-

Plecarea din România

Ca cetățean român nu ai nevoie de viză sau permis de ședere pentru a călători sau trăi în Germania. Intrarea pe teritoriul Germaniei se face pe baza pașaportului sau cărții de identitate. Pentru o ședere de până la 3 luni este de ajuns să ai un act de identitate valabil. Dacă dorești să rămâi mai mult de 3 luni, trebuie să figurezi în Germania ca șomer în căutare de muncă, salariat sau lucrător independent.

Învață limba germană!

Ai nevoie de cunoștințe de limba germană în viața de zi cu zi, pentru a putea comunica cu autoritățile, cu centrele de consiliere, cu colegii, să negociezi cu angajatorul salariul și condițiile de muncă și pentru a te proteja de abuzuri și exploatare. De regulă îți poți găsi un loc de muncă bun doar dacă vorbești limba germană.
Încearcă să înveți limbă germană înainte de plecarea din România. Poți face asta fie online, fie urmând un curs privat cu un profesor de limba germană, un curs oferit de o firmă de specialitate din localitatea ta sau urmând cursurile oficiale oferite de Centrele Culturale Germane sau de Institutul Goethe din București.

Resurse online gratuite pentru învățarea limbii germane (cursuri, dicționare, gramatică, ghiduri de conversație, Apps-uri pentru Android, etc.) găsești articolul următor: 9.8 Resurse gratuite pentru învățarea limbii germane

Ce documente trebuie să iei cu tine în Germania?

1. Acte de identitate
Pașaport și/sau carte de identitate cu o valabilitate de cel puțin 6 luni. Pentru a evita cheltuieli ulterioare cu deplasarea în România sau la reprezentanțele României din Germania pentru obținerea unor noi documente de identitate este recomandabil să ceri de la autoritățile competente eliberarea unor documente noi înainte de plecarea în Germania.

2. Certificate de stare civilă
Certificat de naștere și certificat de căsătorie (dacă este cazul).
Certificatele trebuie sa fie model nou, emis după 01.01.1998. Dacă sunt emise inainte de 1998, acestea trebuie preschimbate la birourile de stare civilă din primăriile care le-au emis.

3. Acte de studii
Diplomă de bacalaureat sau de absolvire sau alte diplome emise în sistemul de învăţământ preuniversitar vizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean
Diplomă de licență, diplomă de master (împreuna cu foaia matricolă sau suplimentul la diplomă) sau alte diplome emise în sistemul de învăţământ universitar vizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovarii.
Certificate de calificare şi de absolvire în diferite meserii vizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a judetului de care apartine solicitantul, pentru cele emise pâna în 2003. Certificatele obţinute după ianuarie 2004, vizate de Comisiile de autorizare a furnizorilor de formare profesională.

 

-

4. Certificat de cazier judiciar – unii angajatori pot cere și un cazier din România, deși de obicei cer un certificat de cazier judiciar eliberat în Germania (Führungszeugnis).
Documentele mai sus menționate (exclusiv actele de identitate) este bine dacă sunt supralegalizate cu Apostila de la Haga în România. Eliberarea apostilei se realizează de către Instituția Prefectului din județul în care titularul actului sau soțul/soția ori o rudă până la gradul II a acestuia are domiciliul/ultimul domiciliu sau în care emitentul actului are sediul. Mai multe informații despre apostilă găsești pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. Actele de studii și cazierul trebuie traduse în limba germană. Traducerea este bine să o faci în Germania la un traducător autorizat.

5. Formulare europene
Formularul A1 - confirmă faptul că ești inscris în sistemul românesc național de asigurări si că îți achiți contribuţiile sociale în România. Este folosit, de obicei, de către lucrătorii detașati de firmele românești care muncesc în Germania. Se eliberează de către Casa Natională de Pensii și Asigurări Sociale.

Formularul S1 - atestă dreptul la asistenţă medicală în Germania, deși ești asigurat în România. De acest formular pot beneficia pensionarii și membrii de familie aflaţi în întreţinerea acestora. Se eliberează de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din România și se depune la o casă de asigurări de sănătate din Germania.

Formularul portabil U1 - atestă perioadele de cotizare care trebuie luate în calcul pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj. Poți obţine acest formular de la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă din România şi va trebui să îl depui împreună cu cererea de șomaj la Oficiul Forței de Muncă (Agentur für Arbeit) din localitatea în care locuiești.

Formularul portabil U2 - îți permite să primești în continuare indemnizaţia de şomaj în timp ce îți cauţi un loc de muncă în Germania. Îl poți obţine de la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă din România şi va trebui să îl depui împreună cu cererea de șomaj la Oficiul Forței de Muncă (Agentur für Arbeit) din localitatea în care locuiești.

Formularul european E104  - se obține de la casa de asigurari de sănătate din România și dovedește perioadele în care ați fost asigurat medical in România. Multe din casele de asigurări din Germania cer acest formular înainte de încheierea unei asigurări.

6. Adeverințe pentru alocația pentru copii - Kindergeld
Dacă ai copii și te muți și lucrezi în Germania, ai dreptul să iei alocația pentru copii în Germania - Kindergeld indiferent dacă copii sunt în România sau în Germania. Pentru aceasta ai nevoie de următoarele:
Pentru cazul in care copiii vin cu tine în Germania:
Adeverință privind sistarea alocației în Romania – Se obține de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (A.J.P.I.S.) și trebuie să conțina și valoarea alocației primite în Romania în perioada pe care se solicită alocația (dacă se solicită din urmă). Oprirea alocației în Romania este obligatorie în acest caz.
Pentru cazul în care copiii rămân in Romania:
Adeverință privind valoarea alocației primită în Romania – Se obține de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (A.J.P.I.S.) și trebuie să conțina și valoarea alocației primite în Romania în perioada pe care se solicită alocația (dacă se solicită din urmă). În acest caz nu este necesară oprirea alocației în România, vei primi în Germania diferența dintre alocația germană și cea primită în Romania.
Adeverință de la școala urmată în România -  Este obligatorie pentru copiii peste 18 ani care continuă să studieze. În unele cazuri este necesară și pentru copiii minori, de exemplu pentru cei care se află în îngrijirea bunicilor. Mai multe despre Kindergeld poți afla în articolul: 3.6 Alocația pentru copii în Germania - Kindergeld

7. Cardul European de Sănătate – este bine să îl ai pâna la înscrierea în sistemul german de asigurări de sănătate. Poate fi obținut de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate din circumscripția teritorială de domiciliu. Cu acest card ți se acordă îngrijiri medicale de urgență la spital sau la un cabinet medical din Germania. Pentru a primi Cardul European de Sănătate trebuie să fii asigurat în România și să ai plătite la zi contribuțiile la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate. Dacă nu ai făcut acest lucru până acum, poți plăti contribuțiile retroactiv pentru a-ți menține drepturile de asigurat și a le putea transfera în Germania. Despre asigurarea de sanatate în Germania poți citi mai multe in articolul următor: 7.1 Asigurarea medicală în Germania - Krankenversicherung.

8. Permisul european de conducere și mașina personală

Permisul de conducere eliberat în România este recunoscut peste tot în Uniunea Europeană și îl poți folosi atâta timp cât permisul este valabil, ai împlinit vârsta legală de la care poți conduce un vehicul de categorie echivalentă, permisul nu este suspendat, restricționat sau revocat în țara care l-a emis. Dacă dorești, poți înlocui permisul de conducere cu unul german, însă nu ești însă obligat să o faci.
Începând cu 19 ianuarie 2013, toate permisele noi eliberate în UE respectă un model european standard - au forma unui „card bancar" din plastic cu fotografia titularului și cu elemente de securitate îmbunătățite. Încă mai poți folosi permisul emis anterior, dar acesta va fi înlocuit cu noul model în momentul în care expiră sau îl schimbi (cel târziu, până în 2033).
Dacă nu ai încă noul model de permis, model  european, îl poți obține de la serviciul  public  comunitar  pe  raza  căruia ai domiciliul sau reședinta. Ai nevoie de permisul vechi, actul  de  identitate  in  original  și  copie, fișa deținătorului permisului de conducere completată și dovada plăţii contravalorii permisului de conducere. Mai multe despre permisul auto în Germania poți citi aici: 6.5 Permisul de conducere românesc în Germania.
Daca vrei să-ți aduci mașina personală în Germania, e bine de știut faptul că poți circula cu ea maxim 6 luni fără a o inscrie aici. După această perioada mașina trebuie înmatriculată în Germania. Amănunte poți citi în articolul următor: 6.4 Înmatricularea unei mașini în Germania - Zulassung

Dacă te-ai hotărât sa emigrezi în Germania, ar trebui să începi să-ți pregătești actele cu cel puțin două luni înainte de plecare. Succes!


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: