-

Elterngeld

Familiile cu copii sunt sprijinite de statul german după nașterea copiilor prin indemnizația pentru creșterea copiilor – Elterngeld prin acordarea concediului pentru creșterea copiilor - Elternzeit. Familiile de români stabiliți în Germania au dreptul la această alocație în mod egal cu familiile germane dacă sunt angajați legal, dacă sunt șomeri, dacă lucrează independent ca persoană fizică autorizată, dacă studiază întro școală germană și chiar și în cazul în care nu au lucrat în Germania. Pe lângă părinții naturali și adoptivi ai copilului, au dreptul la acestă indemnizație și alte rude până la gradul trei cum ar fi unul dintre frați, unchi/mătuși sau chiar bunicii copilului.

Condiții pentru primirea indemnizației

Dreptul la indemnizația pentru creșterea copiilor au familiile care îndeplinesc următoarele condiții:
•    își îngrijesc și își educă copiii singuri după naștere
•    nu lucrează mai mult de 30 de ore pe săptămână
•    locuiesc împreună cu copiii
•    au o locuință sau reședința de bază în Germania
•    au venituri mai mici de 500.000 de euro pe an (250.000 în cazul părinților singuri)
Indemnizația poate fi plătită oricăruia dintre părinți, iar aceștia pot alege între cele două tipuri de indemnizații, cea de bază – Elterngeld și noua variantă de indemnizație cu o durată de timp prelungită (dublă) – ElterngeldPlus.
Elterngeld - indemnizația de bază se plătește pe o perioadă de maxim 14 luni dacă se împarte între părinți. Un părinte poate primi indemnizația pentru minim 2 luni și maxim 12 luni. Părinții care își cresc copiii singuri beneficiază de indemnizație pe toată perioada de 14 luni.
ElterngeldPlus se plătește pe o perioadă de maxim 28 luni. Un părinte poate primi indemnizația pentru minim 4 luni și maxim 24 luni, iar părinții care își cresc copiii singuri beneficiază de indemnizație pe toată perioada.

 

-

Valoarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Pentru Elterngeld valoarea minimă a indemnizației este de 300 de euro iar cea maximă de 1800 de euro. Pentru ElterngeldPlus valorile sunt la jumătate, respectiv 150 și 900 de euro. Suma primită ca indemnizație se calculează în funcţie de veniturile nete realizate în ultimele 12 luni anterioare naşterii ca o rată procentuală de înlocuire a venitului pierdut, iar pentru gemeni se plătește un supliment de 300 de euro pentru fiecare copil începând cu al doilea.
•    pentru venituri nete mai mari de 1200 euro – 65%
•    pentru venituri nete cuprinse între 1000 și 1200 euro – 67%
La venituri nete mai mici de 1000 de euro procentajul crește până la 100%, cu cât venitul net este mai mic cu atât mai mult crește rata de înlocuire. Pentru părinții care nu au avut venituri înainte de naștere indemnizația este de 300 de euro, respectiv 150 pentru ElterngeldPlus. Familiile care mai au un copil cu vârsta sub 3 ani sau doi copii sub 6 ani primesc un bonus suplimentar de 10% din valoarea Elterngeld (nu mai puțin de 75 euro).
Atenție! Concediile medicale nu sunt luate în calcul la stabilirea veniturilor.

Exemple de calcul – Elterngeld

Exemplul 1: venit net lunar 3400 Euro. Parintele va primi în acest caz 1800 Euro lunar, sumă la care este limitată indemnizaţia.
Exemplul 2: venit net lunar 1500 Euro. 65% din 1500 = 975 Euro indemnizaţie lunară.
În cazul în care venitul net se află între 340 şi 1000 de Euro lunar, procentajul creşte pentru fiecare 20 Euro de venit mai mic de 1000 cu 1 %, până la 100%.
Exemplul 3: venit lunar net  800 Euro; 1000 – 800 = 200/2 = 100 * 0,1 = 10; procentajul de calculare a indemnizaţiei creşte deci cu 10% şi se ridică la 77% din 800 Euro = 616 Euro indemnizaţie lunară.
Exemplul 4: venit lunar net  600 Euro; 1000 – 600 = 400/2 = 200 * 0,1 = 20; procentajul de calculare a indemnizaţiei creşte deci cu 20% şi se ridică la 87% din 600 Euro = 522 Euro indemnizaţie lunară.

Cererea pentru Elterngeld

Cererea pentru Elterngeld trebuie depusă în scris și separat de fiecare părinte cu precizarea perioadei pentru care se solicită indemnizaţia. Cererea poate fi modificată ulterior, dar numai pentru lunile pentru care nu s-a făcut plata încă. Cererea nu trebuie depusă imediat după naștere dar este recomandat să se facă după maxim 3 luni de la naștere pentru a nu pierde nici o lună de plată. Nu există un formular standard pentru cerere și celelalte documente necesare (certificat de naștere, adeverință de la angajator, etc,) deoarece în fiecare Land sunt instituții diferite care se ocupă cu procesarea cererilor și plata indemnizaţiei. Pentru găsirea instituției reponsabilă pentru localitatea în care locuiești fă o căutare în pagina următoare prin introducerea codului poștal al localității tale (Postleitzahl):
Căutare instituții reponsabile cu Elterngeld - Elterngeldstellen in Ihrer Nähe
Poți de asemenea accesa lista de mai jos cu locurile unde se poate depune cererea:
Lista instituții reponsabile cu Elterngeld - Verzeichnis der Elterngeldstellen
Și la final pentru cei interesați un calculator pentru calcularea Elterngeld:
Calculator Elterngeld - Rechner


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: