspendarea temporară a activității în cabinetele de medicină dentară , cu excepția urgențelor
» se suspendă activitatea în centrele comerciale, cu excepția magazinelor alimentare, veterinare și curățătorii
» se interzic grupurile mai mari de trei persoane în afara locuinței
» între 6 și 22 se recomandă ca deplasarea să se efectueze exclusiv în anumite condiții - la muncă, la cumpărături, la plimbat animalele, pentru ajutorarea persoanelor care au nevoie de sprijin, urgențe medicale.
» între 22 și 6, circulația persoanelor este permisă strict în condițiile de mai sus.
» autoritățile au dreptul de a solicita legitimația sau declarații pe proprie răspundere privind motivele ieșirii din casă
» autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora.
» se permite oficierea slujbelor în lăcașurile de cult, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.

21 martie 2020 - Coronavirus Hotline la Consulatul României la München

Comunicat al Consulatului General al României la München
Noi instrumente de comunicare pentru cetățenii români din Bavaria în contextul pandemiei Covid-19
Pentru a veni în sprijinul nevoilor masive de informare a cetățenilor români aflați în această perioadă dificilă în aria de competență a Consulatului General al României la München vă punem la dispoziție noi mijloace de comunicare cu echipa noastră, la care puteți apela pentru a afla informații suplimentare cu privire la epidemia Covid 19, precum și pentru a solicita ajutor.
Din 20.03.2020, sunt operaționale în cadrul instituției noastre:
» Coronavirus Hotline 1, telefonie mobilă, 0049 (0)1631927011:
» Coronavirus Hotline 2, telefonie mobilă,  0049 (0)1602087789. (Este și telefon de urgență pentru cazuri de deces, arestări, accidente);
» o adresă de email dedicată exclusiv situațiilor legate de pandemia Covid-19, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
La aceste contacte vă răspund diplomați ai Consulatului General al României la München, care vor trata solicitările dumneavoastră cu seriozitate și profesionalism, în limita competențelor noastre legale.
Este important să ne indicați numele Dvs., localitatea în care vă aflați în Bavaria, datele de contact (telefon și/sau email), situația ori solicitarea concretă. Vă rugăm să nu abuzați de acest canal de comunicare prin semnalări false ori prin întrebări generice adresate pe timpul nopții. Ne sunteți de mare ajutor dacă ne permiteți să ne concentrăm resursele în sprijinul celor care au situații și probleme reale de semnalat în contextul creat de coronavirus.
http://munchen.mae.ro/local-news/1505

21 martie 2020 - Bayern (Bavaria) a intrat de astăzi în izolare

Bayern, este primul Land din Germania care decretează limitări drastice în deplasarea populației sale din cauza epidemiei de coronavirus. Markus Söder, șeful guvernului bavarez a anunțat ieri într-o conferință de presă măsura prin care se interzice celor 13 milioane de locuitori să-şi părăsească domiciliul cu excepția cazului în care au un motiv justificat pentru acest lucru. Motive justificate pot fi mersul la muncă, la medic și la farmacie, efectuarea de cumpărături de primă necesitate sau venirea în ajutorul altor persoane. Practicarea sportului şi plimbările în aer liber vor fi permise numai dacă persoana este singură sau cu alte persoane din familia sa.
Atenție! Cei care încalcă interdicția pot primi amenzi de până la 25.000 de euro.

20 martie 2020 - Aproape 120.000 de cazuri Coronavirus în Europa (18:00)

Într-o declarație televizată cancelarul Angela Merkel a spus despre actuala criză că este cea mai gravă de la al doilea război mondial încoace. Au apărut deja zone unde este interzisă părăsirea domiciliului, fiind permisă doar pentru cumpărarea de alimente sau medicamente.  Europa a devenit centrul pandemiei Coronavirus cu aproape 120.000 de cazuri și peste 5200 de decese. Situația în Europa și în țările europene unde se află cei mai mulți români se prezintă astfel (ora 18:00):
Europa  - 119475 cazuri, 5264 decese
Italia - 41305 cazuri, 3405 decese
Spania - 19980 cazuri, 1002 decese
Germania - 19705 cazuri, 53 decese
Franța - 10975 cazuri, 371 decese
Marea Britanie - 3297 cazuri, 168 decese
Austria - 2388 cazuri, 6 decese
Dragi români, protejați-vă! Evitați atât cât se poate ieșirile din casă și reduceți la minim contactele directe. Dacă trebuie să ieșiți, păstrați distanța și nu uitați să vă spălați pe mâini.

20 martie 2020 - Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru românii din Diaspora: să nu vină acasă de sărbători. Președintele a reamintit că sunt restricții de circulație în Europa și că, odată ajunși la graniță, ei ar trebui să intre direct în izolare sau în carantină.
"Se apropie sărbătorile pascale. Trebuie să le spunem cu tristețe, dar și cu sinceritate, să nu vină în acest an acasă de sărbători. În Europa practic nu se mai poate circula. Este foarte, foarte complicat. Iar atunci când totuși vin în țară, conform normelor în vigoare stabilite de experți, ei trebuie să intre direct în izolare sau în carantină, de la caz la caz. Și atunci ce rost ar avea să vină, ca să ajungă în carantină sau în izolare pentru cel puțin două săptămâni? Așadar, transmiteți pe toate canalele: românii din afara granițelor ne sunt dragi. Ne dorim să-i vedem, ne-am dori să fim împreună, dar în acest an, de aceste sărbători nu se poate. Este trist, dar trebuie să fim sinceri pentru a nu crea așteptări care pe urmă nu se împlinesc", a spus Klaus Iohannis.

19 martie 2020 - Pedepse mai mari pentru cei care nu respectă izolarea și carantina sau ascund informații

Premierul Ludovic Orban a anunțat măsuri mai dure pentru cei care nu respectă izolarea și carantina sau dau autorităților informații false sau incomplete. „Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus. Există situații când un cetățean revine dintr-o țară și trebuie să intre fie în carantină, fie în izolare. Cetățenii trebuie să completeze declarații. Dacă comit un fals și nu spun din ce țară vin, ca autoritățile să poată lua decizia corectă, vor suferi consecințele legii. Comit o infracțiune pedepsită cu închisoarea. „E introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. Dacă într-o anchetă epidemiologică cineva nu dă informații complete despre persoanele cu care a intrat în contact, se consideră că e o omisiune. Se poate constitui dosar penal”, a spus premierul.

19 martie 2020 - Coronavirus hotline al ambasadei României la Berlin

Ambasada României în Republica Federală Germania informează:
Pentru a veni în sprijinul nevoilor masive de informare a cetățenilor români aflați în această perioadă dificilă în zona de competență a Secției consulare a Ambasadei României la Berlin, am creat o celulă de criză și vă punem la dispoziție un HOTLINE cu următoarele modalități de contact direct:
- telefon fix: 0049 30 212 39 511
- e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Dacă vă aflați într-unul din următoarele landuri/orașe – Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania Inferioară, Saxonia Inferioară, Saxonia, Saxonia-Anhalt, Schleswig-Holstein, Turingia, Hamburg, Bremen – ne puteți adresa întrebări legate de regimul în care mai este posibilă întoarcerea în România și ne puteți, totodată, semnala alte situații deosebite cu care vă confruntați în Germania ca urmare directă a crizei create de extinderea pandemiei de coronavirus. Este important să ne indicați numele Dvs., localitatea în care vă aflați în Germania, datele de contact (telefon și/sau email), situația ori solicitarea concretă.

Personalul nostru consular și diplomatic vă va răspunde începând din 19 martie, în fiecare zi lucrătoare între orele 8 și 20. În afara acestui interval orar vor fi preluate telefonic EXCLUSIV problemele care nu pot suferi o amânare până a doua zi. Vă rugăm să nu abuzați de acest canal de comunicare prin semnalări false ori prin întrebări generice adresate pe timpul nopții. Ne sunteți de mare ajutor dacă ne permiteți să ne concentrăm resursele în sprijinul celor care au situații și probleme reale de semnalat în contextul creat de coronavirus.

18 martie 2020 - Ungaria permite tranzitul cetățenilor români

Ministerul de Externe a transmis că Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, pentru găsirea unei noi soluții pentru asigurarea tranzitului și facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români. Soluția agreată cu partea ungară este următoarea: se va permite accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului tuturor cetățenilor români care se află la granița dintre Austria și Ungaria miercuri începând cu ora 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului. În același timp, partea ungară a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, pe rutele indicate de către autoritățile ungare. În ceea ce privește transportul de marfă nu vor mai exista restricții pe teritoriul Ungariei.

18 martie 2020 - Închiderea granițelor Uniunii Europene

După un summit prin videoconferință, statele membre ale Uniunii Europene au decis marți în unanimitate să interzică timp de 30 de zile intrarea în UE a persoanelor care nu sunt cetățeni ai blocului comunitar cu câteva excepții. Excepțiile îi vor viza pe cetăţenii unor state terțe posesori ai unui permis de rezidență de lungă durată într-o țară UE. Persoanele care au un motiv urgent să intre în UE - de exemplu, pentru funeralii sau audiere la tribunal - vor trebui să dețină acte justificative. Măsura impune obligativitatea statelor membre de a asigura transportul de mărfuri și echipamente medicale, obligativitatea de a-și primi propriii cetățeni și rezidenți și de a permite tranzitul altor europeni în drumul spre țara de reședință.

18 martie 2020 - Apel al ministrului de interne către diasporă

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a făcut un apel către romanii din diasporă, spunându-le că nu este acum momentul să revină acasă, daca țin la copiii, părinții si bunicii lor.
"Dragi prieteni, fac acum, în această seară, un apel către frații din diasporă. Nu este bine pentru compatrioții noștri din țară sa reveniți acum acasă. Trebuie sa vă spun ca veți intra direct în carantină sau izolare la domiciliu. Iar cei care fac declarații false vor avea dosar penal, din păcate. Fac un apel la înțelepciune și maturitate: să avem cu toții grijă, din țară și străinătate, de copiii, părinții si bunicii noștri acum. Mai mult ca niciodată", a declarat Marcel Vela, într-o conferință de presă.

17 martie 2020 - Deblocarea românilor de la granița dintre Austria și Ungaria

În atenția cetățenilor români care se află deja pe drumul de întoarcere spre România și vor să tranziteze Ungaria. Frontiera terestră dintre Austria și Ungaria este închisă și va fi redeschisă O SINGURĂ DATĂ pentru cetățenii români și EXCLUSIV începând din această seară (17.03) de la orele 21.00 și până mâine dimineață (18.03) la orele 5.00. Ulterior acestei perioade Ungaria NU va mai permite tranzitul pe teritoriu său pentru nici un cetățean străin (inclusiv români), cu excepția transporturilor de mărfuri. Măsura a fost acceptată de autoritățile ungare pentru a rezolva criza umanitară creată prin blocarea a 3500 de cetățeni români la punctul de frontieră Nickelsdorf.
Detalii pe pagina Ministerului Afacerilor Externe aici:
http://www.mae.ro/node/51965

17 martie 2020 - Activitatea Ambasadei României în Germania suspendată

Activitatea de lucru cu publicul la Ambasada României la Berlin, precum și la Consulatele Generale ale României la Bonn, München și Stuttgart a fost suspendată.
Pentru acordarea de asistență consulară în situații deosebite sau servicii consulare urgente, temeinic justificate, determinate de necesități deosebite (ex.: decese, accidente, acte solicitate de autoritățile locale în contextul epidemiei etc.), personalul consular rămâne la dispoziția cetățenilor români. Informații privind serviciile consulare, programul oficiilor consulare, precum și numerele de telefon la care puteți primi asistență consulară pot fi găsite aici: https://www.mae.ro/romanian-missions
https://informatiiconsulare.ro/mae/
https://berlin.mae.ro
http://bonn.mae.ro
http://munchen.mae.ro
http://stuttgart.mae.ro 
Reluarea programului de lucru normal cu publicul va fi anunțată atât pe pagina de internet a oficiilor consulare, sau prin notificare în contul dumneavoastră de pe https://econsulat.ro/
Telefon de urgență: +49 (0)1735757585 - exclusiv pentru cetăţenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență (accidente cu victime, decese).

17 martie 2020 - Măsuri speciale contra răspândirii virusului

Cancelarul Angela Merkel a anunțat aseară întro conferință de presă că guvernul federal a ajuns la un acord cu șefii celor 16 Landuri pentru aplicarea unor măsuri speciale unitare de limitare a contactelor sociale în vederea încetinirii răspândirii virusului. Acordul cuprinde 4 puncte astfel:
1. Afacerile care NU VOR FI ÎNCHISE: farmacii și unități medicale, magazine cu alimente și băuturi, bănci, poșta, benzinării, vânzarea presei scrise, servicii de livrare la domiciliu, frizerii, etc.
2. Afacerile care VOR FI ÎNCHISE: baruri, cluburi, discoteci, teatre, cinematografe, târguri, parcuri de distracții, cazinouri, bordeluri, baze sportive, locuri de joacă, etc.
3. Se interzic adunările în asociații, pe terenurile de sport, în biserici, moschei, sinagogi, etc.
4. Fiecare Land în parte va lua în funcție de situație, propriile măsuri în ceea ce privește regulile de vizitare în spitale, centre de reabilitare, aziluri, universități, scoli și grădinițe. De asemenea acestea vor reglementa regulile de igienă și de distanță în cantine, restaurante și hoteluri.
Mai multe informații (în limba germană) pe pagina guvernului german aici:
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/meseberg/leitlinien-zum-kampf-gegen-die-corona-epidemie-1730942

16 martie 2020- Avertisment de călătorie

Important! În atenția tuturor persoanelor care călătoresc din Germania în România!
Începând cu data de 15.03.2020, autoritățile române instituie măsura izolării la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile (în locația declarată la intrarea în țară), pentru toate persoanele – inclusiv asimptomatice – care sosesc în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri de infectare cu coronavirus. Așadar, măsura se aplică și persoanelor care călătoresc din Germania spre România!
Mai multe informații puteți găsi aici: http://www.mae.ro/node/51759

16 martie 2020 - Închidere școli și grădinițe în Germania

Pentru părinții care au copii. Începând cu 16.03.2020 se închid în aproape toate Landurile școlile și grădinițele (excepții Berlin și Sachsen). Măsura este deocamdată valabilă până la sfârșitul vacanței de Paște - 19 aprilie 2020

16 martie 2020 - Închiderea granițelor terestre în Germania

Începând cu data de 16.03.2020 - ora 08:00 se închid granițele cu Austria, Elveția, Franța, Luxemburg și Danemarca. Vor fi oprite la graniță toate persoanele care nu au un motiv bine întemeiat pentru a intra în Germania. Va fi permisă in continuare intrarea pentru cetățenii germani, pentru cetățenii străini cu domiciliul în Germania (rezidenți) și pentru cei care au drept de ședere. De asemenea va fi permis accesul diplomaților și a persoanelor care lucrează în Germania și fac naveta. Transportul de mărfuri va fi în continuare permis.